Головні новини Харкова та області 26 квітня: удари КАБ по Дергачах та Липцях, поранені діти

Головні новини Харкова та області 26 квітня: удари КАБ по Дергачах та Липцях, поранені діти

сакури харків гарні фото
Алея сакур у Харкові, квітень 2024 року. Суспільне Харків/Валерія Ємець

Останні новини Харкова та Харківської області за 26 квітня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Розмір гранту від держпрограми "Власна справа" збільшили вдвічі для підприємців Харківщини

Підприємці Харківщини зможуть отримати на старт або розвиток власної справи від 50 тисяч гривень до 500 тисяч гривень, повідомила пресслужба Мінекономіки.

"Підприємці Харкова й області зараз працюють в надзвичайно складних умовах через постійні ракетні обстріли ворога, який цілеспрямовано знищує енергетичну інфраструктуру регіону. Через блекаути бізнес або простоює, або працює на генераторах. Щоб підтримати малих підприємців, ми надаємо їм можливість взяти грант до 500 тис. грн за програмою "Власна справа", кошти якого можна витратити, зокрема, на придбання обладнання, необхідного для роботи в таких екстремальних умовах", — зазначили в повідомленні.

Серед інших змін, які внесли до програми "Власна справа" та програми грантів для ветеранів і другого з їхнього подружжя:

  • передбачено можливість отримання мікрогранту розміром 75 000 гривень у разі зобов’язання фізичної особи зареєструватись фізичною особою – підприємцем;
  • надано можливість отримати грант для ветеранів особам зі складу добровольчих формувань;
  • забезпечено прийняття рішення про надання мікрогранту/гранту Державним центром зайнятості з урахуванням підтвердження отримувачем відсутності даних, у разі отримання з автоматизованих систем інформації щодо наявності судових справ, виконавчих проваджень, арешту/конфіскації активів, податкового боргу;
  • надано можливість отримувачу підтверджувати сплату податків, ЄСВ (зокрема за працевлаштованих відповідно до умов надання мікрогрантів/грантів осіб) шляхом подання до Державного центру зайнятості відповідних відомостей у випадку, коли за результатами інформаційного обміну між Державною службою зайнятості, Пенсійним фондом України та ДПС така інформація відсутня;
  • поліпшено умови використання отримувачем коштів мікрогранту/гранту шляхом визначення випадків, які не вважатимуться нецільовим використанням коштів;
  • надано отримувачу можливість змінити цільове призначення мікрогранту/гранту шляхом подання відповідної заяви до регіонального центру зайнятості або через кабінет отримувача на Порталі Дія.

У лікарні помер поліцейський, поранений внаслідок подвійного удару росіян по Харкову 4 квітня

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

Полковник поліції Олександр Іванов помер у лікарні о 18:47 26 квітня. За даними пресслужби, з 4 квітня він лікувався та переніс кілька операцій, проте серце не витримало.

"У ніч 4 квітня Олександр з колегами відразу прибули на місце влучання та разом з працівниками ДСНС почали ліквідовувати наслідки удару по житловому будинку у Новобаварському районі Харкова. За 40 хвилин росіяни вдарили повторно. Тоді загинули троє рятувальників, Олександр отримав тяжкі поранення", — зазначили в повідомленні.

У Харкові перейменують дві станції метро та близько 370 топонімів

Про це 26 квітня повідомила пресслужба міськради.

Зокрема, комісія підтримала перейменування станції метро "Пушкінська" — на "Ярослава Мудрого", а "Південний вокзал" — на "Вокзальну".

"За результатами громадського обговорення члени комісії підтримали пропозиції перейменувати низку вулиць, назви яких пов'язані з РФ, зокрема, вулицю Аерофлотську назвати вулицею Антонова, вулицю Бакуніна — вулицею Багатою, вулицю Васнєцова — вулицею Всеволода Нестайка, вулицю Сибірську — вулицею Поліською, а провулок Красноярський — провулком Юрія Вороного (на честь українського хірурга, який уперше в світі здійснив трансплантацію нирки)", — зазначили в повідомленні.

Усього було розглянуто перейменування 367 топонімів. З повним списком можна ознайомитися за посиланням.

Росіяни вдарили С-300 по селу в Старосалтівській громаді: поранень зазнав 42-річний чоловік

О 17:50 26 квітня росіяни вдарили С-300 по Шестаковому Старосалтівської громади, повідомила пресслужба поліції Харківщини.

