Не виключає, що знесуть "політичні сили". Мер Одеси прокоментував долю пам'ятника Катерині

Рішення щодо демонтажу пам'ятника Катерині ІІ буде прийматися цивілізованим шляхом. Про це в інтерв'ю виданню LB заявив міський голова Одеси. Разом з тим Геннадій Труханов не виключає сценарію, що скульптуру можуть знести "політичні сили".

Труханов також зазначив, що в Одесі немає дискусії щодо долі пам'ятки, а питання порушується обмеженим колом людей, які "хайпують". Міський голова Одеси назвав це цинізмом та блюзнірством. Питання демонтажу пам'ятки, за його словами, буде проведено цивілізовано, щоб не уподібнюватися країні-агресору, яка пішла шляхом нацизму та фашизму. У будь-якому випадку рішення приймуть:

"Ми пройдемо цю процедуру. Усе буде зроблено цивілізовано, правильно і красиво. Щоб надалі ні в нікого не виникало сумнівів. Мені не надане право робити це одноосібно...Я розумію все. Ми зробимо цей крок."

Суспільне Одеса

Паралельно з цим Геннадій Труханов пропонує створити парк імперського та радянського минулого.

Щодо інтерв'ю італійському виданню Corriere della Sera, в якому йдеться про те, що міський голова Одеси проти знесення пам'ятника, Труханов сказав таке:

"Але там знову ж вирвана фраза з контексту, що “Труханов проти знесення”. Так це пролунало у версії італійської газети. Насправді я сказав, що проти знесення… А далі йшло — проти варварського знесення пам’ятника. Розбивати його кувалдою або зносити його, як від мене вимагають деякі політики або суспільні організації, я не буду. З цього взято фразу “Я проти знесення”. Але є велика різниця. Я проти саме варварського знесення — не буду діяти, як вандали".

Що відомо

  • 13 липня електронна петиція про демонтаж пам'ятника Катерині II в Одесі набрала 25 тисяч голосів. Днем раніше підписи зібрала петиція про заміну пам'ятника на скульптуру американському порноактору Біллі Геррінгтону.
  • 1 серпня з'явилася відповідь Володимира Зеленського на електронні петиції про знесення та заміну пам'ятника Катерині II в Одесі, в якій зазначалося, що президент звертається до Одеської міської ради з проханням розглянути порушені в петиції питання відповідно до компетенції.
  • 16 серпня Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що підтримує ідею демонтувати монумент, однак зазначив, що рішення — за місцевими депутатами.
  • В обласній військовій адміністрації рекомендували Одеській міськраді демонтувати пам'ятники Катерині II та Олександру Суворову.
  • 10 вересня в Одесі розмалювали пам'ятник Катерині II. На пам'ятнику червоною фарбою написали "Єкатєріна = Путін".
  • Пізніше, 12 вересня, пам'ятник Катерині II облив фарбою громадський діяч "Автомайдану" Артак Григорян.
  • 13 вересня пам'ятник облили фарбою вдруге. Згодом там з'явилася нова фарба та написи.
  • 18 вересня біля пам'ятника "Засновникам Одеси" відбулася акція протесту. Учасники вигукували гасла "Слава Україні!", "Путін х*йло" та "Труханов чорт!".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області