Головні новини Харкова та області 10 травня: спроба РФ прорвати кордон на півночі, удари по Харкову, Дергачах, Липцях

Наслідки ракетних ударів РФ по Харкову вночі 10 травня 2024 року. Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 10 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Повітряна тривога у Харкові 10 травня тривала з 09:03 до 22:23 — 13 годин та 19 хвилин

Це була найдовша повітряна тривога у Харкові від початку війни.

Евакуація з Вовчанська: історії людей, які вимушено поїхали з міста через посилення російських обстрілів

Через бої на півночі Харківської області з прикордоння евакуюють місцевих жителів: куди волонтери вивозять людей і як ті пережили сьогоднішні обстріли? Репортаж Суспільного

У прикордонному Вовчанську з 9 травня тривають масовані обстріли РФ, російських військ у місті немає

Про це Суспільне Харків 10 травня розказав начальник сектору реагування патрульної поліції Чугуївського ВП № 1 Олексій Харківський.

9 травня ввечері почалися масовані обстріли міста Вовчанська, до ночі трохи стихли, а зранку знову почалися масовані обстріли міста і населених пунктів поряд.

"Це має вигляд як повна руйнація нашого міста, його знищення. За добу було застосовано, ймовірно, кілька сотень ударів артилерією, мін, прилетіли десятки КАБів. Ворожих сил у місті немає. В місті було не спокійно, тому ми рекомендували людям евакуюватися або перебувати в укриттях, але коли прилітає КАБ, на жаль, не обходиться без жертв. Сьогодні є загиблі й поранені", — сказав Харківський у коментарі.

Зеленський: "Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум. Додаємо наших сил на Харківські напрямки"

"Головне — Харківщина. Російські війська сьогодні спробували розширити операції проти України. Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум. Наші воїни, наша артилерія, наші дрони дають відповідь окупанту. Я вдячний кожному нашому солдату, кожному сержанту, кожному офіцеру, які саме так захищають наші позиції, як потрібно", — сказав Зеленський у зверненні.

Додаємо наших сил на Харківські напрямки. І по лінії нашого державного кордону, і по всій лінії фронту будемо незмінно знищувати окупанта саме так, щоб зірвати будь-які російські наступальні наміри.

Обстріли прикордоння: у прокуратурі розказали, скільки людей поранені та загинули

За даними слідства, 10 травня близько 12:50 росіяни з артилерії обстріляли Черкаські Тишки Харківського району, загинув 55-річний чоловік. Пошкоджень зазнали приватні домоволодіння та господарчі будівлі.

"Протягом доби ворог не припиняв обстрілювати м. Вовчанськ з різного виду озброєння. Отримали поранення троє цивільних чоловіків та жінка 63 років. Також станом на зараз відомо про ще двох загиблих — чоловіка та жінку", — сказано у повідомленні.

Ситуація на Слобожанському та Куп'янському напрямках: дані Генштабу ЗСУ на вечір 10 травня

  • На Слобожанському напрямку росіяни здійснили п'ять атак в районах населених пунктів Красне, Мороховець, Олійникове, Гатище Харківської області, а також завдали авіаційних ударів в районах Глибокого, Лук’янців, Огірцевого, Вовчанська, Вільчі, Липців, Слобожанського, Соснового Бору, Українського;
  • На Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 10 атак в районах Синьківки, Берестового, Стельмахівки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове.

У поліції показали кадри з евакуації з Вовчанської громади через збільшення обстрілів РФ

"Якщо ви або ваші рідні вирішили евакуюватися з населених пунктів, які потерпають від постійних щільних обстрілів військових РФ, звертайтеся на "гарячу лінію" з питань евакуації за номером телефону 0-800-33-92-91, спецлінію поліції 102 або до найближчих відділень поліції", — повідомили у поліції Харківщини.

Поліція Харківщини

Поліція Харківщини

Поліція Харківщини

Росіяни продовжують обстрілювати прикордонну Липецьку громаду, застосовуючи авіабомби, ракети, артилерію, міномети

Про це Суспільне Харків розказав керівник місцевої СВА Олексій Слабченко.

Він каже, що практично всі населені пункти громади під обстрілами: у Липцях жінка дістала тяжке поранення, а в Глибокому загинув чоловік.

"Наша громада витягнута вздовж державного кордону, тому всі населені пункти обстрілюються. Збільшилася кількість людей, які бажають виїхати. Всі служби працюють і як тільки дозволяють обставини, оперативно вивозять людей. Але є такі населені пункти, куди нині ми вже не можемо проїхати, тому що і дороги, і населені пункти під обстрілами", — сказав Слабченко.

За його словами, з Липецької громади за день вивезли близько 160 людей, евакуація триває: "Вивозять волонтерські організації, ми допомагаємо своїм транспортом, і самостійно люди виїжджають, і навіть виходять пішки із населених пунктів. Ми підбираємо цих людей дорогою і вивозимо".

Нацгвардійці ліквідували групу російського десанту на Харківщині

"Деякі штурмові групи пробували прорватись на півночі області. На фото знищений ворожий десант бійцями 2 окремого загону Центру спеціального призначення «ОМЕГА».Загалом гвардійці знищили БМП з десантом та біля відділення особового складу РФ", — повідомили у Національній гвардії.

Наслідки нічних ударів по Харкову

Репортаж від Суспільне Харків

Графік відключення світла на 11-15 травня для Харкова та області

Графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в "Харківобленерго". Згідно з графіком, протягом 11-15 травня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Харківобленерго

Евакуація з прикордоння: дані на 16:00

За даними керівника ОВА Олега Синєгубова, на 16:00 з Чугуївського району 10 травня виїхали 449 людей, 25 — з Харківського, четверо людей — з Богодухівського. 29 людей евакуювали волонтери.

Наслідки удару по Дергачах

Росіяни поцілили поблизу ринку, місцеві підприємці втратили майно:

Втрат територій на Харківщині немає: що розказав в етері нацмарафону керівник ОВА Олег Синєгубов

10 травня росіяни продовжують обстріли Харківщини та розпочали нову хвилю наступальних дій на півночі регіону.

"Це населені пункти Харківського та Чугуївського району, Вовчанський напрямок, зокрема бойові бригади зустріли ворога вогнем. Всі атаки відбиті. Втрат території не допущено наразі. Ці населені пункти перебувають в кілометрі-двох від кордону з РФ", — сказав Синєгубов.

За його словами, через посилення обстрілів РФ місцевих на прикордонні закликають евакуюватися. Синєгубов каже, що за останні дві доби з 48 годин — 30 тривала повітряна тривога.

Мережеві обмеження для Харкова можуть зняти вже сьогодні — Кудрицький

Скасувати відключення світла за графіками для споживачів Харкова можуть вже 10 травня, повідомив під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Очікується, що мережеві обмеження для міста Харкова, де під графіки підпадають і побутові споживачі, будуть зняті найближчим часом. Але, звичайно, завжди варто робити таку ремарку, що за умови відсутності нових атак. Тому думаю, що навіть і сьогодні нам вдасться перевести Харків в той режим, в якому працюють всі інші області нашої країни", — сказав він.

Росія завдала нових ударів по Вовчанську та обстріляла Черкаські Тишки

Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Внаслідок ударів по Вовчанську один чоловік загинув. Також є двоє поранених — один з них перебуває під завалами будинку. Під час ще одного удару поранена 60-річна жінка.

Внаслідок обстрілу Черкаських Тишків загинув 55-річний чоловік.

Росія почала нову хвилю наступальних дій на Харківщині

Це підтвердив президент України Володимир Зеленський.

"Україна зустріла їх там нашими військами, бригадами і артилерією. Важливо, що вони можуть збільшувати і підтягувати ще сили в цьому напрямку, але наші військові, наше командування знали про це і розраховували свої сили для того, щоб зустріти вогнем ворога. Зараз іде жорстокий бій в цьому напрямку, ми їх зустріли вогнем", — сказав Зеленський під час брифінгу в Києві з лідеркою Словаччини Зузаною Чапутовою.

Росія має намір створити буферну зону на прикордонні, бої тривають

Джерела в Силах оборони підтвердили Суспільному, що бої на кордоні Харківщини тривають донині від 05:00. ЗСУ та прикордонні загони України тримають оборону. За даними, які є в розпорядженні наших джерел, Росія має намір створити десятикілометрову буферну зону на прикордонні.

Погода на 11 травня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без істотних опадів. Вдень невеликий короткочасний дощ;
  • Вітер вночі південно-західний, 5-10 м/с; вдень північно-західний, 9-14 м/с;
  • Температура повітря в Харківської області: вночі 4-9° тепла, вдень 15-20°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 16-18°.

Ситуація на Куп'янщині 10 травня: дані начальник військадміністрації

На фоні посилення обстрілів північного прикордоння Харківщини ситуація в Куп'янському районі лишається такою ж, як і протягом попередніх трьох місяців, в етері телемарафону "Суспільне.Студія" розповів начальник Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич.

"Ми зараз розуміємо, що є перенесення гарячої точки по Харківській області. Бачимо, що з боку Вовчанська РФ активно починає атакувати. Від Вовчанська до Куп’янського району не так вже і далеко, тому уважно спостерігаємо, перебуваємо в комунікації з керівниками громад і відстежуємо ситуацію задля того, щоб своєчасно застосувати всі заходи, всі необхідні процедури для евакуації населення", — сказав Канашевич.

Зараз ще рза побачили на прикладі Вовчанської громади, що люди до останнього чекають, до останнього залишаються вдома, і вже коли починається гаряча пора, коли починають бити з усіх видів зброї, коли починається активний захід ворожих ДРГ, люди вже тоді починають збиратися і виїжджати. Це створює певні проблеми, тому що скупчення людей заважають військовим.

Евакуація на Харківщині: в обладміністрації нагадали номер телефону гарячої лінії

Охочі евакуюватися можуть звертатися за номером гарячої лінії з питань евакуації — 0-800-33-92-91, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

На Харківщині з 2022 року розроблені маршрути евакуації, а також налагоджена система видачі гуманітарної допомоги, тимчасового розселення тощо.

Внаслідок обстрілів Вовчанська є поранені

Про це повідомила пресслужба поліції Харківщини.

"Близько 09:15 відбувся обстріл Вовчанська. Під вогонь потрапили 53- та 42-річний чоловіки. Їх доставили до лікарні з уламковими пораненнями", — сказано в повідомленні.

Росіяни спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини

Росіяни спробували прорвати лінію оборони на півночі Харківщини близько 05:00 10 травня, повідомили в Міноборони.

«З початком ночі російські окупанти посилили вогневий тиск на передній край нашої оборони за підтримки артилерії. Приблизно о 5 ранку відбулася спроба прориву противником нашої лінії оборони під прикриттям бронетехніки. Станом на зараз ці атаки відбито, тривають бої різної інтенсивності. Для посилення оборони на цій ділянці фронту спрямовано резервні підрозділи», — йдеться у повідомленні.

У Харкові судитимуть працівника фармацевтичної компанії, якого звинувачують у держзраді

Обвинувачений, за даними облпрокуратури, збирав розвіддані для завдання повітряних ударів по Харкову та області.

"Харків’янин фотографував та знімав на відео об’єкти критичної інфраструктури та оборонно-промислових комплексів, а також військових об’єктів міста та області, після чого відправляв "наставнику" з РФ. Для зв’язку з росіянином він використовував сім-карти російських мобільних операторів. За завданням куратора, акцент було зроблено саме на Харкові та його передмісті. Чоловік заздалегідь розробляв свій маршрут по регіону і пересувався на службових автомобілях, щоб не викликати підозр", — йдеться у повідомленні.

Харків’янина судитимуть у Ленінському районному суді. Йому загрожує довічне ув'язнення.

Росіяни посилили обстріли на північному напрямку — Синєгубов

Передусім РФ завдає постійних ударів по місту Вовчанську, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

"Усю ніч тривали обстріли з КАБів, РСЗВ та артилерії. Були безуспішні спроби ДРГ прорвати кордон. Збройні сили України впевнено тримають позиції: не втрачено жодного метра. Угрупування противника не становить загрози для Харкова, його сил вистачає лише для провокацій на північному напрямку", — написав Синєгубов.

Закликаємо цивільне населення прикордонних населених пунктів бути в укриттях, адже для ворога немає різниці завдавати ударів по військовій інфраструктурі чи по цивільних беззбройних людях.

26 житлових будинків пошкоджені внаслідок нічного удару по Харкову

Про це повідомив журналістам міський голова Ігор Терехов.

"Один будинок практично повністю зруйнований, два — серйозно пошкоджені. Водопостачання — є. Електропостачання вимкнене для 80 приватних будинків, фахівці працюють та маємо надію до вечора відновити електропостачання. Газ вимкнений для семи будинків", — сказав міський голова.

Пожежа у Харкові: з задимлених осель врятували п'ятьох людей

Жінку з немовлям врятували з задимленої квартири у багатоповерхівці на вул. Зубарєва у Харкові. Там близько 08:26 в оселі на п'ятому поверсі зайнявся балкон, повідомила пресслужба ДСНС Харківщини. З квартири, де почалася пожежа, евакуювали ще двох дорослих і дитину. Вогонь загасили, причину загоряння встановлюють.

"Жінку з немовлям під час розвідки вогнеборці знайшли на 10-му поверсі. Вони потерпали від диму і не могли самостійно евакуюватись"

Робота саперів у Дергачівській громаді: дані МВА

Протягом години поблизу Дергачів і Черкаської Лозової сапери здійснюватимуть серію контрольованих підривів вибухонебезпечних предметів, о 09:36 повідомив начальник МВА Вячеслав Задоренко.

Обстріли Харківщини: дані поліції

62-річна жінка дістала поранень внаслідок першого обстрілу Липців близько 02:45, її доставили в лікарню, повідомив начальник поліції Харківщини Володимир Тимошко. Вдруге село обстріляли з "Граду" о 03:00, в приватному будинку зайнялася пожежа.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

О 03:30 керована авіабомба влучила поблизу об'єкта інфраструктури в Дергачах, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Пошкоджень зазнали близько 25 будівель та споруд і 33 торговельних павільйони.

Загалом минулої доби 21 населений пункт Харківської області перебував під російськими ударами.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 10 травня

  • На Куп'янському напрямку минулої доби відбили 13 штурмів росіян, зокрема у районах Петропавлівки, Синьківки та Берестового;
  • Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали Веселе, Вовчанськ, Вовчанські Хутори Харківської області.

Росія поцілила по Харкову ракетою С-400

Армія РФ била по приватному сектору в місті з Білгородської області, повідомила попередні дані пресслужба облпрокуратури.

Після удару РФ по приватному сектору у Харкові зайнялися пожежі

11-річна дівчинка та 72-річна жінка звернулися за допомогою медиків після ракетного удару РФ по Харкову о 03:20. Обидві мають гостру реакцію на стрес, повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

Ракета росіян поцілила по приватному сектору на півночі Харкова: за даними очільника поліції регіону Володимира Тимошка, внаслідок влучання горіли три приватних будинки, ще 12 пошкоджені уламками та вибуховою хвилею. Загалом вогонь охопив понад 1000 кв. метрів.

Рятувальникам доводилося не менше трьох разів переривати гасіння вогню через загрозу повторних ударів та спускатися до найближчих укриттів, повідомляють кореспонденти Суспільне Харків, які працювали на місці події.

Вибухи лунали у Дергачах

Влучання РФ зафіксували не лише у Харкові, а й у Дергачах, повідомив керівник обладміністрації Олег Синєгубов. Інформацію про наслідки удару встановлюють.

Є поранені у Харкові

Одна людина зазнала поранень внаслідок ударів РФ, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов о 03:55. Він зазначив, що на місці влучання у приватний будинок виникла пожежа.

Що відомо про удари по Харкову

Внаслідок удару РФ по Харкову пошкоджено приватний будинок, інформація про поранених чи загиблих на 03:39 не надходила, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

"Удар прийшовся по району житлової забудови — маємо інформацію про пожежі у приватних житлових будинках. Щодо постраждалих — уточнюємо", — написав Ігор Терехов о 03:37.

Російська армія 10 травня атакувала Харків ракетами

Про пуски ракет РФ попереджав начальник Харківського гарнізону та сил оборони Харкова Сергій Мельник.

За інформацією кореспондентів Суспільне Харків, вибухи у місті чули о 03:20 та 03:23. Ще три вибухи пролунали о 03:36, 03:38, 03:47 — ймовірно, влучання було за межами Харкова. Повітряна тривога була оголошена о 02:38.

Погода на 10 травня на Харківщині: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без опадів. Вдень без істотних опадів;
  • Вітер вночі змінних напрямків, 3-8 м/с; вдень південно-західний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря в області: вночі сильні заморозки 0-5°, вдень 13-18° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі сильні заморозки 0-2°, вдень 15-17° тепла.