Поранень зазнав 42-річний чоловік: за попередніми даними поліції, РФ влучила у ферму.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ 26 квітня

  • Сім штурмів росіян протягом доби відбили українські військові на Куп'янському напрямку, зокрема в районах Кислівки і Берестового;
  • Окрім Дергачів, під авіаударами РФ перебували Піщане, Глушківка, Висока Яруга, Липці, Огірцеве та Водяне Харківської області;
  • Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка і Степова Новоселівка.

У Харківській ОВА заперечили інформацію щодо евакуації з Харкова працівників органів влади і родин військових

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної військадміністрації.

"Опублікована в соціальних мережах інформація не відповідає дійсності. Усі органи влади, зокрема і керівництво Харківської обласної військової адміністрації, продовжують працювати на місцях. Подібні повідомлення — це підігравання російській ІПСО і є відвертою маніпуляцією, спрямованою на дестабілізацію ситуації в регіоні", — зазначили в повідомленні.

Травмовані троє дітей і жінка: наслідки авіаудару по Дергачах на півночі Харківщини 26 квітня

Троє дітей і 52-річна жінка травмовані внаслідок російських авіаударів по центру Дергачів на Харківщині. Одна з УМПБ влучила по приватному будинку, друга — по електропідстанції. Наслідки російських ударів — дивіться.

У Зміївській громаді кіт покусав і подряпав господарів, а за п'ять днів у тварини підтвердили сказ

Випадок сказу кота зареєстрували 22 квітня в селі Островерхівка, повідомила пресслужба Держпродспоживслужби в Харківській області.

"17 квітня до спеціалістів Зміївської дільниці обллікарні ветеринарної медицини звернулися власники кота, які розповіли, що кота не було вдома три дні, після його повернення на тварині помітили сліди від укусів та синці. При спробі нагодувати, кіт вкусив господарку за руку. Пізніше, при спробі погладити, кіт пошкрябав та покусав господаря. Фахівці рекомендували ізолювати тварину на 10-денний карантин, що господарі й зробили, але ввечері тварину виявили без ознак життя", — зазначили в повідомленні.

Господарям порекомендували звернутися по медичну допомогу.

За даними продспоживслужби, з 24 квітня в Островерхівці ввели карантин.

Загрозливою зоною визначили Тросне та мисливські угіддя, а села Аксютівку, Тимченки та мисливські угіддя цих сіл визначено зоною спостереження.

З початку 2024 року в Чугуївському районі зареєстрували сім випадків сказу тварин у різних населених пунктах: хвороба підтвердилася у двох собак, трьох лисиць, двох котів.

Вдень у Харкові можуть тимчасово вмикати вуличне освітлення: чому та на який термін

Тривалість увімкнення світла складатиме не більше трьох хвилин, повідомила пресслужба міської ради.

"Енергетики "Міськсвітла" почали готувати мережі зовнішнього освітлення до експлуатації в осінньо-зимовий період. Для цього комунальники на деяких вулицях міста вмикатимуть ліхтарі, аби перевірити місця пошкодження мереж, поміняти відпрацьовані чи пошкоджені лампи, а також провести інші необхідні ремонтні роботи", — зазначили в повідомленні.

Сотницький Козачок: син пораненого подружжя зазнав контузії

До трьох людей збільшилась кількість поранених внаслідок російського удару по машині волонтерів у селі Сотницький Козачок. Як повідомив Суспільне Харків очільник Золочівської громади Віктор Коваленко, окрім чоловіка із дружиною за допомогою медиків звернувся їхній син 2005 року народження. В нього діагностували контузію.

У Сотницькому Козачку російський дрон атакував автомобіль: двоє людей поранені

Про це Суспільне Харків розказав керівник Золочівської СВА Віктор Коваленко.

За його даними, росіяни завдали удару після того, як у селі роздавали гуманітарну допомогу. Поранений 57-річний волонтер та його 55-річна дружина.

"Вони отримали поранення рук, тіла та контузії. Пошкоджено авто", — сказав Коваленко.

На Харківщині прикордонники приземлили п’ять російських дронів-камікадзе

Про це повідомили у Східному регіональному управління Держприкордонслужби.

