Стартувала японсько-українська конференція з економічного розвитку та відбудови

Японсько-українська конференція з економічного розвитку та відбудови, Токіо, 19 лютого 2024 року. Фото: Суспільне/Оксана Сенів

У понеділок, 19 лютого, у Токіо стартувала японсько-українська конференція з економічного розвитку та відбудови. Її спільно організовують уряди Японії та України.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

У МЗС Японії відзначають, що ця важлива подія спрямована на сприяння діалогу між урядовцями та бізнес-секторами обох країн, вивчення потенціалу державно-приватного співробітництва для економічної реконструкції України.

У конференції беруть участь прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, а також представники понад 100 японських та українських компаній зі сфери сільського господарства, інформаційних технологій та енергетики.

За даними NHK, Японія та Україна загалом мають намір підписати близько 50 документів щодо співпраці, які стосуються інфраструктурних проєктів. Угоди підпишуть як на урядовому рівні, так і на рівні приватного сектору.

Очікується, що японська сторона сприятиме розмінуванню української території та покращенню гуманітарної ситуації в країні, стимулюватиме розвиток місцевого сільського господарства, нових видів виробництв, зокрема сферу біотехнологій, а також IT. Крім того, Японія працюватиме над відновленням енергетичної та транспортної інфраструктури України. Токіо також підтримає Україну у питанні боротьби з корупцією та посилення державного управління.

Японський уряд у межах підтримки відновлення України має намір передати новітні технології в галузі телемедицини, розумного сільського господарства, а також сучасні технології, пов'язані з виробництвом та використанням відновлюваних джерел енергії, зокрема біопалива.

Як повідомляла газета Yomiuri, обсяг нового пакету допомоги, який Японія має намір передати Україні у вигляді грантів за підсумками конференції в Токіо, становитиме близько 106 млн доларів.

Суспільне Новини працюють на конференції у Токіо. Стежте за оперативними новинами з конференції на нашому сайті та інших платформах.