У Тернополі вшановували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

У Тернополі вшановували пам'ять жертв Чорнобильської катастрофи

У парку Національного відродження в Тернополі відбувся мітинг-реквієм. Тернополяни, представники влади і духовенства зібралися біля пам'ятника "Жертвам Чорнобильської катастрофи та ядерних випробувань", щоб вшанувати кожного, хто допомагав ліквідовувати наслідки аварії на ЧАЕС.

Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

Чорнобильська катастрофа, вшанування Тернопіль, квітень 2024
Вшанування жертв Чорнобильської катастрофи. Суспільне Тернопіль

У 38-му річницю з дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції хвилиною мовчання вшанували загиблих внаслідок аварії, а священники відправили панахиду

Чорнобильська катастрофа, вшанування, Тернопіль, квітень 2024
Вшанування жертв Чорнобильської катастрофи. Суспільне Тернопіль

Серед тих, хто приходить до пам’ятника щороку — учасник ліквідації наслідків аварії тернополянин Віталій Козорог. Каже, коли стався вибух на ЧАЕС, йому було 18 років і в цей час він проходив строкову військову службу.

"Нашу частину кинули з перших днів на ліквідацію аварії. Ми займалися охороною порядку всередині та охороною Чорнобильської зони і допомагали населенню".

Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, тернополянин Віталій Козорог, 26 квітня 2024
Віталій Козорог. Суспільне Тернопіль

Зеновію Дунді зі Скалата тоді було 27 років, на ліквідацію наслідків аварії він потрапив, як військовозобов’язаний, в січні 1987 року. Чоловік пригадує, працював у 3 енергоблоці.

"Проводили дезактивацію приміщень, безпосередньо через стіну з 4 блоком. Замірювали дозиметром, де не можна було лізти, то не лізли. А так в основному — третій блок дезактивація і захоронення Рижого лісу. Вся робота, що ми робили. Вручну пиляли, загортали тракторами, закидали піском, навозили пісок машини, так хоронили".

ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС Зіновій Дунда, 26 квітня 2024
Зіновій Дунда. Суспільне Тернопіль

Лікарем в зоні Чорнобильської АЕС працював Володимир Чарторинський.

Не дивлячись на те, що ніби перші дні не було наслідків там день-три, а на третій-четвертий день вже з’являється відчуття такого солодко-металевого присмаку в роті, яке не пропадає. З’являлася так звана "НЦД", заборонялося тодішнім керівництвом радянського союзу виставляти променеву хворобу, виставлялася "Нейроциркуляторна дистонія" — це таке щось розмазане, такого діагнозу нема, але виставлялося. Після цього воно переростало в гіпертонічні хвороби. Я вже, як лікар можу розказати більше, люди починали хворіти, інвалідизація йшла. Хто більшу дозу отримав — зрозуміло, помирав".

лікар, який працював на ЧАЕС, Володимир Чарторинський, 26 квітня 2024
Володимир Чарторинський. Суспільне Тернопіль

У 2014 році Зеновій Дунда та інші ліквідатори аварії на ЧАЕС добровільно приєдналися до захисту України від російських загарбників. Сьогодні його, а також Івана Біскупа та Івана Гаврилюка під час заходу нагородили медалями "За службу Україні".

На початок