“Прийшли, а лікарні немає”: поруч зі знищеною російською армією лікарнею в Хухрі на Сумщині звели нову модульну

. Фото: Суспільне Суми

Російська армія обстріляла село Хухра в ніч проти 17 березня 2022 року. Від амбулаторії, розташованої на околиці села, нині залишився тільки фундамент, а шматок покрівлі від попереднього закладу досі залишається серед гілок дерева, що росте неподалік. У вересні коштами Всесвітньої організації охорони здоров’я поруч встановили нову модульну лікарню.

Фельдшер Олена Шаповалова живе приблизно у двохстах метрах від місця влучання. Жінка розповідає: "Це було настільки страшно, було жалко. Ми тут пропрацювали не один місяць, не один рік, а тоді прийшли, а його немає".

Фото: Суспільне Суми

Тепер на залишки зруйнованої амбулаторії виходять вікна нової – модульної. Її звели коштом Всесвітньої організації охорони здоров’я, наповнили необхідним обладнанням і меблями.

Залишки зруйнованої лікарні у Хухрі. Фото: Суспільне Суми

"У нас була дуже красива лікарня, одна з кращих в громаді. Тільки ремонт зробили, у нас там було три душових, чотири туалети, все обладнано для людей дуже добре. Розбомбили – війна, бойові дії. Ми тимчасово працювали в клубі, приймали там хворих, ну а це нам зробили дуже швидко, буквально за два тижні. Дуже красиве все, сучасне, все імпортне, не тільки стіни, а ці всі меблі вони дали", — говорить завідувач амбулаторії Анатолій Шевчук.

Нова модульна лікарня у Хухрі. Фото: Суспільне Суми

"Для кожного лікаря є кардіограф, монітор життєвих показників, градусники, бронхоскопи, абсолютно все, можна і вушка подивитися – це все прийшло оснащення", — розповідає фельдшер Олена Шаповалова.

У модульній лікарні працюють два сімейних лікарі (кожен уклав з пацієнтами близько 2000 декларацій), стоматолог, шість медсестер. Тут надають первинну медичну допомогу, за потреби відвідують пацієнтів і вдома.

Фото: Суспільне Суми

Медсестра Інна Коваленко говорить: "Тут, звичайно, зручно. Своє місце. Багато хто ходить подивитися, яка краса. Всі заходять і кажуть: "яка краса!" Всі вітають, своє ж таки".

Мешканка села Хухра Любов Удовиченко, що обслуговується в амбулаторії, на прийом до оновленого закладу прийшла з власноруч вишитими іконами. "Не один пенсіонер заплакав, що вони повернулися на своє місце, і що вони у своєму куточку. І та непогана була, і ця. Ця затишна, маленька, тепленька, я не очікувала такої краси", — говорить жінка.

"Ми зверталися до багатьох донорів, спонсорів з метою його терміново, негайно відремонтувати. Після підготовчих етапів – підготовка земельної ділянки, юридична документація – в серпні ця справа почала реалізовуватись, і в вересні буквально за два тижні нам встановили сучасну модульну амбулаторію. Це приміщення, адаптоване для надання медичної допомоги з наявністю всіх санітарних вузлів, інклюзії і обладнання", — зазначив голова Чернеччинської громади Роман Бублик.

Фото: Суспільне Суми

Амбулаторія обслуговує Хухрянський, Лутищанський і частину Кардашівського старостинських округів, усього близько 4000 людей.

"Всесвітня організація охорони здоров’я разом з Міністерством охорони здоров’я України та партнерами встановлюють модульні центри первинної медичної допомоги. Їх буде понад 10 на сході та півдні країни. Клініки обладнані всім необхідним, включно з електрикою, генераторами та іншим для того, щоб наші лікарі та медсестри, які героїчно продовжують працювати, могли надавати медичну допомогу для прифронтових громад", — говорить Доктор Ярно Хабіхт, представник ВООЗ в Україні.

Модульна лікарня, говорить Роман Бублик, тимчасова, термін її використання — 10 років. Наступного року, за словами голови громади, в Хухрі за підтримки МОЗу планують збудувати і відкрити ще одну амбулаторію. На фундаменті ж зруйнованої російською армією лікарні планують звести хоспіс.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram