У Львові 4-річній вінничанці видалили злоякісну пухлину за допомогою робота Da Vinci

4-річна Аліна із Вінниці, якій видалили пухлину за допомогою робота Da Vinci. Фото: Перше ТМО Львова

У Львові за допомогою робота Da Vinci прооперували 4-річну дівчинку з Вінниці. Дитині видалили злоякісну пухлину наднирника.

Про це повідомили у Першому ТМО Львова.

4-річній Аліні з Вінниці влітку минулого року діагностували нейробластому 4 стадії — злоякісну пухлину нервової системи.

"Влітку минулого року в неї заболів животик, кілька днів болів, підвищилася температура. Ми звернулися до приватної лікарні, зробили УЗД обстеження. І нам одразу сказали: "У вас проблема, вам треба до онколога", — розповідає мама Аліни Наталя Юрченко.

Пухлина локалізувалася в правому наднирнику і була розміром понад 13 сантиметрів. У Вінниці та Києві дитина пройшла хіміотерапію. Також у столиці їй пересадили кістковий мозок. І коли пухлина зменшилась до 5 сантиметрів, Аліна з батьками приїхала до Львова.

Команда львівських лікарів оперує 4-річну Аліну з Вінниці за допомогою робота Da Vinci. Фото: Перше ТМО Львова

У Львові дівчинку прооперували за допомогою робота Da Vinci. За словами лікарів, такий метод більш точний та менш травматичний для дітей. Пухлину вдалося видалили повністю — в межах здорових тканин.

"Це — дуже складна операція, особливо у дітей такого віку, особливо з таким розміром пухлини. Тому що пухлина прилягала до нижньої порожнистої вени через яку, по факту, протікає вся венозна кров з нижньої половини нашого тулуба. Пошкодження цієї вени призводить до масивної кровотечі, яку дуже важко зупинити, але за допомогою робота-хірурга нам вдалося безпечно відділили пухлину від вени і крововтрата буда мінімальна", — говорить завідувач відділення хірургії Олександр Калінчук.

4-річна Аліна разом із мамою Наталею. Фото: Перше ТМО Львова

На четверту добу після втручання дівчинка повернулася додому. У Вінниці вона продовжуватиме лікування: прийматиме підтримуючу хіміотерапію. До львівських спеціалістів приїжджатиме на огляди раз на 3 місяці.

За словами завідувача відділення хірургії Олександр Калінчука, Аліна стала першою дитиною в Україні, якій видалили пухлину наднирника за допомогою робота Da Vinci.