"Днями, під час виконання бойових завдань, прикордонники зафіксували політ п’яти ударних дронів-камікадзе, які перетнули державний кордон та летіли вглиб території України. Прикордонники відкрили вогонь зі стрілецької зброї, внаслідок чого чотири безпілотники впали на землю та здетонували, не діставшись своєї мети, а один після відновлення повернеться попередньому власнику", — сказано у повідомленні.

Власник будинку в Дергачах, в який поцілила армія РФ: "Знищено все, що за понад 10 років надбав"

Це Олександр Єрмолаєв. У його будинок у Дергачах сьогодні поцілила авіабомбою російська армія. Він працює комірником на підприємстві, перевіряє підшипники. Каже, що втратив все, що надбав протягом понад 10 років. Олександр радіє, що сьогодні його дружини та доньки не було вдома. А також радіє, що його пес Річард вижив.

"Він злякався вибуху, забрався під стіл. Я там ходив і не бачив, а потім пожежник каже: "Тут собака ваш". Я навіть не впізнав. Якби ми тут перебували, нас би вже не було. Згоріло все повністю. Двоповерховий будинок: туалет з ванною, кухня, дитяча, спальня, зала та вітальня. Ремонт вже не допоможе. Я навіть не уявляю, що робити", — говорить Єрмолаєв

Олександр Єрмолаєв
Російська авіабомба вранці 26 квітня влучила у будинок Олександра Єрмолаєва у Дергачах, 26 квітня 2024 року. Суспільне Харків/Дмитро Гребінник

Графік відключення світла на 28-30 квітня для Харкова та області

Оновлені графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в Харківській ОВА. Згідно з графіком, протягом 28-30 квітня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Як зазначається у повідомленні, щодня світло в Харкові та області вимикатимуть згідно з розкладом для 12 груп споживачів.

Завантажити графік відключень можна за посиланням.

Наслідки ударів по Дергачах

У Дергачах завершують гасіння пожежі, що сталася внаслідок авіаудару, повідомив керівник Дергачівської МВА Вячеслав Задоренко в етері "Суспільне. Студія". За його словами, здоров'ю постраждалих нічого не загрожує, медики надали їм необхідну допомогу. Через бомбардування у Дергачах також постраждала енергетична інфраструктура. У місті немає світла.

У Харкові знайшли застреленими матір і доньку: у вбивстві поліція підозрює чоловіка

Про це повідомили пресслужби поліції та облпрократури.

Загиблі — 46-річна дружина та 28-річна донька чоловіка, кажуть правоохоронці.

"Між подружжям часто виникали сварки. Чоловік систематично зловживав азартними іграми. Через програші постійно сварився з дружиною, вчинював відносно неї домашнє насильство, вимагаючи гроші. Вкотре програвши велику суму, він знову почав ображати жінку та нецензурно лаятись", — повідомили у прокуратурі.

Чоловік взяв мисливську рушницю та застрелив дружину. В цей час з кімнати вибігла донька, він перезарядив рушницю та вбив і її.

"Зловмисник з рушниці застрелив родину та втік. Близько доби знадобилося поліцейським, щоб розшукати нападника. Весь цей час він ховався на даху одного з гуртожитків у Слобідському районі міста", — кажуть у поліції.

Проавоохоронці кажуть, що раніше чоловік вже притягувався до відповідальності за домашнє насильство стосовно своєї дружини. Нині йому повідомили про підозру в умисному вбивстві.

Удар по Балаклії: ще двоє людей звернулися по допомогу

Кількість поранених внаслідок ракетного удару по залізниці у Балаклії зросла до 13 людей, повідомили у пресслужбі Харківської обласної прокуратури. Ще двоє людей самостійно звернулися за медичною допомогою.

Погода на 27 квітня для Харкова та області: дані гідрометцентру

  • Хмарно з проясненнями;
  • Вночі дощ, гроза; місцями туман. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер вночі змінних напрямків, 3-8 м/с; вдень північно-західний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 10-15°, вдень 20-25°.
  • Температура повітря у Харкові: вночі 13-15°, вдень 20-22°.

Росіяни вдарили по Дергачах двома авіабомбами

Про це повідомив керівник слідчих поліції Харківщини Сергій Болвінов.

"Перше влучання прийшлося на електропідстанцію. Друге — по приватному сектору, росіяни поцілили у житловий будинок, там здійнялася пожежа", — сказано у повідомленні.

