Приїхав в Україну, щоб воювати за своїх предків. У Космачі відкрили меморіальну дошку добровольцю із США Едварду Вілтону

У селі Космач, що на Івано-Франківщині, відкрили меморіальну дошку бійцю Інтернаціонального легіону ЗСУ Едварду Волтеру Вілтону III на позивний Ганс. 22-річний воїн загинув 7 квітня 2023 року внаслідок артилерійського обстрілу РФ біля села Новоселівське Луганської області.

Едвард — родом зі США, але має українське коріння. Його родина Арсеничів походить з Космача. На відкриття пам'ятної дошки полеглому військовому приїхав зі Сполучених Штатів Америки його батько Едвард. Також прийшли приблизно пів сотні місцевих жителів, передає кореспондент Суспільного з місця події.

Батько військового розповідає: коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну, син навчався на спеціаліста швидкої медичної допомоги. У квітні 2022 року він прибув до України, щоб стати на її захист.

Facebook/Космацька громада

"Це означає для мене і для всієї його родини дуже багато. Син приїхав в Україну, щоб воювати за своїх предків. Єдине, що Едвард просив, щоб про нього пам'ятали. Він завжди хотів бути солдатом, все життя. Це було його пристрастю", — говорить батько полеглого воїна Едвард Вілтон.

Другий праворуч — батько американського добровольця Едварда Волтер Вілтона III. Суспільне Івано-Франківськ

Вшанувати пам'ять військового біля могили січових стрільців у Космачі зібралися приблизно 50 місцевих жителів.

Суспільне Івано-Франківськ

"Ця молода людина є прикладом для нас, українців, як треба любити свою землю, як треба її захищати. Він дійсно міг спокійно жити в Америці, насолоджуватися життям, створювати сім'ю, продовжувати рід Арсеничів, але так вийшло. Тому треба всім задуматися. Якщо ми не захистимо цю землю, то не захистить ніхто", — каже місцевий житель Петро Палійчук.

Суспільне Івано-Франківськ

Родичка американця Марія Арсенич показує хату, де народилися і жили їхні спільні предки.

Суспільне Івано-Франківськ

"Це було родове помістя, яке збудував їхній дід — Василь Арсенич, батько Михайла Арсенича з Флориди. Сам дід був з Березового. Це село — за кілька кілометрів від нас, а бабуся була звідси родом, і тут вони жили", — розповідає Марія Арсенич.

Суспільне Івано-Франківськ

Батько Едварда Волтера Вілтона III каже: син виріс, розуміючи свою приналежність до українців.

Facebook/Космацька громада

"Вдома ми зберігали деякі традиції, що залишилися від сім'ї моєї матері, зокрема святкування Різдва та Великодня. І ми багато говорили про спадщину наших предків. Тож Едвард був дуже добре ознайомлений зі своєю українською ідентичністю, і це було його частиною", — говорить Едвард Вілтон старший.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube