На Тернопільщині померла культурна діячка Ярослава Мазурак

Ярослава Мазурак. Фото: Fb/Ярослава Мазурак

Сьогодні, 23 квітня, померла краєзнавиця, літературознавиця, діячка культури, багатолітня наукова співробітниця Бережанського музею книги, що на Тернопільщині, Ярослава Мазурак.

Про це повідомили на сторінці музею в Фейсбуці.

У дописі йдеться, що відійшла у засвіти жінка внаслідок важкого захворювання.

Ярослава Мазурак була почесною громадянкою Бережан.

"Життєвий шлях Ярослави Іванівни — зразок добропорядності та професійності. Народилася 2 травня 1949 року в селі Будилів Козівського району. У грудні 1949 року родина переїхала до міста Бережани. Навчалася у середній школі № 1, яку закінчила в 1966 році та вступила на театральний відділ Теребовлянського культосвітнього училища. Після закінчення училища працювала артисткою розмовного жанру та ведучою ансамблю танцю "Надзбручанка" Тернопільської обласної філармонії", — йдеться у дописі.

Сцена для Ярослави Іванівни стала її покликанням у житті, згадують колеги культурної діячки.

"Артистка хору та ведуча Гуцульського ансамблю пісні і танцю Івано-Франківської філармонії. Далі — лектор-читець і вокалістка лекторійно-концертної бригади № 2. У рідному місті Ярослава Іванівна співала у капелі "Боян", жіночому камерному хорі, хорі "Просвіта", солістка естрадно-симфонічного ансамблю "Сурми". З 1994 року — наукова співробітниця музею книги. У 1995 році на базі музею книги заснувала "Театр живого слова", поставивши за власним сценарієм 10 вистав. Створила близько 50 пісень на вірші українських поетів".

Ярослава Мазурак була авторкою статей літературознавчої тематики в часописах і книгах, авторкою літературознавчих розвідок на сторінках книжкових видань, ЗМІ, експозицій.

За станом здоров’я Ярослава Іванівна вийшла на пенсію у березні 2023 року.

"Сьогодні Бережанщина втратила досвідчену і висококваліфіковану діячку культури, Людину з великої літери. Усі, хто знав пані Ярославу, любили і поважали її за чуйне ставлення до людей, велику душевну щедрість, мудрість та оптимізм. Важко повірити, що ми вже ніколи не почуємо її мудрого слова, цінної поради, не побачимо її щирої посмішки. У ці скорботні дні ми розділяємо невимовний сум за її втратою", — йдеться у дописі.

Хоронитимуть Ярославу Мазурак завтра, 24 квітня, о 14:30.