Їм – можна: у Рівному запрацювали майстерні з ремонту взуття та ключів

.

Із понеділка, 27 квітня, у Рівному дозволили відкритись кіоскам з продажу хлібобулочних виробів поза межами ринків, а також закладам із ремонту взуття та виготовлення ключів. Таке рішення минулого тижня прийняла міська комісія, а мер коментував, що ніякої загрози мешканцям це не нестиме, мовляв, таких закладів на місто зовсім мало, та і скупчення людей там навряд буде.

Журналісти Суспільного вирішили це перевірити та пройшлись такими закладами.

На проспекті Князя Романа біля будинку №3, поряд з ринком “Північний”, із понеділка запрацював кіоск з продажу хлібобулочних виробів.

Тут не було навіть натяку на чергу. Ми поспілкувались із продавчинею Тетяною:

Немає народу та й все, всі сидять по хатах. Мало хто приходить. Якщо порівняти, то навіть половини немає тих покупців, які до нас приходили. Десь третя частина з них вчора прийшла, а сьогодні чомусь ще менше. Раніше їхали в село, то купували, чи з дітками гуляли й булочки брали. А зараз зрідка хто купить. Хліб на завод забирають назад, багато лишається. А зарплата у мене – ставка, але вже як виходиш, то хочеш щось продати. Що ж я вдома висиджу, пенсія вже пішла на лікування, – каже жінка.

У дворі біля будинку №9 на тій же вулиці – кіоск з ремонту взуття, він теж відчинений. Працював він і вчора.

Добре що дозволили працювати, бо вже засиділись. Побачили люди, що відкрито. Не одразу пішли, але люди є, в основному – місцеві. Бо взуття ламається, ходити немає в чому. Треба або купувати, або ремонтувати.

Я, як і всі, терпів, сидів двома, треба було. Якщо допомогло, то не дарма сидів, якщо ні – то краще працювати. Два місяці – це мало того, що грошей немає, то ще й вдома сидіти – це божевілля. Ще як зима, то не хочеться виходити, а зараз погода, люди хочуть прогулятись. То ще й в психологічному плані легше на роботі,розповів приватний підприємець Василь Кравчук.

У майстерні автоключів на Богоявленській, 26 на місці ми застали одного відвідувача. Власник Ярослав розповів, що клієнтів небагато. Скільки відвідувачів було за ці два дні з моменту відкриття – не сказав.

Працює і взуттєва майстерня на Коновальця, 14. Щоправда, попри відчинене віконце, майстра ми на місці не застали. За словами мешканців, він вийшов, чекати його ми не стали.

Поряд із майстернею – хлібний кіоск. Він зачинений.

Також ми натрапили на майстра взуття Олександра. Його майстерня знаходиться на Фабричній, 16.

Чоловік колекціонує предмети старовини. Працює за зачиненим віконцем і в масці.

Щодо того, чи почали звертатися рівняни за його послугами після зняття карантинних обмежень, каже, що йде небагато: було три людини за два дні. Пов'язує це з тим, що не всі його клієнти обізнані з постановою. Загалом, за його словами, ремонтують весняне взуття.

Нагадаємо, на період карантину у Рівному дозволили роботу продуктових магазинів та супермаркетів, "Епіцентру", відділів із побутовою хімією, аптек, ветклінік, АЗС, СТО, згодом дозволили відкритись ломбардам та кредитним спілкам, магазинам із насінням та автозапчастинами.

Автори: Ольга Татаренко, Наталія Стратонова, Володимир Струс