Річниця створення 117 бригади ТрО: історії військовослужбовців

13 квітня 117 бригада ТрО відзначає шосту річницю створення. З нагоди цього дня Суспільне пропонує підбірку історій про військових, які захищають кордони Сумщини в її складі.

"Це саме боротьба жінок" — військовослужбовиця "Сова"

"Сова" долучилася до війська у перший день повномасштабної війни, перший рік була стрільцем. За освітою “Сова” — інженер-механік авіації, а також працювала бортпровідницею. Збирати дрони та літати на них почала восени 2023.

"Зараз на війні всі рівні" — захисниця Людмила Черниш

Людмила Черниш до 24 лютого 2022 року працювала у Сумському коледжі харчової промисловості. з перших днів війни взяла власне авто і стала волонтерити. Спочатку організували харчування захисникам Сум, які облаштовували блокпости, а потім стала до лав 117 бригади територіальної оборони, займається документообігом підрозділу.

"Більше окопів — більше шансів вижити" — боєць з позивним "Тра-та-та"

Військовослужбовець 117 бригади ТРО з позивним “Тра-та-та” два роки захищає кордони Сумщини. Найскладнішим для нього в службі, говорить, розлука з рідними: "В мене дитинка маленька".

“Треба покласти край цьому” — військовослужбовець Олександр

Військовослужбовець Олександр з початку повномасштабного вторгнення захищає кордони Сумської області. Для чоловіка це третя війна, до цього була строкова служба в Афганістані, потім — понад рік в зоні АТО на Луганщині.

"Сучасна війна все менше залежить від індивідуальної підготовки бійця" — Станіслав Салецький

Два роки підрозділ Станіслава обороняє кордони Сумщини, одним із його завдань була саперна робота. Тренує особовий склад. За час служби навчив близько чотирьох десятків воїнів.

"Людям потрібно перепочити" — захисник Сумщини Олександр

Олександр – один із тих воїнів, хто став на захист держави у перший день повномасштабної війни. Він відмовився від бронювання в Охтирській районній раді, де працював головним спеціалістом в одному з відділів. Він був поранений та лікувався у Полтаві. Уламок від снаряда досі залишається в тілі Олександра. Але це не стало на заваді його повернення на службу.

“Вони смерть бачать в лице і не всі ж залізні” — капелан Отець Сергій

Отець Сергій — священнослужитель Свято-Воскресенського кафедрального собору в Сумах. Капеланом став після початку повномасштабної війни. Головний обов’язок капеланської служби, розповідає Отець Сергій, духовна підтримка наших воїнів.

Що відомо про 117 бригаду ТрО

  • 24 лютого 2022 військовослужбовці 117 бригади ТрО перші зайняли оборону міста Суми. За місяць повномасштабного вторгнення захисники бригади знищили 47 одиниць російської техніки та взяли в полон 119 російських солдатів.
  • 27 серпня Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний та командувач Силами територіальної оборони генерал-майор Ігор Танцюра вручили бойовий прапор командиру бригади — полковнику Сергію Кир‘яну.
  • 6 січня 2024 бригаді вручили бойову стрічку до прапора.
  • 27 березня 2024 бригаду відвідав президент України Володимир Зеленський.
  • 117 бригада складається з 6 батальйонів, які виконують бойові завдання на Сумському, Харківському та Донецькому напрямках. В підпорядкування бригади 19 добровольчих формувань.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram