У Вінниці відкрили другий в Україні центр підтримки ветеранів та їхніх родин

У Вінниці відкрили другий в Україні центр підтримки ветеранів та їхніх родин

У Вінниці відкрили другий в Україні центр підтримки ветеранів та їхніх родин
. Центр ветеранського розвитку у Вінниці. Фото: Суспільне Вінниця

У Вінниці відкрили центр підтримки ветеранів та їхніх родин. Це другий такий заклад в Україні. Перший – відкрили у Дніпрі. Про це Суспільному розповів перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

Центр ветеранського розвитку створили на базі Вінницького національного технічного університету, аби викладачі навчального закладу проводили фахове навчання ветеранів. Зокрема, в центрі можна буде отримати навички оператора дронів, опанувати виробничі професії, або стати помічником ветерана.

За словами Олександра Порхуна, центри створюють, аби допомогти ветеранам соціалізуватися.

"Ми розраховуємо, що після повної перемоги категорія ветеранів війни збільшиться до 1, 5 мільйона. А, якщо врахувати членів родин загиблих захисників, то це перейде межу 3 мільйонів осіб. Для цього і було створено центри ветеранського розвитку, які стали елементом системи переходу до цивільного життя", – говорить Олександр Порхун.

колодій
Фото: Суспільне Вінниця

Ветеран війни Сергій Загорулько Україну боронив з 2014-го. Торік в березні під Миколаєвом втратив ногу. Нині ходить на протезі. Каже, що хоче допомагати іншим військовим і психологічно, і з оформленням документів.

"Хочу допомагати нашим побратимам робити соціальні справи. Це другий фронт, ми маємо тут працювати, щоб знищити нашого ворога", – каже Сергій Загорулько.

За освітою він фінансист. У Центрі ветеранського розвитку буде опанувати професію помічника ветерана.

"Це ті люди, які будуть допомагати ветерану у суспільстві, коли він повертається з фронту: працевлаштування, лікування. Коли ветеран приходить з фронту, він спантеличений. Будемо готувати фахівців з супроводу ветеранів, вони будуть допомагати ветеранам соціалізуватися в суспільстві, працевлаштуватися, пройти лікування. Ми почали роботу з ветеранами 10 років тому", — говорить проректор ВНТУ Юрій Бурєнніков.

колодій
Фото: Суспільне Вінниця

Облаштували центр, закупили меблі та техніку за гроші міжнародної організації з міграції. За словами її представника Ніколаса Вуда, на усе витратили понад 60 тисяч євро.

"Ми розуміємо, що запит на таку підтримку є досить великий. Ми буде підтримувати і надалі сприяти відкриттю та роботі таких центрів по всій Україні", — каже Ніколас Вуд.

Навчання в центрі ветеранського розвитку стартуватиме у вересні, говорить Юрій Бурєнніков. На помічника ветерана вчитимуть місяць. Подавати заявки можуть ветерани, дружини (чоловіки), батьки, діти учасника бойових дій, а також загиблих захисників.

На початок