Сурмачі та ударники: у Черкасах провели всеукраїнський музичний конкурс

Сурмачі та ударники: у Черкасах провели всеукраїнський музичний конкурс

Пів сотні музикантів зібралися в Черкасах на всеукраїнському конкурсі виконавців на духових та ударних інструментах "Черкаські сурмачі". Такий захід організували ушосте та за підсумками конкурсу визначили володарів гран-прі.

Щоб взяти участь у конкурсі учасники приїхали з Дніпра, Києва та Кропивницького або виступали дистанційно, розповів Суспільному голова організаційного комітету Юрій Павленко.

За кожною відіграною нотою за дверима слідкував викладач Іван Сапсай. З вихованцями приїхали із Червоної Слободи:

"Як переживаєш за свою дитину, так і за цю дитину теж, вона так само своя. Вихованці поки що справлялися з хвилюванням та грали нормально".

Пані Ніна знімала виступ свого сина Кирила. Прийшла підтримати його разом із чоловіком:

"Займаємося давно, але в конкурсі беремо участь перший раз, тому хвилювалися. Для нас це вперше такий серйозний захід", — поділилися батьки Ніна та Сергій Велички.

Девʼятирічного Кирила Величка публіка не лякала: хоч на альтгорні Альтгорн — це мідний духовий інструмент. Через досить тьмяний і невиразний звук на ньому грають у духових оркестрах, девиконують, як правило, середні голоси.він грає рік, та мріє стати великим музикантом. Кирило розповів, що хоча деякі ноти пропустив, однак виступом задоволений:

"Ноти пропустив в першій пʼєсі, під кінець. Це трохи повпливає, але великої біди, думаю, не зробить".

Черкаси на конкурсі зібрали сурмачів та ударників з усієї України
Учасник зіграв на духовому інструменті. Суспільне Черкаси

Для музикантів зі всієї України цей конкурс проводять ушосте, розповів голова організаційного комітету Юрій Павленко. У заході брали участь виконавці на духових та ударних інструментах від шести до двадцяти одного року. Цьогоріч загалом отримали півтори сотні заявок. Наживо виступали півсотні учасників, інших же слухали дистанційно.

"Оцінювали за всіма критеріями: якість звуку, майстерність виконання, поведінка на сцені. Тут також учасники знайомляться одне з одним та дивляться хто, як і що вміє та грає", — зазначив Юрій Павленко.

Як розповіла конкурсантка Марія Макарова, аби виступити наживо, проїхала 300 кілометрів із Дніпра:

"Я підготувала концерт Генделя і мелодію Лятошинського. Хоч і довго готувалася, проте хвилювалася, бо це серйозний конкурс. Навіть трохи коліна тряслися".

Для вихованців Київської школи мистецтв — це вже шоста участь у конкурсі сурмачів, повідомила викладачка Олена Рура.

"Коли ми граємо онлайн — це дуже не цікаво та не розвиває дітей так, як це грати між собою: і діти слухають себе, і себе показують. Також це не можна переписати чи переграти, як в онлайн-конкурсі. Це живе виконання", — зазначила Олена Рура.

Учасниця грає на сопілкі під час всеукраїнського конкурсу музикантів у Черкасах
Учасниця конкурсу виступила на сопілці. Суспільне Черкаси

Володарями гран-прі, за підсумками конкурсу стали двоє учасників: вихованець Черкаської дитячої школи мистецтв імені Валентина Талаха Станіслав Сурін — викладач заслужений працівник культури України Юрій Павленко. Та ансамбль саксофоністів Черкаського фахового коледжу імені С. Гулака-Артемовського — викладач заслужений працівник культури України Микола Євпак.

"Своєю професією вони прокладають собі шлях у майбутнє. Це дуже важливо для нашої країни, адже кожна перемога зараз для України у світі — великий внесок в майбутню перемогу у війні, — розповіла співорганізаторка конкурсу Олеся Теліженко.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок