"Зруйновано наш дім": в "Одеській політехніці" усувають наслідки атаки РФ

"Зруйновано наш дім": в "Одеській політехніці" усувають наслідки атаки РФ

Ексклюзивно
"Зруйновано наш дім": в "Одеській політехніці" усувають наслідки атаки РФ
. Пошкоджений вибуховою хвилею університет "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

В університеті "Одеська політехніка" усувають наслідки від ракетної атаки РФ на Одесу вночі 14 червня. Студенти, викладачі та волонтери прибирають скло від розбитих вікон, носять меблі та викидають сміття. Всередині пошкодженого навчального корпусу побувала знімальна група Суспільного.

Через вибухову хвилю в закладі вищої освіти пошкодило 1782 вікна. Студенти, викладачі та небайдужі люди приходять щодня до університету, аби подолати наслідки. Вони прибирають скло, виносять сміття та заклеюють вікна.

"Багато було вибито вікон і багато студентів-добровольців приїхали в перший же день. З першого дня ми тут працювали, напевно, тиждень: виносили сміття, прибирали вікна, хтось допомагав матеріально, привозили рукавички та мішки. Боляче дивитися на цю місцевість в такому стані, яку ми звикли бачити цілою, з вікнами хоча б", — поділилися студенти Євгенія та Олександр.

Вибиті вікна в університеті "Одеська політехніка"
Вибиті вікна в університеті "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

"Щодня тут прибирали, скло було всюди, вікна всілякі прибирали, столи. У першу чергу, я тут навчаюсь і мені сюди приїжджати. І щоб це все прибирати, треба докласти зусиль", — розповів студент Євген.

Осколки від скла в "Одеській політехніці"
Осколки від вибитого скла в "Одеській політехніці". Фото: Суспільне Одеса

В інституті економіки та менеджменту пошкоджені 26 аудиторій та 18 приміщень кафедральних, розповіла директорка Світлана Філиппова. Деякі вікна полагодити неможливо.

"68 вікон було пошкоджено, 54 затягнули плівкою, але деякі ми не можемо полагодити, тому що там зовнішнє скло випало, тому його не можна замінити. Зруйновано наш дім. Частково або повністю, це не було страху, шок. Це питання було часу, бо війна і ризики величезні. Але була злість і впевненість в тому, що ми це можемо змінити, що це чистий лист, з якого можна почати", — зазначила директорка інституту економіки та менеджменту "Одеської політехніки" Світлана Філиппова.

"Зруйновано наш дім": в "Одеській політехніці" усувають наслідки атаки РФ
Пошкоджена аудиторія в університеті "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

Пошкоджена аудиторія в "Одеській політехніці"
Пошкоджена аудиторія в університеті "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

"340 дверей, дуже пошкоджені вітражі скляних будівель великих аудиторій. Там площа до 500 квадратних метрів. Дуже багато пошкоджень стелі, особливо стел типу армстронг, там мова йде про тисячі квадратних метрів пошкоджень", — пояснив директор інституту підготовки іноземних громадян Андрій Савельєв.

Пошкоджені двері в університеті "Одеська політехніка"
Пошкоджені двері в університеті "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

Пошкоджений коридор в університеті "Одеська політехніка"
Пошкоджений коридор в університеті "Одеська політехніка". Фото: Суспільне Одеса

До 1 вересня пошкоджені корпуси сподіваються повністю відновити, кажуть працівники. На новий навчальний рік університет готов прийняти п'ять тисяч студентів на бакалаврат, для них є понад півтори тисячі бюджетних місць.

"Зруйновано наш дім": в "Одеській політехніці" усувають наслідки атаки РФ
Заклеєні плівною вибиті вікна. Фото: Суспільне Одеса

Ракетна атака РФ 14 червня на Одесу

  • Після другої ночі 14 червня Одесі пролунали вибухи, після них в одному з районів міста видно пожежу та дим.
  • Пошуково-рятувальна операція після ракетного удару в Одесі завершилась після дев'ятої ранку. За її результатами внаслідок атаки троє загиблих та 13 поранених.
  • РФ атакувала Одесу, випустивши чотири "Калібри" з корабля в Чорному морі. Внаслідок повітряного бою та вибуховою хвилею пошкоджено бізнес-центр, навчальний заклад, житловий комплекс, МакДональдз та крамниці в середмісті.
  • Ракета влучила в склад "Таврії В". Основний удар припав на відділ дитячих товарів, де зберігались підгузки, дитяче харчування та жіноча гігієна.
  • Прокуратура почала досудове розслідування нічної атаки на Одещину. За їхніми даними, армія РФ застосувала заборонені міжнародним правом засоби ведення війни.
  • 15 червня в Одесі оголосили днем жалоби за загиблими внаслідок ракетної атаки.
  • 21 червня у лікарні помер чоловік, який отримав поранення через ракетний удар по складу "Таврії В" 14 червня. Також у міськраді додали, що сьогодні до Австрії відправили двох чоловіків, які перебували у лікарні через ракетний удар.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок