В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
. Суспільне Черкаси

300 тисяч гривень коштував ремонт укриття в Черкаській спеціалізованій школі №3, у планах є відремонтувати ще одне. Окрім учнів цього закладу, класні кімнати надають і для вихованців Першої гімназії, розповів Суспільному директор Валерій Завіновський.

Під час повітряної тривоги в укритті можуть навчатися 400 школярів. Щоб діти не блукали — виготовили відповідні вказівники, яких понад 20 по школі.

"Коли розпочинається повітряна тривога, дітки чітко направляються у визначене місце", — розповів директор Черкаської спеціалізованої школи №3 Валерій Завіновський.

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
Учні разом з учителькою йдуть в укриття. Суспільне Черкаси

Першокласники спускаються до сховища парами та з водою. Це для них уже звична річ, повідомила вчителька початкових класів Світлана Остапенко.

"Дітки навчені та знають: якщо почули сигнал «Тривога» і пішла інформація, ми обов’язково з собою беремо все необхідне. Це — водичка і додаткові засоби, які можуть нас трішечки заспокоїти: олівчики кольорові, ножиці, клей", — пояснила учителька.

Першокласник Мілан розповів: під час тривоги знають, як поводитися:

"Ми стаємо парами та йдемо, під стінкою, і потім, коли вчителька все зробила, ми стаємо парами та йдемо в укриття".

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
У сховищі є вода, вогнегасник та аптечка. Суспільне Черкаси

За словами першокласника Богдана, в укритті безпечніше перебувати, ніж у класному кабінету:

"Це краще, ніж сидіти біля вікон. Ми спілкуємося, читаємо, малюємо, граємося".

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
Діти в шкільному укритті. Суспільне Черкаси

Діти спокійно та організовано спускаються в укриття, розповіла практична психологиня закладу Тетяна Литовченко.

"Вони вже знають, де тут туалет, де їхня кімната, як тут сидіти, що робити, діти звикли до сьогоденних реалій. Я, як психолог, бачу: якщо якась дитина саменька, я підійду обов’язково, поговорю, можу в активні ігри пограти, якщо бачу, що їх трішки потрібно підбадьорити", — пояснила Тетяна Литовченко.

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
Учні в шкільному укритті грають в ігри. Суспільне Черкаси

Ремонт в укритті зробили протягом першого навчального семестру, розповів директор школи Валерій Завіновський. У закладі нині навчається сім класів третьої школи й три класи Першої міської гімназії.

"Бачення батьків на безпекову ситуацію змінюється. Якщо на початок навчального року більшість батьків говорили про те, що не готові виходити на офлайн навчання, то зараз запити батьків форматуються в інший бік. До мене приходили батьки, які говорили, що хотіли б і були раді можливості навчатися офлайн", — прокоментував Валерій Завіновський.

В одній із черкаських шкіл відремонтували укриття
Директор школи Валерій Завіновський. Суспільне Черкаси

У черкаських закладах освіти нині ремонтують 26 укриттів, повідомила заступниця міського голови Анастасія Чубіна. Міському бюджету це обійдеться в 26 мільйонів гривень:

"Школи з очною формою навчання, та мистецькі школи, матимуть ремонт укриттів. Залежно від того, який був початковий стан укриття. У зв’язку з нестабільною ситуацією з енергетикою, здійснювати онлайн освіту стає набагато важче", — розповіла пані Анастасія.

За словами заступниці, вони анкетуватимуть батьків, які в них наміри, чи є бажання збільшити кількість дітей, які б хотіли навчатися на очній формі.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок