У Запоріжжі прихисток для переселенців можуть закрити через неможливість сплатити рахунки

. Запоріжжя, шелтер для переселенців. Станом на 1 листопада тут проживає понад 120 людей. Фото: Суспільне Запоріжжя

Центр з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам у Запоріжжі "Інвестохіллс" можуть закрити до весни. Причина — неспроможність компанії, яка відкрила та фінансує прихисток, сплатити підключення опалення, через блокування її рахунків СБУ.

Про це Суспільному повідомив керівник центру Микола Городенський.

Фото: Суспільне Запоріжжя

Переселенка із Бердянська Людмила Шолух із трьома дітьми покинули рідне місто  через те, що окупаційна влада погрожувала забрати малечу в інтернат:

"Я, як військовозобов'язана, як медик, мене хотіли забрати. Я забрала дітей та поїхала. Заплатили по дві тисячі гривень з людини, навіть, за дітей".

Людмила Шолух. Фото: Суспільне Запоріжжя

З 7 серпня родина проживає у Запоріжжі. Спочатку ночували в одному із дитячих садків міста, потім в хабі для переселенців їм запропонували переїхати до центру з надання допомоги внутрішньо переміщеним особам "Інвестохіллс". 

Окрім родини Шолух, у центрі нині проживає 120 переселенців. Вони тут безоплатно живуть, продукти отримують від волонтерів. Центр працює з 28 квітня за фінансуванням приватної компанії “Інвестохіллс Веста", каже його керівник Микола Городенський:

"У нас було це приміщення у Запоріжжі, і цей регіон був найближчий до бойових дій. Я, коли сюди приїхав, тут було багато сміття, приміщення було неприбране. Працювали сантехніки, які проводили нам каналізацію. Тут повністю все замінювалося".

Микола Городенський. Фото: Суспільне Запоріжжя

Цьогоріч влітку рахунки компанії "Інвестохіллс Веста" заблокувала СБУ України, каже Микола Городенський. Через це в прихистку з'явилися борги за комунальні послуги. Також немає можливості відновити опалення.

"В серпні 22-го року, не маючи абсолютно ніяких підстав, за клопотанням слідчого СБУ Галицький районний суд міста Львова накладає арешт на рахунки та блокує. Тобто з метою завдання максимальної шкоди. Наразі йде розгляд в апеляційному суді", — пояснює юрист-представник Міжнародного інвестиційного фонду "Інвестохіллс Хеліантус" Святослав Болінський.

Щодо цієї ситуації Суспільне надіслало інформаційний запит до Служби Безпеки України. Чекаємо на відповідь у встановлений законом термін.

Аби розібратися у ситуації, що виникла у Запорізькому центрі з надання допомоги була створена комісія з представниками районної державної адміністрації та виконкому міста.

Фото: Суспільне Запоріжжя

Представник комісії Олег Буряк зазначив, центр не відключатимуть від енергопостачання та води:

"Ми домовилися, що юристи компанії дадуть нам рішення суду, щоб ми могли далі рухатися. Ухвалу суду нам ніхто не дав. З 2007 року навколо цієї споруди у власника є певні відносини з іншими позивачами, судами тощо. Тому, є юридична частина, яку б ми хотіли, щоб вони не вплутували вас. І в цій юридичній справі навели лад".

Фото: Суспільне Запоріжжя

Сергій Астапенков, виконуючий обов'язки генерального директора концерну “Міські теплові мережі” розповів, що будівля, в якій функціонує шелтер для переселенців два роки тому вже була відключена іншим власником:

"А зараз вони звернулися з оновленням постачання на цю будівлю. Концерн “Міські теплові мережі” на сьогодні готовий подати туди тепло. Для цього треба звернутися до концерну, отримати договір, підписати його двосторонньо й отримати тепло. Ми готові хоч із завтрашнього дня", пояснив Сергій Астапенков.

Читайте також

У "Запоріжжяобленерго" розповіли про ліквідацію наслідків обстрілів енергетичних об'єктів та чи будуть відключення

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber.