Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування

Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування

Луцький міськрайонний суд задовольнив скаргу молодіжної громадської організації "Семиярусна гора" на бездіяльність працівників Луцького райуправління поліції та зобов'язав розпочати досудове розслідування за фактом проведення будівельних робіт на території будинку Прайзлерів.

Про це Суспільному розповів керівник організації Любомир Дмитришин. З його слів, правоохоронці відмовились відкривати кримінальне провадження за його заявою.

У чому суть справи

Перед початком судового засідання 8 травня біля стін міськрайонного суду зібралась молодь із плакатами.

Будинок Прайзлерів — акція під Луцьким міськрайонним судом
Акція перед Луцьким міськрайонним судом. Суспільне Луцьк

Студентка Ангеліна Ушко зазначила: прийшла підтримати у суді своїх знайомих, які виступають проти реконструкції гостинного двору Прайзлерів на вулиці Кафедральній у Луцьку.

"Навчаюсь на культурології і мені дуже цінне питання культурної спадщини. Мені здається, що це має бути навіть кейсом для всієї України, який показує, що не можна просто брати й чинити незаконне будівництво на місці культурної пам’ятки. Є ті громадяни, яким не все-одно на те, що там відбувається", — сказала дівчина.
Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування
Активісти перед початком судового засідання. Суспільне Луцьк

У будівлі гостинного двору Прайзлерів, яку через державно-приватне партнерство передали приватному інвестору, сказав керівник "Семиярусної гори" Любомир Дмитришин, ще в лютому цього року відбувалися незаконні роботи.

Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування
Приміщення будинку Прайзлерів, травень 2024 року. Суспільне Луцьк

Зі слів лучанина, організація звернулася до Державної інспекції архітектури та містобудування України: у ДІАМ відповіли, що дозволів на проведення будівельних робіт у реєстрах не зафіксовано.

"Ми помітили, що там є певна організована група людей, яка займається демонтажем наявних елементів оздоблення, інтер’єру, всередині приміщення і що вони монтують риштування. Ми зверталися до департаменту культури в ОДА: до них жодних документів на погодження не надходило", — розповів активіст.
Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування
Гостинний двір Прайзлерів у Луцьку, травень 2024 року. Суспільне Луцьк

Зі слів Любомира Дмитришина, члени громадської організації звернулася до поліції із заявою про руйнування пам’ятки архітектури місцевого значення і незаконні будівельні роботи, але провадження правоохоронці не відкрили.

"Поліція не зареєструвала заяву про вчинення кримінального правопорушення. І також за статтею 356 — це самоуправство, адже на об’єкті будівельних робіт повинен бути будівельний стенд, паспорт об’єкта з інформацією, однак він розміщений не був", — сказав активіст.
Любомир Дмитришин
Любомир Дмитришин. Суспільне Луцьк

Представники Луцького райуправління поліції на засідання не з’явилися. Суд вислухав аргументи скаржника.

Скаргу на бездіяльність поліції розглянув і задовольнив суддя Андрій Сівчук. Він зобов'язав начальника Луцького РУП ГУНП у Волинській області організувати внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати досудове розслідування.

Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування
Текст ухвали суду. Суспільне Луцьк

Після суду присутні пішли до міської ради, щоб дізнатися позицію влади щодо виявлених порушень, зазначив активіст Любомир Дмитришин. Ніхто з чиновників до них не вийшов.

Щодо будівельних робіт в будинку Прайзлерів у Луцьку розпочнуть досудове розслідування
Луцькі активісти. Суспільне Луцьк

Заступник начальника управління інформаційної роботи Олександр Олішевський сказав, що з приводу цієї справи коментар Суспільному в міській раді не нададуть. Речниця поліції області Ольга Бузулук розповіла, що прокоментують ситуацію після того, як отримають ухвалу суду.

Що відомо про будинок Прайзлерів

Будинок Прайзлерів або Гостинний двір — це пам’ятка архітектури місцевого значення 19 — початку 20 століть, що на вулиці Кафедральній у Луцьку. Складається з комплексу будівель.

У серпні 2022-го у Луцьку на вулиці Кафедральній, 4 навпроти музею "Лесина вітальня" волонтери почали реставрувати "Гостинний двір". Вартість проєкту — 387 тисяч гривень. 100 тисяч пожертв зібрала громадська організація "Семиярусна гора", зокрема на "Спільнокошті", решту профінансував урбаністичний табір "Будуємо Україну Разом".

Волонтери облаштували біля будинку Прайзлерів публічний простір "Гостинний двір": встановили сцену та лавки, посадили рослини, відчистили бруківку. У січні 2023 року комунальники пошкодили територію важкою технікою. Пізніше долю Гостинного двору Прайзерів і самої будівлі вирішували на громадських слуханнях. У березні 2024 року будинок Прайзлерів почали досліджувати художники-реставратори зі Львова.

Як раніше розповідав Суспільному заступник керівника відділу охорони культурної спадщини міськради Віталій Стрільчук, у будинку Прайзлерів планують облаштувати готельно-ресторанний комплекс.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок