Головні новини Харкова та області 9 травня: стан поранених у Салтівському районі, атака БпЛА на Івашки та Дергачі

Головні новини Харкова та області 9 травня: стан поранених у Салтівському районі, атака БпЛА на Івашки та Дергачі

дзеркальний струмінь у харкові
Дзеркальний струмінь у Харкові, 4 травня 2024 року. Суспільне Харків/Марія Солодовнік

Останні новини Харкова та Харківської області за 9 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Наслідки удару по м’ясокомбінату у Харкові — який вигляд має підприємство

Збитків приблизно у пів мільярда гривень зафіксували після удару російської ракети по м’ясокомбінату у Харкові: 4 травня Росія вдарила по підприємству на південно-східній околиці Харкова ракетою С-300. Внаслідок цього розгорілась пожежа на території у приблизно 5 тисяч кв. метрів — полум’я гасили два дні.

Зеленський у вечірньому відеозверненні відзначив бійців харківського підрозділу Kraken

"Особливої вдячності за бої цими днями заслуговує підрозділ ГУР "Кракен". Дякую вам, хлопці!", — сказано у повідомленні.

Напередодні Kraken опублікував відео своїх бойових операцій з оборони Часового Яру

Вечірнє зведення Генштабу 9 травня

На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили сім атак РФ в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове, Стельмахівка, повідомили у Генштабі. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.

Обстріл Харкова 8 травня: тип боєприпасу встановлюють

Інформації про те, чим був завданий удар по футбольному полю у Салтівському районі Харкова вдень 8 травня, ще немає, проводяться експертизи, сказав в етері "Суспільне. Студія" керівник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Він зазначив, що уламки з місця події вилучили, передали до СБУ.

У деокупованому Старому Салтові відновлюють водогін, щоб подати воду у будинки, де її не було понад два роки

У Старому Салтові відновлюють водогін — це дозволить подати воду будівлі, в яких її немає майже два роки, розповів директор підприємства "Салтів Водоканал" Геннадій Дюков.

На початку повномасштабного вторгнення Старий Салтів понад два місяці пробув під російською окупацією, а після звільнення росіяни ще декілька місяців обстрілювали селище. За словами Дюкова, обстрілами пошкоджена третина комунікацій водоканалу — його загальна протяжність 50 кілометрів.

Підлітків підозрюють у шахрастві

За даними поліції, 17-річні хлопець та дівчина розміщували оголошення щодо продажу елітних тварин на сайті оголошень. Отримавши гроші за бронювання обраної тварини, вони блокували покупців та видаляли оголошення.

"Таким чином зловмисники ошукали 9 громадян на загальну суму близько 18 тисяч гривень. Їм обрано запобіжний захід у виді нічного домашнього арешту", — сказано у повідомленні.

Лікарям вдалося врятувати ноги підліткам з Харкова, які потрапили під обстріл, коли грали в футбол

Про це розповів Суспільне Харків керівник однієї з лікарень Руслан Врагов.

"В одного з хлопців поранення голови, також осколкове ураження легенів, у двох хлопців — відкриті переломи стегна і гомілковостопного суглобу. Всі кінцівки на зараз були відновлені, встановлені апарати зовнішньої фіксації, ми сподіваємось, що вдасться зберегти ноги в обох хлопців. Також були масивні ураження м’яких тканин в усіх хлопців. Стан стабільний і загрози життю нема", — сказав Врагов.

14 претендентів на вакансію: чим живе ринок праці на Харківщини у 2024 році та яких спеціалістів шукають роботодавці

У Харківській області 12 тисяч людей офіційно безробітні та шукають роботу. Вакансій — 2700. У деяких районах області потенційно на одну пропозицію можуть претендувати до 14 людей. Але за перші три місяці 2024 року вакансій на ринку праці Харківщини стало більше, ніж у цей час рік тому.

Які державні програми, гранти, ваучери є для працедавців, підприємців-початківців та тих, хто хоче змінити професію? Які популярні вакансії у регіоні?

Розмова Українського Радіо Харкова з директором обласного центру зайнятості Олександром Котуковим. Далі — пряма мова.

Атака безпілотників по Дергачах: подробиці

Безпілотник у Дергачах влучив в автозаправку, яка не працювала, повідомив Суспільне Харків речник Дергачівської МВА Олександр Кулік.

"Це був російський ударний безпілотник, за попередньою інформацією, "Ланцет" із бойовим носієм близько 3 кілограмів. Він декілька хвилин кружляв над містом, після цього завдав удару. Постраждалих, на щастя, немає. Поряд були люди, але бойова частина була невелика, відповідно, людей не зачепило", — сказав Кулік.

Станом на 14:49 російські безпілотники завдали п'ять ударів. Атака дронів на Дергачі триває, зазначив Олександр Кулік.

Протягом квітня до Харкова намагалися провести 38 кілограмів вибухівки: дані Слобожанської бригади НГУ

Серед вибухових речовин, які намагалися привезти до Харкова, — тротил, пластид, гексоген, розповів Суспільне Харків пресофіцер 5-ї Слобожанської бригади НГУ Дмитро Брук.

"38 кілограмів вибухівки знайшли у квітні, але 35 кілограмів — в одній автівці за один раз. Це дуже багато. Це взагалі перший випадок виявлення вибухівки з початку року й одразу так багато. У попередні місяці вибухівку не знаходили, востаннє таке було минулого року. Там було 500 грамів, кілограм протягом місяця", — сказав Брук.

РФ вдарила по Дергачах безпілотником

Росіяни вдарили по Дергачах безпілотником, попередньо, "Ланцетом", повідомив очільник МВА Вячеслав Задоренко.

Загроза повторних ударів дуже висока, зазначив Задоренко.

Погода на 10 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без опадів. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер вночі змінних напрямків, 3-8 м/с; вдень південно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі сильні заморозки 0-5°, вдень 13-18° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі сильні заморозки 0-2°, вдень 15-17° тепла.

Поранений внаслідок обстрілу Куп'янська помер у лікарні

51-річний поранений внаслідок артобстрілу Куп'янська помер у лікарні, повідомили в облпрокуратурі. Поранень зазнали 48-річна жінка.

У Харкові затримали 24-річного безробітного "блогера", який вихваляв комуністичний режим СРСР — СБУ

24-річний житель Харкова в соцмережах, за даними слідства, вихваляв тоталітарний режим Радянського союзу та закликав українців відмовитися від захисту держави, бо "вона того не варта", повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

"Житель Харкова популяризував комуністичну символіку колишнього СРСР, вихваляв тоталітарний режим та розповсюджував наративи сучасної кремлівської пропаганди на кшталт, "братські народи", "три країни — три сестри" тощо. Для цього він створив на відеохостингу YouTube власний анонімний канал, підписниками якого здебільшого були боти, а також використовував сторінки у мережі Instagram та у забороненій в Україні російській соцмережі "ВКонтакте", — йдеться у повідомленні.

Росія атакувала Куп'янськ: є поранені

РФ атакувала Куп'янськ близько 10:15. Чоловік та жінка зазнали поранень, їх ушпиталили, повідомили в ОВА.

На Харківському напрямку бійці бригади "Сталевий Кордон" знищили російський позашляховик

Під час аеророзвідки прикордонники виявили рух російської автівки неподалік від кордону, її знищили ударом безпілотника, повідомили на сторінці бригади у Telegram.

На вокзалі у Харкові відкрили оновлений зал очікування

На залізничному вокзалі Харкова відкрили зал очікування для людей з інвалідністю та оновили вбиральні, повідомили в "Укрзалізниці".

"Зал — ліворуч у центральному холі вокзалу, поруч із черговим та довідковим бюро. Він облаштований новими меблями, є кондиціонери та інші зручності. Крім того, тут є місця для встановлення крісел колісних. Нова вбиральня також адаптована для людей з інвалідністю та є безплатною для всіх пасажирів", — йдеться у повідомленні.

У центрі Харкова частково перекриють рух через ремонт газопроводу

Фахівці Харківської міської філії "Газмережі" проведуть аварійні роботи на розподільному газопроводі в Новобаварському районі міста 11-12 травня, повідомили на сторінці підприємства у Facebook.

Частково обмежать рух Гончарівським бульваром.

"Об’їзд буде здійснюватися по прилеглих вулицях: вул. Конторській, площі Павлівській, вул. Університетській, Нетеченській набережній", — йдеться у повідомленні.

Російські безпілотники атакували село Івашки на Харківщині

Російські дрони о 06:45 атакували село Івашки Золочівської громади, повідомив Суспільне Харків її очільник Віктор Коваленко.

"Внаслідок двох ударів пошкоджені два приватні будинки, господарчі споруди. Без поранених", — йдеться у повідомленні.

Івашки Харківська область
Наслідки атаки БпЛА на Івашки, 9 травня 2024 року. Віктор Коваленко

СБУ затримала раніше засудженого жителя Харківщини: його підозрюють у співпраці з росіянами

45-річний житель Вовчанської громади, за даними слідства, відстежував розташування ліній оборони на Харківщині та вогневих позицій Сил оборони, повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

"Для отримання розвідданих окупанти залучили свого інформатора з кримінальним минулим, який проживав у Вовчанській громаді Харківщини. Найбільше агресора цікавили геолокації укріпрайонів з фортифікаційними спорудами та важким озброєнням ЗСУ, які обороняють місто з північного кордону. Також ворог хотів дізнатися про місця базування мобільних вогневих груп ППО, що "полюють" на ворожі дрони у прикордонних районах області", — написав Абдула.

