З видом на Дніпро: чи буде в Черкасах на пляжі новий готель

З видом на Дніпро: чи буде в Черкасах на пляжі новий готель

Ексклюзивно

У Черкасах може зʼявитися 30-метровий апарт-готель з видом на Дніпро. На одному з пляжів приватний підприємець Роман Діский планує звести майбутню будівлю й уже розглядає декілька варіантів проєкту.

Нині забудовник отримав умови та обмеження на будівництво об'єкта, розповів у коментарі Суспільному директор міського департаменту архітектури, містобудування та інспектування Артур Савін.

Інформацію про майбутній готель, який можуть побудувати на узбережжі Дніпра оприлюднили у відповідному документі на сайті міської ради. Згідно з наданими містобудівними умовами та обмеженнями, висота готелю може сягати 33 метрів. Сам же об'єкт планують звести на території пляжу "Рів'єра".

У Черкасах на пляжі планують будівництво готелю
Пляж "Рівʼєра", де планують будівництво готелю. Суспільне Черкаси

Місцева жителька Анастасія Салтанова часто гуляє біля Дніпра з дитиною, і не проти будівництва готелю, за умови якщо це буде зроблено в межах закону:

"Зважаючи на обставини, що зараз в Україні війна, то, де відпочити з дитиною, є не так багато варіантів. Тож, можливо, це буде для людей, які не мають доступу до якихось курортів, так? Або тих, хто не має грошей, щоб заплатити, поїхати. То це буде великим плюсом".

Іншої думки місцева жителька Олена Мороз. Вона мало вірить у те, що містяни матимуть доступ до водойми:

"Дніпро – це моя колиска. Мені боляче, коли я бачу, що там паркани, там дачі набудували. Ну, нема підходу до води".

Протягом 20 років ділянку орендує група приватних підприємств "Камелот", керівником якого є Роман Діский, розповів директор департаменту архітектури Черкаської міськради Артур Савін:

"Більша частина земельної ділянки потрапляє до прибережної захисної смуги — десь дві третини. Вона може бути викуплена підприємцем за ринковою вартістю. Якщо на ній будуть об'єкти нерухомості. Проте вирішувати буде виключно Черкаська міська рада відповідним рішенням: буде вона продавати або ні".

А поки міська рада видала наказ про обмеження на проєктування готелю. У ньому зазначений висновок археологів, максимальна площа забудови та прибережна захисна смуга у сто метрів. Однак подібні вимоги забудовники часто обходять, розповів юрист Ростислав Кравець.

"Є різні методи, починаючи від звичайної корупції, і закінчуючи тим, що відповідними пристроями намивають прибережну зону. Тоді, відповідно, збільшується відстань і плани міст змінюються. Бо нібито спочатку там є оці сто метрів, а в майбутньому відстань "розмивається" і виходить, коли уже будується готель, то вода уже під самими будівлями", — зазначив юрист.

На черкаському пляжі "Рівʼєра" у майбутньому може зʼявитися готель
Ділянка теж з видом на пагорб "Слави". Суспільне Черкаси

У телефонному коментарі майбутній забудовник Роман Діский пояснив, що доступ до пляжу залишиться для містян відкритим:

"Якщо хтось думає, що ми ліземо до пляжу: та не ліземо ми до нього і не торкаємося. Хоч, по факту, я за нього плачу достатньо немалі кошти. Після отримання технічних умов ми будемо вирішувати взагалі про доцільність проєкту. Бо там є проблеми з газом, з водою, з каналізацією, і електрика там дуже дорого коштує. Якщо це буде незрозуміла для нас цифра, то ми навіть можемо відмовитися від проєкту".

З його слів, технічні умови готуватимуть від двох до трьох місяців. Артур Савін розповів, що відпочинковий комплекс на узбережжі Дніпра "обличчя" міста не зіпсує.

"Черкаси, все ж таки, це територія водно рекреаційного відпочинку, бо ми розташовані на берегах річки Дніпро. І саме розвиток такої інфраструктури був у пріоритеті під час розроблення стратегії розвитку нашого міста. Тому, під час видачі містобудівних умов та обмежень, ми надіємося та наполягаємо, що підприємець будуватиме саме те, що декларує", — повідомив посадовець.

Посадовець додав, що наполягав на тому, щоб забудовник представив, можливо, ескізні проєкти на обговорення громади. Але чи відбудеться таке обговорення – нині невідомо.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок