Церква і ЗСУ: як у Черкасах священнослужителі допомагають військовим

Церква і ЗСУ: як у Черкасах священнослужителі допомагають військовим

Ексклюзивно
Священник з Черкас допомагає ЗСУ та збирає на дрони
Черкаський священник збирає гроші на дрони. Василій Паплик

У Черкасах священник Православної Церкви України Василь Паплик допомагає підрозділам 118 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. За останні місяці передав десять FPV-дронів.

Окрім цього, спільними зусиллями Свято-Троїцького кафедрального собору і благодійників, загалом передали захисникам допомогу на понад 700 тисяч гривень.

Під час війни священнослужителі не тільки виконують свої душпастирські обов’язки: моляться за українських воїнів і перемогу, відспівують загиблих захисників, духовно підтримуючи родини загиблих воїнів. Але також служать у ЗСУ капеланами і займаються волонтерством, розповів священник.

Від початку повномасштабної війни Василь Паплик донатив на ЗСУ щомісяця, проте його волонтерська діяльність розпочалася, коли мобілізували його близького родича, рідного брата дружини:

"У той час він воював під Бахмутом і його підрозділу була дуже потрібна автівка. Оскільки сума була велика, я вагався братися за цю справу. Але, з Божою допомогою, вдалося зібрати кошти і придбати авто типу пікап. Його передали захисникам у серпні 2023 року. Пізніше передав хлопцям тепловізійний приціл".

Освячення придбаного пікапу для ЗСУ
Освячення придбаного пікапу для ЗСУ. Василій Паплик

Потім до священнослужителя звернулася по допомогу парафіянка храму: була потреба купити захисну амуніцію для її чоловіка, службовця ЗСУ. Згодом придбали передали захиснику балістичний шолом-каску і плитоноску.

Василь Паплик не оголошує публічних зборів. Пояснив це так — не хоче, щоб шахраї не використовували фейкові сторінки з його даними. Священник особисто звертається до знайомих підприємців і парафіян храму.

Парафіянка Лідія розповіла, що за таку ініціативу, адже підтримувати захисників це завжди на часі:

"Потрібно підтримувати, бо хто як не наші воїни захистять нас? У такий важкий час необхідно обʼєднуватися і разом з Божою поміччю допомагати всім чим можеш".

Через те, що нині існує велика потреба у FPV-дронах, Василь Паплик почав організовувати такі збори для 118 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. За останні місяці воїни отримали десять таких "пташок" на загальну суму понад 200 тисяч гривень. Також капеланська служба бригади виконує завдання на позашляховику, який передали від собору.

Священники в Черкасах передали авто на потреби ЗСУ
У жовтні 2023 року позашляховик, який передали Капеланській службі Черкаської 118 бригади ТрО. фото надане Василем Папликом

"Спільними зусиллями Свято-Троїцького кафедрального собору і благодійників за весь період нашим захисникам вдалося передати допомоги більш ніж на 700 тисяч гривень. Планую і надалі закупляти дрони, а також РЕБи для ЗСУ. Велика подяка всім хто долучається до збору на потреби нашим воїнам. Якщо ми дійсно хочемо перемогти російських окупантів, то всі повинні активніше допомагати Збройним Силам України. Слава Україні!", — вважає священник.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок