Виманювали гроші у фермерів: на Вінниччині викрили call-центр, працівників якого підозрюють у шахрайстві

Виманювали гроші у фермерів: на Вінниччині викрили call-центр, працівників якого підозрюють у шахрайстві

Правоохоронці викрили call-центр
Правоохоронці викрили call-центр. Національна поліція України

Правоохоронці викрили call-центр, працівників якого підозрюють у тому, що вони ошукали фермерів на 2,5 мільйона гривень. П'ятеро учасників організованої групи працювали у Києві, Київській та Вінницькій областях.

Про це повідомили на сайті Нацполіції України.

Підозрювані мали базу даних фермерських господарств всіх областей України, які хотіли продати зерно, купити паливно-мастильні матеріали чи придбати мінеральні добрива. Працівники call-центру видавали себе за клієнтів, але оплату чи відправку товару, яка передбачалась договорами, не здійснювали.

"Щоб надати своїм діям правдивого вигляду, шахраї придбали декілька суб’єктів господарювання з необхідними видами діяльності, уклали договір з оператором SIP-телефонії та орендували спеціальне офісне приміщення. Звідти телефонували потенційним жертвам та розсилали SMS-повідомлення з пропозицією продати їм необхідні для збору урожаю товари чи навпаки придбати у них зернові, з подальшим відтермінуванням оплати", — йдеться у дописі.

Чоловіків звинувачують у тому, що, отримавши згоду на купівлю зерна чи продаж необхідних для збору урожаю товарів, вони укладали з фермерами відповідні угоди й отримували від них товар чи кошти, але свої зобов’язання не виконували.

Аби люди так швидко не зрозуміли, що їх ошукали, та не звернулися до правоохоронців, підозрювані тривалий час обіцяли їм виконати свої зобов’язання та просили зачекати. Після цього чоловіки переставали відповідати на дзвінки. Натомість вони продавали зерно іншим підприємцям, які не знали, що купують крадене, а також переводили в готівку отримані незаконним шляхом кошти.

За місцями проживання та роботи підозрюваних поліцейські провели 17 санкціонованих обшуків та вилучили речові докази, зокрема, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи.

Слідчі Нацполіції оголосили п'ятьом чоловікам про підозру у шахрайстві, вчиненому організованою групою у великих розмірах (ч. 5 ст. 190 Кримінального Кодексу України). За скоєне їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі.

Підписуйтеся на новини Суспільне Вінниця у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube

На початок