У Сумах стартував форум студентських ідей

У Сумах стартував форум студентських ідей

Форум студентських ідей стартував 11 березня в Сумах. Упродовж п’яти днів його учасники розроблятимуть і вдосконалюватимуть власні проєкти, які мають за мету покращити життя міста.

Допомогти ідеям стати проєктами, що змінять місто Суми на краще, обіцяють тренери учасникам Форуму студентських ідей, який стартував 11 березня в Конгрес-центрі СумДУ. Одна із учасниць Анжеліна Єрьоменко, розповідає: її команда має ідею, яку планують реалізувати: “Це медійна платформа, де зібрано все-все-все: і молодіжні центри, і молодіжні ініціативи і громадські організації. Там, де молодь може прийти з запитом: (приміром) окей, я хочу займатись екологією, до кого мені доєднатися? Або, якщо нікого немає, я хочу стати першою. Хто мені може допомогти? Тому, що в них є досвід”.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Анжеліна Єрьоменко, учасниця форуму. Фото: Суспільне Суми

Ще одна причина відвідати форум — спілкування з іншими змінотворцями, каже дівчина: “ зараз величезна проблема у нас на Сумщині — це відтік молодих людей і мені дуже приємно бачити після того, як я сама є представником людини, у якої освіта пішла під один кут, тому що війна, ковід і всі ці моменти. І тут, коли я бачу живих людей — в мене очі горять: ми будемо щось робити, у нас щось вийде. Тому так, я тут за натхненням, я за тим, щоб поділитися своїм досвідом, своїм баченням, щоб мене почули, але й хочу, щоб інші люди теж були почуті”.

Учасник форуму Іван Білокур прийшов з ідеєю створити спеціального майданчика для вигулу собак.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Фото: Суспільне Суми

“ замість того, щоб сидіти вдома, люди приходять сюди, в них є мотивація плюс я сам хочу реалізувати свій проєкт. Для мене це така можливість можливо нові знайомства завести і якісь навички практичні”, — говорить Іван.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Фото: Суспільне Суми

Упродовж кількох днів команда менторів навчатиме учасників форуму розробці проєктів, а спікери ділитимуться власним досвідом реалізації ідей. Серед них представниці громадської організації “Тепле місто” з Івано-Франківська. Розповідають про свій проєкт, який змогли втілити в життя.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Представниці ГО "Тепле місто" Олеся Дідик та Марія Гаврилова. Фото: Суспільне Суми

“Це платформа роботи синергії як ініціатив, так і синегрії між бізнесом, суспільством та владою. Ми показуємо на своєму прикладі, що це можливо, як це діє і до яких результатів це призводить”, — ділиться Олеся Дідик.

"Ще ми в захваті від того, що, власне, це можливість поспілкуватися з студентами, бо, чесно, я згадую свої студентські роки і якби мені хтось дав поштовх, підказав, як рухатись, в якому напрямку рухатись, можливо б усе моє життя склалося інакше б. І тому, відповідно, нам зараз важливо стати для студентів отим поштовхом і рушієм, який в тому числі підкаже, що можна робити, як можна втілювати свої ідеї і як можна реалізуватися”, — додає спікерка Марія Гаврилова.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Фото: Суспільне Суми

Форум студентських ідей є безоплатним для учасників, розповідає співорганізатор форуму Дмитро Тіщенко. Участь у ньому беруть 100 юнаків та дівчат: це 20 команд по 5 людей в кожній. Організували захід Громадська організація “ЦУКР” спільно з Сумським державним університетом, за підтримки Агенції США з міжнародного розвитку.

У Сумах стартував форум студентських ідей
Дмитро Тіщенко, співорганізатор форуму. Фото: Суспільне Суми

“Вікно можливостей має властивість дуже швидко закриватись і мені здається, що саме зараз нам треба зрозуміти хто ми далі є, як ми далі розвиваємось, як ми поповнюємо соціальний капітал, економічний капітал і мені здається, що студенти як ніхто можуть запропонувати подекуди такі романтичні, шалені ідеї, які дійсно можуть рушити наше місто в якусь вищу лігу і підняти, власне, місто в цілому в рівні розвитку”, — говорить Дмитро.

Найкращі проєкти оберуть 15 березня, розповідає Дмитро Тіщенко:“Найкращі проєкти отримають винагороди - це електронні книжки для того, щоб могли читати, вдосконалюватись, навчатись. А команда, яка займе перше місце, вони поїдуть до Івано-Франківська на триденне навчання в команду ГО “Теплого міста”.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок