Рівненські патрульні купили їсти пенсіонерці. У соцслужбі пояснили, чому є такі випадки

Ексклюзивно
. фото патрульної поліції

Патрульні у Рівному купили їсти 89-річній рівнянці, яка знаходилася у своїй квартирі сама та просила про допомогу. Поліцейських до її житла викликала сусідка, яка чула крики. Про це повідомили у пресслужбі патрульної поліції.

Про подібні випадки, коли рівнянам купували їсти саме поліцейські, пресслужба патрульних періодично повідомляє. Часто користувачі в соцмережах виявляють бажання допомогти цим людям та просять адреси. Суспільне звернулось за коментарем у соцслужбу, аби там пояснили, чому такі випадки взагалі стаються та чи справді ситуація доходить до такої, що літні люди не мають, що поїсти.

Випадок як приклад

По обіді 11-го січня сусідка викликала патрульних до будинку пенсіонерки на вулиці Виговського. Жінка нібито кричала про допомогу.

Патрульна поліція

"Патрульні потрапили до будинку 89-річної рівнянки через вікно. Жінка впала на підлогу та не могла самостійно встати. Медичної допомоги вона не потребувала", – розповіла Оксана Юрченко.

Патрульна поліція

Речниця додала, що жінка нарікала на невелику пенсію та брак грошей на їжу. Також вона пояснила, що має родичів, але вони нібито не надають їй допомоги.

У підсумку патрульні за власний кошт купили жінці деякі продукти та повідомили про випадок соціальну службу.

Що кажуть у соцслужбі

Допомагати літнім людям потрібно і похвально, але при цьому варто детально зрозуміти потребу, – кажуть у Рівненському терцентрі соціального обслуговування. А більшість випадків, які "підривають" соцмережі – насправді набагато прозаїчніші.

"Ми ці випадки перевіряємо, а виявляється, що люди страждають деменцією, але мають усе необхідне, доглянуті. Багато хто відмовляється від допомоги, бо не хочуть бачити сторонніх у своєму помешканні через нав’язливу ідею, що хтось хоче забрати їхню хату", – повідомила директорка Терцентру Лариса Степанюк.

Також вона додала, що за останніх чотири місяці від поліції надійшло три звернення, проте, жодне з них не підтвердилося.

Купувати людям продукти для пенсіонерів – не погано, – наголошує директорка. Проте, додає, у цій справі варто бути обережним із висвітленням інформації в соцмережах.

"Раніше в інтернеті всі обговорювали дідуся, який викликав поліцію, бо не мав, що їсти. Хоча, за день до того соцпрацівниця була у нього та наліпила вареників, накрутила голубців. Потім до цього чоловіка приходили невідомі люди, які пропонували йому переписати квартиру на них, а вони нібито доглянули б його до смерті", – розповіла Лариса Степанюк.

Вона уточнила, що якщо допомога потрібна безхатченкам, то зв’язуватися потрібно з Рівненським обласним центром з надання соціальних послуг, який знаходиться на вулиці Жоліо-Кюрі. Якщо ж допомога потрібна людині, яка має де жити, то варто зателефонувати до Рівненського територіального центру соціального обслуговування з надання соціальної допомоги.

Чому патрульні допомагають

Перед новим роком патрульні купили ліків пенсіонерці, яка пояснила, що не має грошей купити в аптеці все необхідне.

Патрульна поліція

"Ми не втомлюємося писати подібні пости з однією метою — привернути увагу до тих, хто поруч і потребує нашої допомоги. Наші дідусі та бабусі звикли робити все самостійно, щоб зайвий раз не турбувати рідних. Вони завжди піклувалися про нас, тож настав час гідно віддячити їм тим самим", – пояснили вчинки патрульних у пресслужбі управління.

Що відомо

  • На обслуговуванні Терцентру знаходиться 1 164 одинокі людини. Кожен соцпрацівник доглядає від 10-ти до 12-ти підопічних.
  • Раніше Суспільне повідомляло про дідуся, який телефонував до рівненської поліції, бо хотів їсти. Він знаходився на обліку у Терцентрі з 2019-го року. Соцпрацівник відвідує його двічі на тиждень.
  • Жінку, яка живе на лавці біля автовокзалу у Рівному, не можуть забрати до притулку. Вона категорично відмовляється.