У ботсаду на Дніпропетровщині розквітли шоколадні ліани

.

У Криворізькому ботанічному саду розквітли шоколадні ліани. Про це повідомила наукова співробітниця ботсаду Юлія Юхименко.

За її словами, зазвичай акебія п'ятірна або ж шоколадна ліана розквітає наприкінці весни, цьогоріч вона розцвіла разом із сакурами, церцисами та тюльпанами.

«Акебія зі сходу - Корея, Китай, Японія. Назву акебія п’ятірна отримала за листя, яке зібране по 5 штук віялом, що нагадує п’ять пальців на руці. Під час цвітіння відчувається присмак шоколаду», – розповіла науковець.
Ботсад Кривий Ріг.

Зараз на території ботанічного саду в Кривому Розі рожевим квітнуть канадські та європейські церциси, їх тут 30 дерев, які висаджували упродовж 36 років.

Церцис.

Незабаром, за словами Юлії Юхименко, до цих барв додадуться кольори бузка, цвітіння якого очікують у травні.

Відомо:

  • Акебія п’ятірна, або шоколадна ліана (Akebia quinata, родина — Lardizabalaceae) цвіте наприкінці весни пурпурно-коричневим або рожево-коричневим.
  • З 1845 року її почали культивувати в Північній Америці, Австралії та Європі. Плоди в природних умовах дозрівають у жовтні. Це сині бананоподібні ягоди, їхня м'якоть – їстивна, за смаком злегка нагадує малину.
  • Ботсад у Кривому Розі з 17 березня зачинили на карантин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три мільйони тюльпанів почали квітнути в кропивницькому дендропарку