Читає 50 книжок на рік: найстаршій читачці бібліотеки у Перещепиному на Дніпропетровщині — 98 років

Читає 50 книжок на рік: найстаршій читачці бібліотеки у Перещепиному на Дніпропетровщині — 98 років

Зінаїді Колесніковій з Перещепиного на Дніпропетровщині — 98 років, і вона найстарша читачка місцевої бібліотеки.

Директорка Перещепинської центральної публічної бібліотеки Юлія Селіхова розповіла Суспільному: заклад існує 110 років, 75 з них Зінаїда Степанівна — постійна читачка.

Раніше, каже вона, жінка приходила обирати твори сама, та два роки тому зламала ногу. Зараз їй важко ходити. Тож раз на два тижні співробітники бібліотеки приносять книжки до неї додому. За ці роки вивчили її літературні смаки.

"Ви б її бачили тоді: шляпка, підбори, якась сучасна сукня й спеціально для книг сумочка. Вона брала 5-6 книг. Ми їй: "Зінаїдо Степанівно, то може взяли б дві?". А вона: "Так я за два дні прочитаю й що потім робитиму?". Приходить, прочитала п`ять книг, назве головних героїв кожної, пам’ятає, де і що вона прочитала", — говорить директорка бібліотеки.

У бібліотеці Перещепиного найстаршій читачці 98 років
Директорка Перещепинської центральної бібліотеки Юлія Селіхова. Фото: Суспільне Дніпро

Зінаїда Степанівна читає з 12 років. За її словами, перед початком Другої світової вона мала йти у восьмий клас, та матір забрали до Німеччини. Її ж німецькі окупанти відправили на Полтавщину будувати дороги. Одного дня дівчині вдалося втекти.

"Питає "власівець": "А де ти йдеш?". Кажу: до тітки в Новомосковськ, білизну попрати. "Ну гляди, до вечора щоб була тут". То я як пішла кілометрів 60 — досі ходжу", — розповіла жінка.

Декілька десятків років вона працювала в складі геодезичної експедиції — вимірювали земельні ділянки перед будівництвом. Потім — в універмазі.

На Дніпропетровщині найстаршій читачці бібліотеки — 98 років
У 98 років Зінаїда Колеснікова щодня читає 10 сторінок. Фото: Суспільне Дніпро

Зазначає, кількість прочитаних книг за усе життя не рахувала. Найулюбленіші твори бере в бібліотеці по декілька разів. Попри погіршення зору щодня прочитує щонайменше десять сторінок.

Бібліотека у Перещепиному на Дніпропетровщині
Книжковий фонд бібліотеки у Перещепиному налічує 18 тисяч видань. Фото: Суспільне Дніпро

За словами директорки бібліотеки Юлії Селіхової, у бібліотечному фонді 18 тисяч видань. За приблизними підрахунками, Зінаїда Степанівна читає 50 книжок на рік. Каже, з кожним поповненням книжкового фонду приноситимуть їй нові твори.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок