Пільгові кредити від держави: скільки аграріїв Рівненщини цим скористалися

. Фото: Суспільне Рівне

Третина аграрних господарств Рівненщини скористалися державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%". Загалом у 2023 році сума отриманих кредитів для аграріїв склала 1,4 мільярди гривень. В області традиційно основними є пшениця, кукурудза, картопля, а серед технічних культур — соя, соняшник та ріпак.

Про це повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА Надія Переходько в етері Українське радіо. Рівне.

З її слів, кількість сільськогосподарських підприємств, які отримали кредитиЙдеться про програму «Доступні кредити 5-7-9». ФОП або юридична особа, що є учасником програми «Доступні кредити 5-7-9», може отримати позику до 50 млн грн на строк до 3 або до 5 років, залежно від цілей фінансування. Крім того, ставки 7 та 9% можна зменшити, створюючи нові робочі місця. Так, за кожного найнятого працівника бізнес отримує знижку 0,5% річних., щорічно зростає.

“Сьогодні банківська система, не дивлячись на такий непростий період для розвитку бізнесу, все більше довіряє аграріям. В цьому році за моніторингом Міністерства аграрної політики України, отримали 240 млн грн, але не для всіх ця ситуація є позитивною, тому що декому не вдається повернути кредит і їх доводиться пролонгувати. В подальшому вже таких пільгових кредитів отримати не зможуть,. А хто повертає кредит, той має можливість отримати нові пільгові кредити”.

Надія Переходько зазначила, що цьогоріч для фермерських господарств, які мають до 500 гектарів землі, має запрацювати Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Також аграрії можуть скористатися товарними кредитами:

“Основне питання підготовки до комплексу весняно-польових робіт — фінансові ресурси, що стосуються придбання паливо-мастильних матеріалів, насіння, мінеральних добрив. Ця продукція є на ринку. Тому в кого не виходить із фінансовими ресурсами, сьогодні активно працює також і така позика фермерськими господарствами, як товарні кредити”.

Надія Переходько також розповіла, що цьогоріч основними сільськогосподарськими культурами у зерновій групі залишаються пшениця і кукурудза, серед технічних культур — соя, соняшник, ріпак, картопля і овочі:

“Якщо говорити саме про урожай поточного року, то серед ось цих традиційних культур ми уже бачимо по прогнозованій структурі посівних площ суттєве збільшення сої і зменшення соняшнику. Це ж знову таки пов'язано із попитом на зовнішніх ринках. Під урожай 2024 року дещо збільшено площі вирощування гречки, тому що вона менш затратна, потребує меншої кількості добрив, засобів захисту рослин”.

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook