Великий Бар'єрний риф втратив половину коралів за чверть століття

. Ілюстративне фото: pixabay

Найбільша екосистема коралових рифів у Великому Бар'єрному рифі в Австралії втратила понад половину своїх коралів з 1995 року через викликане зміною клімату потепління моря.

Як пише BBC, опубліковане в журналі Proceedings of the Royal Society дослідження було проведено морськими вченими з Центру передового досвіду з вивчення коралових рифів в Квінсленді.

Учені виявили, що в найбільшій системі рифів світу зникли всі види коралів. Найсильніше зниження кількості сталося після масового знебарвлення коралів у 2016 та 2017 років роках. Цьогоріч сталося ще більше масове знебарвлення.

"Не можна втрачати час — ми повинні якомога швидше різко скоротити викиди парникових газів", — заявили дослідники.

Корали у Великому Бар'єрному рифі. Ілюстративне фото: pixabay

Дослідники оцінили стан і розмір колоній коралів на рифі з 1995 по 2017 рік. Вони виявили, що чисельність коралів всіх розмірів і видів скоротилася на понад 50%, але особливо серед розгалужених і табличних коралів. Це великі структурні види, які зазвичай забезпечують середовище проживання для риб та інших морських мешканців. Співавтор дослідження, професор Террі Хьюз сказав, що ці типи коралів "найбільше постраждали" від послідовного масового знебарвлення, яке пошкодило дві третини рифа.

Знебарвлення відбувається, коли корали в стані стресу витісняють водорості, відомі як зооксантелли, які надають їм колір. Корали можуть відновитися, якщо повернуться нормальні умови, але на це можуть знадобитися десятиліття.

Що відомо

  • Корали у Великому бар'єрному рифі знебарвилися втретє за 5 років через підвищення температури води в морі впродовж зими.
  • Через підвищення кислотності води та температури води, усі коралові рифи Світого океану можуть зникнути до 2100 року.
  • Європейський союз оголосив надзвичайну кліматичну ситуацію та зобов'язався за десять років знизити викиди в половину та розвивати проєкти зі стримування підвищення температури планети.
  • З 2000 року у світі відбулося понад 7 тисяч надзвичайних природних лих. Причиною більшості з них стали зміни клімату.