Продовження пандемії та економічна криза. Експерт розповів, яким буде світ у 2021 році

Ексклюзивно
. Associated Press

2020 рік запам’ятається значними викликами, які постали перед людством: пандемією коронавірусу, а також екологічними та економічними кризами, що почали змінювати світ із шаленою швидкістю. Економічний експерт, співзасновник громадської платформи “Нова країна” Андрій Длігач в ефірі Українського радіо розповів, чи зупиняться ці глобальні процеси у 2021 році та що чекає на нас у майбутньому.

За словами експерта, цього року світ став фрагментованим, проте такий перехід був заздалегідь спрогнозований.

“Світ розсипався на мозаїчність, але це абсолютно вкладається в прогнози, які давали футурологи, описуючи новий світ. Ця криза і фазовий перехід були спрогнозовані дуже чітко ще у 2015 році, коли було описано, що буде відбуватись. Єдине, що пандемія вважалася не першим за ймовірністю фактором прискорення цих змін", – зауважив він.

Як розповів Длігач, експерти вважали, що каталізатором змін стануть техногенні катастрофи або енергетична чи політична кризи.

"Пандемія була аж на сьомому місці. А такий футуролог, як Харарі, взагалі вважав, що людство вже фактично впоралося з пандеміями й це нам не загрожує”, – зазначив він.

Економічна криза

На думку експерта, у майбутньому людство побачить ще багато кризових явищ, а відновлення після них для різних країн не буде синхронним.

“Світ зараз розшарований, і економісти кажуть, що світ не буде відновлюватися, як це часто буває після криз, одночасно, спільно, в одному темпі. Навіть в одній галузі компанії будуть відновлюватися по-різному. Відновлюватися швидко будуть ті, хто зрозумів, що це – абсолютно новий світ, і зумів адаптуватися, перебудувати свої бізнесові моделі. Ті, хто будуть триматися за минуле, будуть у 2021 році продовжувати падати”, – переконаний Длігач.

Експерт вважає, що наступного року на Україну та світ чекає чимало викликів.

“На першому місці у 2021 році буде фінансова криза, яка може вдарити по економіці світу. Зараз занадто багато зайвих грошей у світовій економіці: ця цифра вже наближається до 20 трильйонів доларів", – зазначив він.

За словами Длігача, ці гроші, значною мірою надруковані останнім часом, надійшли не стільки у реальний сектор економіки, як на фондові ринки, де утворилась велика кількість “бульбашок”

"В будь-який момент вони можуть виплеснутися. Це, наприклад, стосується і біткоїну”, – переконаний експерт.

Пандемія COVID-19

Длігач вважає, що вакцина від COVID-19 не зупинить пандемію.

“Ми надто сильно покладаємось на вакцину, очікуючи, що вакцина буде панацеєю від коронавірусу. Я очікую на розчарування, яке з'явиться в нас ближче до осені, коли виявиться, що і вірус мутує надто швидко, і що вакцина не дає стійких антитіл”, – переконаний експерт.

Попри це він вважає, що людство вже на кінець наступного року зуміє адаптуватися до життя з новою коронавірусною інфекцією. На його думку, реальні масштаби поширення хвороби суттєво відрізняються від офіційних даних.

“Дослідження, проведені зараз у Китаї та Європі, вказують на те, що ми статистично недооцінюємо дійсне поширення коронавірусу. За нашими дослідженнями, вже близько 20% українців перехворіло в тій чи іншій формі. В Китаї взагалі нещодавні дослідження показали відмінність вдесятеро від офіційної статистики", – стверджує експерт.

Інші проблеми

Длігач вважає, що людству загрожують й інші, більш екзотичні проблеми, зокрема, й техногенної природи.

“Тут і питання штучного інтелекту, і виходу з-під контролю, фактично втручання однієї людини в сутність іншої. Ми поки що не говоримо про це вголос, бо не знаємо реальних можливих механізмів цієї дії. Але, тим не менш, генне редагування дає можливість змінювати властивості і рослин, і тварин, і людини в тому числі", – вважає він.

Також експерт наголосив, що в десятирічній перспективі ми побачимо критичне накопичення екологічних змін у світі, до яких Україні треба готуватися особливо ретельно. На його думку, допоки Україна не почне мислити в глобальному контексті і готуватися до глобальних викликів, ми будемо вразливою країною, яка у всіх кризах збирає всі негативи.