Головні новини Харкова та області 19 квітня: аварійні вимкнення світла, новий графік вимкнення електроенергії

Головні новини Харкова та області 19 квітня: аварійні вимкнення світла, новий графік вимкнення електроенергії

Харків, прапор України
Центр Харкова, квітень 2024 року. Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 19 квітня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

У Харкові облаштовують школи в протирадіаційних укриттях

Про це повідомила пресслужба міської ради.

"Зараз готується вже третя освітня локація, в якій зможуть навчатися понад 300 дітей. До вересня її планують відкрити. Це буде повноцінний освітній заклад за прикладом метрошколи з класами, зонами відпочинку та медкабінетом", — розповів директор комунальної установи Дмитро Давідьянц.

Голова Всесвітньої Лютеранської Федерації в Україні Марк Муллан зазначив, що створення умов для повноцінного навчання дітей у Харкові — це першочергове завдання для їхньої організації.

Як у Харкові вчаться та вчать попри знеструмлення

Це 11-річний Матвій з Харкова разом з мамою Наталією. Він готується до уроку у пункті незламності на Салтівці: вже майже місяць у Харкові погодинно та аварійно вимикають світло. Щоб відвідувати уроки, хлопець бере планшет та слухає вчителя, сидячі на лавці, за стіл йому слугує стілець. Каже, що гамір навколо його не відволікає, бо він у навушниках.

Мама хлопця — викладачка в університеті, через знеструмлення веде пару з пункту незламності за сусіднім стільцем: "Дитина має змогу навчатися, а я маю змогу працювати. Зараз триває навчальний процес, заліки, і здобувачі вищої освіти не повинні страждати через те, що в нас немає світла".

Вечірнє зведення Генштабу

На Куп’янському напрямку росіяни наступальних дій не вели, повідомили у Генштабі. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 15 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Степова Новоселівка Харківської області.

Погода у Харкові та області на 20 квітня: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без істотних опадів;
  • Вітер вночі південно-західний, 5-10 м/с; вдень північно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 2-7° тепла, на поверхні ґрунту місцями заморозки 0-2°, вдень 15-20°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 4-6° тепла, вдень 16-18°.

Роблять дощовики із пластикових пляшок в умовах блекаутів: як військовий відкрив бізнес у Харкові

Виробництво одягу з переробленого пластику відкрив у Харкові ветеран Сергій Гріваков. Підприємство робить дощовики для цивільних та військових. Сергій брав участь в антитерористичній операції, звільнився з армії 4 роки тому, але повернувся до війська з початком повномасштабної війни. Розповідає, торік взяв участь у проєкті "Варто" від Українського ветеранського фонду й виборов грант — 3 мільйони гривень.

Оновили графік відключення світла на 21-24 квітня

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

Світло вимикатимуть щодня на щонайменше три години в усіх районах Харкова, а також в області, згідно з розкладом для 12 груп споживачів.

На Харківщині ввели додаткові обмеження електропостачання

У Харкові та області ввели додаткові обмеження електропостачання, повідомили в обленерго. Там кажуть, що це пов'язано з аварійним відключенням в об'єднаній енергосистемі України. Окрім погодинних графіків діють аварійні відключення електроенергії.

Навчальний рік у Харкові завершать за розкладом: надолужити прогалини в знаннях школярів планують у серпні

Про це Суспільне Харків розповіла директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко.

"У червні у нас національний мультипредметний тест, у липні ми не працюватимемо, а от у серпні, за бажанням батьки можуть привести дітей до метросадочка, метрошколи чи підземної школи, де ми проводитимемо заняття по надолуженню освітніх втрат, щоб діти могли повторити те, що вивчали, актуалізувати знання перед навчальним роком", — зазначила Деменко.

Метрошколу Харкова планують розширити в новому навчальному році: причина

У метрополітені Харкова шукають приміщення для того, щоб розширити метрошколу, розповіла Суспільне Харків директорка міського департаменту освіти Ольга Деменко.

"Попит величезний: зараз навчається 2215 дітей. На новий рік маємо близько 2400 бажаючих — на майже 200 дітей більше, ніж навчається зараз", — зазначила Деменко.

Попит на метросадок також є, зазначила Деменко: вже відкрили набір на наступний рік. За їі словами, з трьох тисяч дітей, які перебувають у Харкові та йтимуть до першого класу, 780 навчаються в садочку в метро: "Тобто 25% з усіх "шестирічок" по суботах і неділях відвідують метросадок".

Важливіше не вміння читати й писати, цьому навчать і батьки. Діти дуже розумні: і англійську знають, і і разують, читають, пишуть. Для нас важлива соціалізація, психофізіологічна готовність до навчання в школі, важливо навчити працювати в колективі, спілкуватися.

Додаткові вимкнення електроенергії застосують 20 квітня у Харкові та області

Про це повідомила пресслужба "Харківобленерго".

У зв'язку з аварійним ремонтом устаткування з 00:00 до 08:00 20 квітня у Харкові та Харківській області графік вимкнень зміниться.

Лінії "101" та "112" тимчасово не працюють у Харкові

Про це повідомила пресслужба ДСНС регіону.

Перелік резервних номерів служби:

  • 0730270112;
  • 0501139001;
  • 0501139002.

Роботу ліній "101" та "112" відновили, о 14:08 повідомила пресслужба ДСНС.

Конструктори заводу в Харкові хотіли передати РФ креслення турбін для ТЕС і ГЕС, які не виробляють у Росії — СБУ

У Харкові без права внесення застави затримали інженерів-конструкторів одного зі стратегічних заводів. Їх підозрюють у держзраді: за даними слідства, затримані хотіли передати РФ зацифровані креслення й інструкції до обладнання для російських ТЕС і ГЕС, які не виробляють у Росії.

"Науково-технічні досягнення нашої держави потрібні були агресору для забезпечення безперервної роботи парових установок на об’єктах "Росатома". Також — для модернізації російських ТЕС та ГЕС. До початку російської агресії проти України вони безперебійно закуповувалися на харківському підприємстві", — повідомив речник Служби безпеки Харківської області Владислав Абдула.

Затриманим загрожує довічне ув'язнення.

19 квітня у Харкові тролейбуси №2 та 12 курсують за основними маршрутами

Про це повідомила пресслужба міськради.

Рух тролейбусів організували наступним чином:

№2: розворотне коло "Пр. Жуковського" — вул. Академіка Проскури — Харківське шосе — вул. Сумська — просп. Незалежності — просп. Науки — вул. Ахсарова — просп. Людвіга Свободи — просп. Перемоги — розворотне коло "просп. Перемоги";

№12: розворотне коло "Вул. Клочківська" — вул. 23 Серпня — вул. Космонавтів — вул. Дерев’янка — Харківське шосе — вул. Вадима Манька — вул. Лісопарківська — розворотне коло "Вул. Рудика".

Розмінування Харківщини за добу

32 гектари території Харківщини зведені групи вибухотехніків розмінували протягом доби, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Для Харкова та області графіки погодинних вимкнень подовжать до п'яти годин

Аварійні відключення пов'язані з невідкладними роботами у мережах"Укренерг", повідомила пресслужба "Харківобленерго".

О 09:00 електрику аварійно вимкнуть у споживачів Балаклійського, Ізюмського, Куп'янського та Шевченківського районів електромереж, відключення триватиме близько п'яти годин. Для Харкова та всієї області графіки погодинних вимкнень подовжать до п'яти годин.

Обстріли Харківщини: дані поліції

45-річний чоловік зазнав поранень внаслідок удару С-300 по селу Сороківці Харківського район. Внаслідок ударів пошкоджені будинок культури і житлові будинки, повідомив очільник поліції регіону Володимир Тимошко.

О 13:00 дві керовані авіабомби росіяни скинули на Циркуни Харківського району, повідомив Володимир Тимошко. У цей час в області не оголошували повітряної тривоги.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

Артилерійських та мінометних ударів РФ зазнали понад 20 населених пунктів Харківщини:, серед них Ветеринарне, Козача Лопань, Гатище, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За даними Синєгубова, шість разів протягом доби під ударами росіян перебував Вовчанськ: о 12:15 армія РФ обстріляла місто з мінометів; з 14:00 до 18:41 Вовчанськ обстрілювали та скидали на місто КАБи, пошкоджень зазнавала цивільна інфраструктура. Внаслідок обстрілу о 15:10 поранень зазнав 52-річний чоловік.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 19 квітня

Без штурмів росіян минула доба на Куп’янському напрямку;

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали Вовчанськ, Стрілеча, Борова Харківської області.

Погода на 19 квітня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі невеликий дощ, по області місцями гроза;
  • Вдень без істотних опадів;
  • Вітер південно-західний, 7-12 м/с; вранці та вдень пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 6-11° тепла, вдень 12-17°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 14-16°.
На початок