Перейменування "Пушкінської": думки харків'ян

Сьогодні у Харкові завершиться голосування за перейменування станції метро "Пушкінської". Її пропонують назвати "Нагірною", "Політехнічною" або "Ярослава Мудрого". Чи підтримують харків'яни ці варіанти:

Що відомо про удари по Липецькій громаді

Росіяни вдарили чотирма КАБами по Липецькій громаді, розказав Суспільне Харків заступник голови громади Сергій Криветченко. За його словами, одне влучання було у Слобожанський ліцей, ще два — поряд з ліцеєм. Одна з авіабомб прилетіла у будинок, де перебували троє людей. Поранених немає.

Наслідки удару по Дергачах

4-річний хлопчик має садна голови внаслідок удару РФ по Дергачах, повідомили у пресслужбі поліції Харківщини. У МВС України показали фото з місця влучання.

Поранені у Дергачах: нові дані ОВА

Кількість поранених внаслідок удару по житловому будинку у Дергачах збільшилася до чотирьох: 4-річний хлопчик та 52-річна жінка мають легкі поранення та гостру реакцію на стрес, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Що відомо про стан дітей, поранених у Дергачах

"Це був приватний будинок у центрі міста. Удар КАБом був прямо в будинок. Там зайнялися господарчі споруди, які розташовані на подвір'ї. Постраждали двоє дітей: у 16-річної дівчинки рвана рана, у 5-річної дівчинки діагностували гостру реакцію на стрес. Діти перебували в будинку, вони спали. Це виключно цивільний об'єкт, ніяких військових тут і поруч не було", — сказав Суспільне Харків речник Дерачівської МВА Олександр Кулік.

По Липцях вдарили КАБами

Російські війська вдарили у районі Липців, було два влучання, сказав Суспільне Харків заступник голови Липецької громади Сергій Криветченко. За його словами, дані по наслідки ударів встановлюють.

Дергачі атакували КАБи: що відомо

Діти 5 та 16 років поранені внаслідок ударів РФ по Дергачах, повідомив керівник місцевої МВА Вячеслав Задоренко. За його словами, росіяни поцілили КАБами у цивільну забудову.

Пораненим дітям у Дергачах надали меддопомогу на місці, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. За його даними, РФ била по центральній частині міста, попередньо, керованими авіабомбами.

У Харкові викрили двох чоловіків, яких в СБУ називають агентурною групою російської розвідки

За даними слідства, 45- та 57-річні ремонтники збирали для РФ інформацію про позиції української армії та корегував вогонь по мобільних вогневих групах, що знищують російські "Шахеди".

Про це 26 квітня повідомили пресслужби СБУ та Харківської обласної прокуратури.

Слідчі встановили, що чоловіки працювали на РФ з лютого 2024 року.

"План фігурантів полягав у наступному. Вони поодинці їздили по Харкову і наближених населених пунктах, приховано збираючи відомості про розташування позицій української армії та техніки. Крім того, вони вишукували по місту мобільні вогневі групи по знищенню безпілотників", — сказано у повідомленні прокуратури.

За даними СБУ, інформацію вони передавали знайомому, який у 2014 році виїхав до тимчасово окупованого Донецька та приєднався до спецназу російських військ.

"Саме він мав передати спецслужбі рф актуальні координати для підготовки авіаудару по Харківщині. Однак, Служба безпеки дізналася про плани ворога ще на початковому етапі розвідувальної діяльності цих агентів. Це дозволило покроково задокументувати фігурантів та провести комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ", — кажуть в СБУ.

45-річному чоловіку повідомили про підозру за фактом державної зради, 57-річному — у поширенні інформації про переміщення, рух та розташування ЗСУ. Обох взяли під варту.

Росіяни завдають ударів по Дергачах

Про це повідомив керівник місцевої МВА Вячеслав Задоренко.

Повітряні сили попереджали про загрозу ударів керованими авіабомбами по Харківщині.

ДТП на Харківщині за добу: дані поліції

Минулої доби на території Харківщини сталося 13 дорожньо-транспортних пригод, в яких одна людна загинула, шестеро громадян отримали травми, повідомила преслужба поліції Харківщини.

"Ввечері 23 квітня в районі перехрестя вулиць Луї Пастера та Івана Каркача водійка Skoda Fabia травмувала пішохода. Від отриманих травм 46-річний чоловік помер на місці ДТП. Слідчі відкрили кримінальне провадження", — сказано у повідомленні.

️Працівники поліції викрили двох водіїв, які керували транспортним засобом у стані сп'яніння

Удар по залізниці в Балаклії: інфраструктуру відновили

Рух поїздів далекого сполучення та приміських поїздів у Харківській області здійснюється в штатному режимі. Залізничники відновили всю пошкоджену інфраструктуру, повідомила Укрзалізниця.

Евакуація дітей: дані ОВА

"З окремих населених пунктів Богодухівського, Ізюмського та Харківського району евакуйовано 78 дітей з родинами: Золочівська громада — 15; Борівська громада — 4; Дергачівська громада — 29; Липецька громада — 30", — сказано у повідомленні керівника обладміністрації Олега Синєгубова.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

Артилерійських та мінометних ударів росіян зазнали близько 15 населених пунктів Харківщини: Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане та інші, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. Авіаційних обстрілів зазнали н.п. Уди, Липці, Мале Веселе, Плетенівка, Охрімівка, Водяне, Борова.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • Балаклія. 25 квітня близько 16:40 росіяни вдарили ракетою "Іскандер-М" по залізничному вокзалу. Удар стався під час прибуття пасажирської електрички. Уламкові поранення отримали 11 цивільних громадян віком від 32 до 62 років. Доставлені в лікарню. Пошкоджено будівлю залізничного вокзалу, електропотяг, двоповерховий житловий будинок;
  • Новоосинове. 25 квітня о 10:00-10:30 внаслідок обстрілу російськими військами з РСЗВ "Ураган" поранення отримали дві цивільні жінки;
  • Глибоке. 25 квітня близько 12:30 військові РФ застосували керовані авіабомби. Внаслідок обстрілу пошкоджено приватні будинки та прилеглі споруди;
  • Кругляківка. 25 квітня близько 05:30-06:00 внаслідок обстрілу з РСЗВ "Ураган" військовими Росії пошкоджені приватні домоволодіння, господарчі споруди, гараж, паркан;
  • Глушківка. 25 квітня о 01:40 внаслідок удару авіабомбою ФАБ-250 з боку РФ пошкоджено будівлі приватного господарства, приватні домоволодіння, господарчі споруди, паркан, трактор, будівлю дитячого садку;
  • Куп’янськ. 25 квітня близько 16:20 росіяни завдали авіаудару керованими авіабомбами по відкритій території. Без постраждалих;
  • Борова. 25 квітня окупанти обстріляли населений пункт з РСЗВ "Смерч". Внаслідок обстрілу горів сухостій, пошкоджено приватне домоволодіння, без постраждалих.

"Сталевий кордон" на Харківщині зупинив штурм окупантів

У Державній прикордонній службі показали, як це було.

"Окупант з легкої подачі прикордонників-артилеристів побив світовий рекорд зі стрибків у висоту. Влучними пострілами з 100-мм гармати прикордонники бригади "Сталевий кордон" зупинили штурм окупантів на Харківщині", — сказано у повідомленні.

ДСНС: зведення за добу

"Протягом доби ворожі війська спричинили дві пожежі в екосистемах Ізюмського району області. Там горіла лісова підстилка на загальній площі 4 га", — сказано у повідомленні.

За даними ДСНС, загалом за добу на Харківщині було 13 пожеж.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 26 квітня

Мале Веселе, Плетенівка, Охрімівка, Водяне, Борова Харківської області були під авіаударами РФ протягом доби, повідомили у Генштабі.

За його даними, на Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 10 атак в районах населених пунктів Кислівка, Берестове Харківської області та Стельмахівка Луганської області.

Графік відключення світла на 26 квітня: як у Харкові та області вимикатимуть електроенергію

Оновлені графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в Харківській ОВА. Згідно з графіком, протягом 25 квітня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Завантажити графік відключень можна за посиланням. В ньому вказаний перелік вулиць, провулків та населених пунктів, які входять в конкретну групу.

Погода на 26 квітня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликий, вдень помірний короткочасний дощ. Гроза;
  • Вітер південно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 12-17°, вдень 19-24°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 13-15°, вдень 21-23°.
На початок