Перехід на літній час: вплив переведення годинника на здоров'я людини

Перехід на літній час: вплив переведення годинника на здоров'я людини

Перехід на літній час: вплив переведення годинника на здоров'я людини
. Ілюстративне фото: Pixabay

В Україні двічі на рік переводять годинник – на зимовий та літній час. Цьогоріч на літній час годинник переведуть 26 березня на одну годину вперед о четвертій ранку. Як впливає переведення годинника на здоров'я людини кореспондентам Суспільного розповіли сімейна лікарка Галина Перчик і психологиня Вікторія Сторожук.

За словами сімейної лікарки Галини Перчик, переведення годинника, як вперед, так і назад, має деякий негативний вплив на організм людини. Найбільші порушення зазнає нервова система та шлунково-кишковий тракт.

"Порушується фізіологічний біоритм організму. Іде зміна фізіологічних нормальних процесів людини. Може розвинутися депресія, а це пригнічений настрій, поганий сон, недосипання, агресивність і зміна апетиту. Люди не висипаються, стають менш працездатні та втомлені", – говорить сімейна лікарка.

Перехід на літній час: вплив переведення годинників на здоров'я людини
Галина Перчик, Житомир, 21 грудня 2022 року. Фото: Ольга Степуренко для Суспільне Житомир

Також відбуваються порушення у системі травлення, як наслідок людина може відчувати нудоту або підвищений метеоризм.

"Крім того, що у людини йде вплив на нервову систему, відбуваються ще порушення роботи організму. Наприклад, людина звикла їсти в один і той же час, а з переведенням годинника змінюється алгоритм прийому їжі. Це впливає негативно на шлунково-кишковий тракт, бо якщо брати переведення на годину вперед, то організм ще дрімає, а йому вже намагаються впихнути якусь їжу. Порушується виділення всіх ферментів печінкою і підшлунковою, які мають здатність перетворювати їжу", – каже Галина Перчик.

Щоб легше зробити перехід зміни часу для організму людини сімейна лікарка радить:

  • якщо є якісь важливі справи розумового та інтелектуального характеру краще перенести їх хоча б на декілька днів для того, щоб пройшла адаптація організму до зміни часу;
  • намагатися лягати спати та вставати в одні і ті ж години, які були до зміни часу, поступово корегуючи їх;
  • намагатися приймати їжу в ті самі алгоритми, що і були, поступово трішки змінюючи години.

Психологиня Вікторія Сторожук говорить, що для організму кожної людини зміна часу – це стрес, який може негативно впливати на психоемоційний стан.

"Через зміну часу ми маємо швидко увійти в новий графік нічного сну та денної активності, через що може порушуватися сон, з’являтися втомлюваність, сонливість, зміни в настрої, зниження концентрації уваги та працездатності, відсутність апетиту, меланхолія чи депресія. Як наслідок, у період адаптації до літнього часу, може зростати показник конфліктності людей, захворювань та кількість людей з високим рівнем напруги, депресії чи психоемоційного стресу, проте глобальних спостережень з цього приводу не було проведено", – говорить психологиня.

Перехід на літній час: вплив переведення годинників на здоров'я людини
Вікторія Сторожук. Фото: надала Суспільному Житомир Вікторія Сторожук

Найважче себе можуть почувати літні люди, люди зі схильністю до депресії, з метеозалежністю та діти.

"Важливо завчасно готуватися до переходу на літній час, – каже Вікторія Сторожук. – Насамперед потрібно забезпечити якісний сон, тому за тиждень, два необхідно щодня лягати спати та вставати раніше на 10-15 хвилин, ніж ви це робили раніше; створити комфортні умови для сну; за можливості, на цей час, зменшити робоче навантаження, зробити акцент на тому, що важливо зробити зараз, ну і звісно це турбота про психічне здоров’я: свіже повітря, медитації, зняття емоційної напруги, наповнення ресурсами. Людям з хронічними захворюваннями варто заздалегідь проконсультуватися зі своїм лікарем".

Зі слів психологині Вікторії Сторожук, головні поради щодо переходу до літнього часу організмом людини є універсальними:

  • повноцінний сон;
  • режим дня;
  • правильне харчування;
  • уникання перевтоми;
  • більше рухатися та гуляти на свіжому повітрі;
  • відпочинок;
  • турбота про своє фізичне та психічне здоров’я.

Психологиня говорить, якщо дотримуватися цих порад, то вплив переведення годинника буде мінімальним.

Що відомо

  • Законодавчо закріпили зміну часу двічі на рік в Україні постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Вперше ж перевели годинники в країні ще за часів Радянського Союзу у 1981 році. Тоді таким чином намагалися економити електроенергію.
  • За часів Незалежності перехід на літній та зимовий час кілька разів намагалися скасувати. Востаннє така спроба була у 2021 році: тоді у березні Верховна рада не змогла скасувати переведення годинників, законопроєкт відправили на повторне друге читання.
  • На зимовий час країна переходить в останню неділю жовтня, а на літній – в останню неділю березня.

Читайте також

  • "Незламні українки": у Житомирі відкрили виставку десятирічної Марти Грицанюк.
  • У ліцеї на Житомирщині шиють подушки, плетуть маскувальні сітки та зробили понад дві тисячі окопних свічок.
  • У Житомирі підлітки врятували кота, який застряг у вікні другого поверху.
  • Чорнобривці, сальвії, петунії: у Житомирі комунальники готуються облаштовувати клумби.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок