Щоб не збирати жуків, проміняв картоплю на фундук. Як франківець вирощує горіховий сад та екзотичні рослини

Садівник Володимир Савчук. Фото: Володимир Савчук

Десять років тому франківський художник Володимир Савчук вирішив замість картоплі, яку раніше садили батьки, посадити фундук. Відтоді у саду поблизу Івано-Франківська росте понад 30 сортів фундука та 20 видів яблунь, жимолості, ірги, лохини, хурми, актинідії та зізіфусу.

Як улюблене хобі перетворилося у невеличку справу, на що звертати уваги при виборі саджанців та чому чоловік відмовився від картоплі й вирощує фундук, Володимир Савчук розповів Cуспільному.

Замість картоплі — фундуковий сад

За освітою Володимир Савчук — художник. Садівництвом вирішив зайнятися у 2015 році. Тоді на батьківській дачі замість городини посадив фундук, аби збирати горіхи для сім'ї. Десь через п'ять років зрозумів, що може ще й вирощувати саджанці на продаж. Сьогодні третина саду, а це — приблизно 350 дерев, займає фундук: від Футкурамі до Халле. Всього — приблизно 30 сортів фундука.

Фото: Володимир Савчук

"Одне десятирічне дерево дає приблизно сім-вісім кілограмів горіхів. Якщо почистити шкарлупу, то залишиться три-чотири кілограми ядра. Тому тут варто враховувати, для чого вам горіхи: споживати чи на продаж. Загалом фундук не вибагливий. Плоди, навіть якщо впадуть на землю, не псуються. Тобто дуже зручна культура для догляду і зберігання плодів", — говорить Володимир.

Фото: Володимир Савчук

Він жартує: пів року працює за основною професією — художником, а з настанням весни — садівником. До цієї справи доєднує всю родину.

Обережно, підробки або як обирати саджанці

Фундук відрізняється від ліщини величиною горіха і плодючістю, розповідає садівник. Краще обирати сортові дерева, адже вони — більш врожайні. Перші саджанці Володимир придбав на ринку. Проте тут потрібно бути обережним. Чоловік й сам неодноразово купляв саджанці, які не відповідали заявленій якості. На жаль, це можна побачити через рік-два після посадки, а то й більше.

Фото: Володимир Савчук

"Я сад заклав у 2015 році. Тоді про фундук було дуже мало інформації. Дехто казав скептично, що він не родитиме у наших краях. Починав з того, що купляв усе на базарі. Начитався в інтернеті, купив усі ті сорти, які захотів. Посадив і за чотири роки зрозумів, що це все один сорт. Добре, що все ж сортовий фундук, а не ліщина. Бо часто продають сіянки ліщини", — розповідає Володимир.

Фото: Володимир Савчук

Чоловік каже, п'ять років тому в Україні з'явилася американська селекція фундука у продажу. Її він теж посадив і половину змушений був вирізати через невідповідність.

Фото: Володимир Савчук

"Ще є дуже популярний український сорт "Шедевр", який рясно родить. По Україні "ходять" дуже різні зразки цього сорту. Взагалі підробка сортів — дуже велика проблема, хоча тепер значно легше знайти потрібний вид, ніж 10 років тому, коли я висаджував дерева", — каже чоловік.

Тому Володимир рекомендує ретельно обирати продавців, перевіряти на добросовісність, дізнаватися відгуки про них.

Вирощування фундука: що потрібно знати

Для садівників-початківців та тих, хто вирощує фундук у невеликих масштабах, варто звернути увагу на час дозрівання. Кожен сорт має свій термін цвітіння, тому потрібно обирати щонайменше три сорти для перезапилення і кращої врожайності.

Фото: Володимир Савчук

"Як розрізняємо фундук: є круглі, довгі й конічні горіхи. Грузинський сорт Футкурамі й Кавказ — це такі ранні два сорти. Потім ідуть середнього дозрівання — це український Шедевр, Каталонський. Є пізні сорти, основні — це Вебба і Халле", — каже садівник.

Фото: Володимир Савчук

Ранні сорти плодоносять з початку серпня, а пізні — із середини жовтня.

Що впливає на врожайність фундука

Фундук не вибагливий до ґрунтів, каже чоловік, головне — перші два роки добре поливати саджанці.

Фото: Володимир Савчук

"Взагалі кількість вологи впливатиме на величину ядра і врожайність: що більше, то краще. Потрібно також враховувати відстань між деревами — 3-3,5 метра. Між рядами — 4-4,5 метра. Рекомендуємо обрізати однорічний саджанець до 60 сантиметрів, щоб формувати компактне дерево, аби не йшло у висоту. Тому важливо постійно обрізати", — розповідає садівник.

Не тільки хобі, але й власна справа

Володимир Савчук пояснює: для розплідника щільніше посадив фундук. Переважно продає однорічні, іноді дворічні саджанці.

Фото: Володимир Савчук

"Для вирощування у промислових масштабах ми радимо Каталонський сорт, який родить класичний круглий і великий горіх. До цього сорту варто брати приблизно 10% іншого виду для перезапилення. Адже для кращої врожайності потрібно хоча б три сорти", — пояснює Володимир Савчук.

Фото: Володимир Савчук

Фундук починає родити приблизно на третій-четвертий рік, проте є сорти, переважно червонолисті, які вже з другого року плодоносять.

Рідкісні фруктові дерева та рослини

Окрім фундука, Володимир вирощує різноманітні екзотичні рослини. У саду ростуть 10 сортів хурми, також є зізіфус, азиміна, актинідія, мушмула, жимолость, дозрівають ягоди гумі та годжі.

Фото: Володимир Савчук

"Зізіфус — його ще називають китайський фінік. Також ростуть приблизно 15 сортів актинідії. Це — мініківі. Ця рослина краще пристосована до наших умов, ніж ківі, і значно рясніше плодоносить. Вирощую азиміну. Це — як банан, проте вона у мене ще не родила", — каже садівник.

Фото: Володимир Савчук

Фото: Володимир Савчук

Власноруч вирощені фрукти та горіхи — корисніші

Сад — це місце, де можна активно порухатися, провести час на природі, говорить Володимир Савчук, а власноруч вирощені фрукти поживніші та безпечніші.

Фото: Володимир Савчук

"Все, що ми купуємо в магазині й вирощують у промислових масштабах, там дуже багато хімії. Особливо — традиційні культури, які у нас ростуть. Яблуні, груші й виноград вимагають найбільшого обприскування. Краще мати не таке гарне яблучко як з магазину, а власноруч вирощене і без хімії", — каже Володимир Савчук.

Фото: Володимир Савчук

Тому чоловік жартує: хто втомився від "копання, сапання, підгортання та збирання жуків", то хай садить фундук, біля якого мало роботи й користь від плодів.

Підписуйтеся на новини Суспільне Івано-Франківськ у Facebook, Telegram, Viber, Instagram та YouTube