Запоріжець нарікає, що його змушували сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні

.

До Суспільного Запоріжжя звернувся запоріжець Сергій Плохий, котрий стверджує, що під час лікування його матері у відділенні хірургії КНП “Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги” персонал закладу примушував його сплачувати кошти до благодійного фонду лікарні.

Чоловік каже, що фактично оплачував послуги діагностики й аналізів, що повинні бути безоплатними. 56-річна мати Сергія двічі лікувалася в 5-й міській лікарні, в березні та квітні. Перший раз перенесла операцію, але болі не вщухали, тож довелося госпіталізуватися вдруге. Сергій каже, що спочатку не знав, чи є платними послуги діагностики й аналізів, тож слухняно сплачував до благодійного фонду суми, які йому називали:

"Як це виглядає? Ти заходиш, здаєш аналіз, тобі його роблять і змушують “добровільно” підписувати папірець про добровільні внески. Суму фіксують вони самі, тобто це не є добровільним рішенням. Люди озвучують конкретну суму, ставку. Я вже знаю весь “прайс”, рентген коштує 400, УЗІ — 300, комп’ютерна томографія коштує 800."

Це якщо йдеться про діагностику окремо нирок, уточнює Сергій. За його словами, комп’ютерна томографія всіх органів травлення — дорожча, за неї в нього у квітні вимагали 2 200 гривень:

"Після моєї відмови лікарю. Тобто я йому показав їхній стенд, де написано, що за направленням лікаря будь-який містянин може продіагностувати й задати аналізи безплатно. Мені сказали, що безплатно буде через місяць. Потім лікар у процесі нашої розмови й конфлікту домовився на 5 червня. Тобто розмова відбувалася 24 квітня, а мамі призначають на 5 червня."

Читайте також: СБУ викрила корупційну схему в запорізькій лікарні. Вимагали гроші за безоплатні послуги

Саму операцію мамі Сергія зробили безплатно, і з вдячності хірургам він після операції дійсно добровільно, за власним бажанням сплатив до благодійного фонду 2000 гривень. Сергій каже, що лікарі стають заручниками ситуації:"Вони не можуть поставити повноцінно діагноз, бо щоб мати картину захворювання, вони повинні бачити результати досліджень, аналізів. А в цій лікарні, окрім сечі та крові, безплатно здати нічого неможливо."

Журналісти Суспільного надіслали інформаційний запит департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради з проханням прокоментувати ситуацію з благодійним фондом у цій лікарні.

Суспільне Запоріжжя

У відповіді, зокрема, говориться, що “діагностичні послуги в цьому закладі є платними виключно при зверненні пацієнта без направлення лікаря”. А також — що “благодійний внесок сплачується виключно у добровільному порядку”, причому пацієнтові “видається квитанція до прибуткового касового ордеру із зазначенням суми внеску.”