ВАКС конфіскував у митрополита Лазаря квартиру у Сімферополі та авто

ВАКС конфіскував у митрополита Лазаря квартиру у Сімферополі та авто

Вищий Антикорупційний Суд
Вищий Антикорупційний Суд. Фото: lexinform

Вищий антикорупційний суд України (ВАКС) 9 квітня задовольнив позов Міністерства юстиції України до митрополита Сімферопольського і Кримського Російської православної церкви (РПЦ) Лазаря (Ростислава Швеця) про застосування санкції. Суд конфіскував у нього квартиру в окупованому Криму та машини.

Про це повідомила пресслужба Мін'юсту 10 квітня.

"ВАКС застосував до Швеця Ростислава Пилиповича санкцію передбачену пунктом 1-1 частини 1 статті 4 ЗУ "Про санкції"Стягнення в дохід держави активів, що належать фізичній або юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними та стягнув у дохід держави активи, які належать Швецю Р.П., а саме: квартиру у м. Сімферополі та чотири транспортні засоби", — йдеться у повідомленні.

Що відомо про Ростислава Швеця (Лазаря)

Швець Ростислав Пилипович (митрополит Сімферопольский і Кримській Лазар) — священнослужитель, архієрей РПЦ на спокої. Він очолював Кримську митрополію з 1992 року до жовтня 2023 року.

З 2014 року Лазар проводив діяльність, спрямовану на підтримку збройної агресії Росії проти України Починаючи з 2014 року, вчиняв активні дії спрямовані на підтримку збройної агресії РФ проти України та окупації її територій.

У грудні 2022 року РНБО застосувала санкції проти Швеця та низки священнослужителів Української Православної Церкви Московського патріархату (УПЦ МП).

Швець потрапив до списку представників УПЦ, проти яких указом президента України від 24 січня 2023 року були посилені обмежувальні заходи. Його українське громадянство було призупинене указом президента № 898/2022 28 грудня 2022 року, але офіційно цей документ не був оприлюднений, оскільки містив персональну інформацію.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок