Без тренажерів, але з ковзанками. Як локдаун-2021 працює у регіонах

. Суспільне Харків

В Україні з 8 січня почав діяти посилений карантин, в межах якого заборонено проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів. Згідно з постановою уряду, до 24 січня не працюватимуть кафе, ресторани - їм дозволено торгувати напоями та їжею лише на виніс, окрім того, закрилися тренажерні зали та басейни. Суспільне перевірило, як дотримуються карантинних правил у різних містах країни.

Київ

У столиці, не зважаючи на локдаун, продовжують працювати розважальні локації, зокрема колесо огляду та каруселі на Контрактовій площі. А у місцевих кафе вишиковуються черги відвідувачів, які не зберігають соціальну дистанцію.

Кафе на Подолі. Юлія Рябчун, Суспільне

Держспоживслужба Києва пояснила, що роботу ковзанок дозволили лише за умови дотриманням карантинних вимог. Так, організатори ковзанок та атракціонів на відкритому повітрі повинні забезпечити дотримання дистанції між відвідувачами у 1,5 метрів та не допускати на ігрові майданчики понад 20 осіб.

Ковзанка на Контрактовій площі. Юлія Рябчун, Суспільне

За дотриманням протиепідемічних заходів протягом карантину слідкують представники Нацполіції, Держпродспоживслужби та "Муніципальної охорони".

Суми

Найбільші ТРЦ в Сумах припинили роботу ще зранку 8 січня. Місцевий "Епіцентр" працював як пункт видачі товарів, там відкрито продають лише побутову хімію та засоби для авто. У ТРЦ "Мануфактура" також все зачинено, окрім "Сільпо" та зоомагазину, а магазини з побутовою технікою працюють як точки видачі товарів. Деякі магазини, які торгують змішаними товарами, прибрали з вітрин чи закрили вітрини з тим, що заборонено для продажу.

Суспільне Суми

Водночас відкритими лишаються салони краси, однак туди можна потрапити тільки за попереднім записом. Громадський транспорт у місті працює у звичайному режимі.

Суспільне Суми

Протягом доби 8 січня поліціянти виявили 50 порушень карантинних обмежень та склали 41 протокол за відсутність захисних масок, ще 9 порушень стосувалися діяльності закладів.

Тернопіль

Попри карантин, у Тернополі частина закладів громадського харчування продовжує працювати тільки на доставку їжі та самовиніс. Один із місцевих рестораторів Тарас Ковальчук, який зараз реєструє свою релігійну організацію "Братство лисих", розповів, як працює його заклад під час локдауну.

Тарас Ковальчук. Суспільне Тернопіль

"У нас просто недолюблюють рестораторів. Салони краси працюють. Ми працюємо згідно з чинним законодавством. Тобто, заклад працює на самовиніс і доставку, а люди, які хочуть відвідати храм “братства лисих” приходять, можуть провести служіння, причаститися в звичному режимі. Традиційно, як це відбувалося у попередній період. Якщо локдаун, то тоді потрібно закрити всіх. А якщо тільки вибірково: когось десь трошки, ну тоді вибачайте хлопці. Так не може бути. Або ми закриваємо все, дійсно все закриваємо, або не бавимося", – каже Ковальчук.

Центральний ринок продовольчих товарів у Тернополі працюватиме й далі, а ринок непродовольчих товарів буде закритий до 25 січня.

Суспільне Тернопіль

Запоріжжя

На Запоріжжі, попри заборону роботи закладів культури, продовжує працювати історико-культурний комплекс "Запорозька Січ". Курені будуть закриті, але музей НЗ "Хортиця" можна буде відвідати. Опція замовлення екскурсій також залишається доступною.

УНІАН

"Як ми працюємо на локдауні? ПРАЦЮЄМО з радістю – для Вас! Комплекс "Запорозька Січ" на Хортиці з 8 по 24 січня залишиться чи не єдиною яскравою плямою в світі дозвілля в період тотального карантину та розквіту послуг кур'єрської доставки," –йдеться на Facebook-сторінці музею.

Одеса

Більшість кафе на місцевий аркадійській алеї під час карантину працюють на виніс. Через це біля них збирається велика кількість людей – клієнти стоять в черзі, а після отримання страв чи напоїв багато з них залишаються поряд із входом.

Суспільне Одеса

При цьому більшість людей, які відпочивають в Аркадії, не вдягають маски та не дотримуються соціальної дистанції.

Суспільне Одеса

Працівники закладів громадського харчування розповіли, що упродовж останніх днів у них побільшало клієнтів. У кафе дотримуються карантинних норм, працівники носять маски та рукавички, біля віконець стоять антисептики.

"Із введенням карантину ще більше людей стало. Працюємо через віконце, у масках, рукавичках. Також у нас стоять антисептики", – розповіла співробітниця одного із закладів Анастасія.

Полтава

Центральний речовий ринок Полтави майже припинив свою роботу, однак деякі кіоски продовжували працювати.

Суспільне Полтава

Також не закривалися деякі магазини, робота яких підпадає під заборону. Приміром, на вулиці Шевченка приймали відвідувачів у деяких магазинах електроніки, одягу та ювелірних виробів.

Миколаїв

У перший день карантину на Соборній площі Миколаєва припинили роботу різдвяний ярмарок та зимовий парк з атракціонами. Всі конструкції розібрали. Власники локації відмовилися коментувати ситуацію.

Суспільне Миколаїв

Водночас адміністраторка однієї з кав’ярень на Соборній площі розповіла Суспільному, що поки заклад працює за старим графіком - на виніс. На інших крамницях висять вивіски про роботу в режимі онлайн або за попереднім записом.

Суспільне Миколаїв

На дистанційну роботу перейшли й місцеві фітнес-зали.

Херсон

Майже всі магазини та кафе Херсона зачинені, проте це не завадило містянам прогулюватися вулицями. У супермаркетах не продуктові відділи заліплені спеціальними стрічками, купити, наприклад, шкарпетки, неможливо, лише продукти та засоби гігієни. В один з супермаркетів COVID-патруль запускають, та терміново телефонують юристу.

За "карантинною" дисципліною у Херсоні та області слідкують COVID-патрулі Держпродспоживслужби, які перевіряють роботу ТРЦ та магазинів. За словами начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Тараса Година-Арюпіна, перевірки проводитимуть щодня.

Харків

На харківському майдані Свободи припинив роботу новорічний ярмарок, однак окремі точки продажу їжі продовжують працювати.

Суспільне Харків

Суспільне Харків

Також у місті не припиняють роботу атракціони та ковзанка.

Хмельницький

У перший день локдаун найбільший непродовольчий ринок Хмельницького був майже пустим. На роботу вийшло не більше 5 відсотків продавців. Заклади харчування у місті працюють лише на виніс.

"Гості наші не присідають в залі, тобто замовляють тільки із собою. У нас є соціальні мережі і телефони, де ми приймаємо замовлення і робимо доставку людям додому", - розповіла адміністраторка одного із закладів Лілія Шевчишина.

Що відомо

  • Уряд вирішив ввести новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
  • Відповідно до урядової постанови, у період локдауну заборонятиметься робота кафе, ресторанів і барів, окрім доставки та замовлень на винос. Також заборонятиметься проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів.
  • 9 січня у Києві продовжували роботу ковзанки, а до кафе вишиковувались величезні черги.
  • МОЗ вважає, що існує ймовірність зростання кількості хворих на коронавірус після новорічних свят. До того ж очікується зростання сезонної захворюваності на грип.