ЄС повинен передати Україні системи ППО, які стоять у казармах "про всяк випадок" — Боррель

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Getty Images

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз у питанні підтримки України не може лише покладатися на Сполучені Штати.

Про це посадовець повідомив на острові Капрі, де 17 квітня почався саміт міністрів закордонних справ держав G7, передає "Радіо Свобода".

"Ми повинні взяти на себе відповідальність і перестати говорити: "О, США це зроблять". Ми повинні зробити. В нас є Patriot, у нас є протиракетні системи. Треба забрати їх з наших казарм, де вони стоять про всяк випадок, та відправити в Україну, де вирує війна", — зазначив Боррель.

Глава дипломатії Євросоюзу висловив упевненість, що блок зрештою здійснить відповідний крок, але "робити це потрібно швидко".

Водночас посадовець додав, що внутрішня політика у Сполучених Штатах сповільнює підтримку України: "Я був у Вашингтоні й казав: "Те, що відбувається в Європі, має значення для вас".

Раніше в інтерв'ю газеті The Washington Post глава МЗС Дмитро Кулеба оголосив, що Україна сподівається отримати мінімум 7 батарей Patriot "якнайшвидше" від партнерів та союзників.