"Відмовляється розвивати бокс". Абсолютна чемпіонка Серрано звільнила пояс WBC через відмову від "чоловічого" формату

. AP Photo/Frank Franklin II

Що це означає.

Чемпіонка світу в напівлегкій вазі Аманда Серрано звільнила титул WBC через відмову організації вводити "чоловічий" формат у жіночому боксі. Про це пуерториканка написала на своїй сторінці в Instagram.

У жовтні Серрано та низка боксерок виступили з офіційною вимогою ввести у жіночий бокс "чоловічий" формат щонайменше у чемпіонських поєдинках – 12 раундів по три хвилини. Наразі боксерки проводять бої з 6-10 раундів, які тривають по 2 хвилини.

Першим чемпіонським поєдинком у форматі 12 на 3 стала зустріч Серрано та бразилійки Даніли Рамос. Цей бій тривав усі 12 раундів – Аманда перемогла одноголосним рішенням суддів.

У поєдинку проти Рамос пуерториканка не захищала чемпіонський пояс WBC, оскільки організація не погодилася з форматом бою. Керівництво Світової боксерської ради мотивувало відмову потенційними проблемами здоров'я та безпеки боксерок.

Аманда Серрано відреагувала на політику WBC щодо рівності чоловічого та жіночого боксу відмовою від поясу організації. Боксерка зазначила, що не хоче боротися за організацію, яка не розвиває рівність у спорті.

"Люблю бокс. Віддала своє життя цьому спорту. Ні телефону, ні хлопців, ні вечірок. Просто бокс. Я перша абсолютна чемпіонка, яка провела бій у форматі 12 раундів по 3 хвилини. Ми розвиваємося, але якщо керівна організація не хоче давати мені і моїм колегам право боксувати так само, як і чоловікам, тоді я не буду проводити бої під егідою цією організації. WBC відмовляється розвивати спорт задля рівності, тому я відмовляюсь від їхнього титулу", – написала боксерка.

Після відмови від чемпіонського поясу WBC пуерториканка втратила статус абсолютної чемпіонки світу у напівлегкій вазі, який вона здобула на початку 2023 року.

Чинні абсолютні чемпіонки світу в боксі

  • Друга напівлегка вага – Алісія Баумгарднер
  • Легка вага – Кеті Тейлор
  • Перша напівсередня вага Кеті Тейлор
  • Середня вага – Кларесса Шилдс
  • Друга середня вага – Саванна Маршалл

Хто така Аманда Серрано

  • Аманда Серрано – 35-річна пуерториканська боксерка, яка паралельно виступає в ММА й реслінгу. У професійному ринзі дебютувала у 2009 році. З того часу провела 49 поєдинків і лише двічі зазнавала поразки. 30 разів перемагала нокаутом.
  • Перший титул Серрано здобула 2011 року: пояс IBF у другій напівлегкій вазі в бою з американкою Кімберлі Коннор.
  • Аманда – перша жінка, яка завоювала чемпіонські звання у як мінімум чотирьох різних вагових категоріях.
  • Серрано входить до Книги рекордів Гіннеса як єдина боксерка, яка вигравала дев'ять чемпіонських титулів у семи різних вагових категоріях.