43 толока з 2022 року: як волонтери Repair together розбирають завали й відбудовують будинки у Лукашівці на Чернігівщині

Понад 100 волонтерів громадської організації Repair together приїхали в Лукашівку на Чернігівщині, яка була окупована та пошкоджена росіянами у лютому-березні 2022 року, та розбирають завали, відбудовують домівки й зводять дахи.

Ірина Терехова разом з чоловіком переїхали у Лукашівку з Чернігова до повномасштабного вторгнення. В березні 2022 року росіяни гранатами підірвали їх дім, в підвалі якого ховалися 32 людини.

Ірина Терехова.
"Я не знаю чого, вони може думали, що ми ховаємо наших військових. Потім, коли ми стали вибігати, вони просто стояли та спостерігали за нами, як ми вибігаємо з приміщення. А вже 14-го числа влучило в наш будинок", — каже Ірина.

На місці будинку залишився лише фундамент. Зараз з відбудовою допомагають волонтери громадської організації Repair together.

Олександра Даруга.
"Коли у квітні 2022 року деокупували Іванівську громаду, то не було розуміння в місцевих, що робити, як жити далі. І в наших волонтерів, які приїхали з Києва теж не було будівельного досвіду. Просто хотілось якось допомогти людям", — говорить комунікаційна менеджерка організації Олександра Даруга.

За словами Олександри Даруги, це вже 43 толока їхньої команди з 2022 року. За цей час вони частково відбудували 16 будинків у Іванівській громаді. Цими вихідними відкрили новий сезон.

"Ми тільки розкачуємось, це перша толока. На фермі волонтери дезінфікують деревину, щоб її не їли комахи, для дахів. Тут готують під зведення даху будинок, сусідній так само. В нас є окремий проєкт "Велике дівництво" — будинок, який повністю будують дівчата, тобто чоловіки взагалі не залучені".

Серед волонтерів немає будівельників із досвідом, це просто небайдужі люди, каже Олександра. Також до них долучаються й іноземці. Бен Парнюк приїхав зі Сполучених Штатів Америки. Він має українське коріння. Чоловік зняв будинок в Лукашівці на три місяці, щоб допомагати безперервно.

Бен Парнюк.
"Приїзд в Україну — це довга історія. Це було особисте. Я не міг просто сидіти, поки щось неправильне коїться у світі. Я не міг просто жити своє життя в Америці. Тому я зараз тут, роблю те, що можу, волонтерю", — каже Бен.

Кошти на забезпечення волонтерів та відбудову громадська організація шукає у міжнародних партнерів. Як розповідає Олександра Даруга, цього року планують влаштувати в Лукашівці волонтерський табір, аби приділити більше часу відбудові села.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.