Графіки відключень на Харківщині 9 травня збільшені до 4 годин

У зв'язку із похолоданням і збільшенням навантаження графіки погодинних відключень електроенергії у Харкові та Харківській області сьогодні будуть збільшені на одну годину — до 4 годин, повідомили в обленерго.

"Звертаємося до вас з наполегливим проханням за можливості економно споживати електроенергію, зокрема не вмикати одночасно декілька потужних електроприладів", — йдеться у повідомленні.

Стан дітей, які зазнали поранень внаслідок ударів РФ по Салтівському району 8 травня

Троє з чотирьох дітей, які зазнали поранень внаслідок атаки на Салтівський район 8 травня, перебувають у реанімації, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За даними Синєгубова:

  • 15-річний пацієнт в реанімації, стабільно тяжкий, виконана хірургічна обробка ран;
  • 14-річний хлопець — тяжкий, стабільний, переведений з операційної в реанімацію:
  • 14-річний пацієнт — в реанімації, видалено уламки, проведена операція, лікарі намагаються зберегти кінцівку;
  • 8-річна дівчина отримала поверхневу травму, стан дитини середньої важкості. Виписана на амбулаторне лікування.

55-річного чоловіка лишили в лікарні у середньому стані, повідомив Суспільне Харків керівник однієї з лікарень Руслан Врагов.

Інших двох дорослих виписали з лікарні, повідомила речниця ОВА Олена Шаповал.

Зведення ДСНС за минулу добу

Протягом доби на Харківщині пожеж, спричинених ворожими обстрілами, не зафіксовано, повідомили у регіональному управлінні ДСНС.

За добу рятувальники загасили 11 побутових пожеж.

Евакуація на Харківщині: дані на ранок 9 травня

З населених пунктів Богодухівського, Ізюмського та Харківського району загалом евакуювали 113 дітей з родинами, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов:

  • Золочівська громада — 15;
  • Борівська громада — 4;
  • Дергачівська громада — 64;
  • Липецька громада — 30.

Сили оборони на Куп'янському напрямку відбили 16 атак РФ

На Куп’янському напрямку українські захисники відбили 16 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, повідомили у ранковому зведенні Генштабу.

Білий Колодязь, Старий Салтів та Лук’янці зазнали авіаударів.

Наслідки ударів по населених пунктах Харківщини

Начальник поліції регіону Володимир Тимошко розповів про наслідки ударів РФ по Липцях, Баранівці, Старому Салтову та Білому Колодязю:

  • Старий Салтів. 8 травня близько 14:45 військові РФ завдали авіаудар УМПБ Д-30 СН. Пошкоджені приватні домоволодіння;
  • Білий Колодязь. 8 травня близько 14:45 РФ завдала трьох авіаударів боєприпасами УМПБ Д-30 СН. Пошкоджено чотири приватні будинки, лікарня, автомобіль. Один з житлових будинків вщент зруйнований, напроти будинку утворилася велика вирва;
  • Баранівка. 8 травня близько 14:00 год окупанти здійснили обстріл околиць села з РСЗВ. Внаслідок обстрілу пошкоджені лінії електромережі.
  • Липці. 9 травня близько опівночі стався ворожий мінометний обстріл військовими РФ. В ході обстрілу було влучання в гараж, після чого сталася пожежа, пошкоджено приватне домоволодіння.

Погода на 9 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Невелика хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі сильні заморозки 0-5°, вдень 9-14° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі сильні заморозки 0-2°, вдень 11-13° тепла.

Тролейбуси №2 та №40 змінять маршрут 9 та 10 травня

Про це повідомила Харківська міська рада.

"Це пов'язано з ремонтом контактної мережі", — сказано у повідомленні.

На цей період тролейбуси курсуватимуть так:

  • №2: розворотне коло "Просп. Перемоги" — просп. Перемоги — просп. Людвіга Свободи — вул. Ахсарова — вул. Дерев’янка — Харківське шосе — вул. Академіка Проскури — розворотне коло "Просп. Жуковського";
  • №40: розворотне коло "Просп. Перемоги" — просп. Перемоги — просп. Людвіга Свободи — вул. Ахсарова — просп. Науки — просп. Незалежності — вул. Сумська — пл. Конституції.
На початок