Українське Дунайське пароплавство починає формувати контейнерні каравани для експорту до Європи

. Буксир УДП "Миколаїв". Фото: Дмитро Москаленко

Національний перевізник ПрАТ "Українське Дунайське Пароплавство" починає формувати контейнерні каравани на Середній та Верхній Дунай. Цей шлях може стати альтернативною західному кордону, який періодично блокується іноземними фермерами.

Про це 16 лютого повідомили в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

УДП планує запустити баржеві контейнерні каравани до дунайських портів Болгарії, Сербії, Угорщини, Словаччини, Австрії, Німеччини та до румунського порту Констанца. У міністерстві додали, що компанія розпочала консультації з перевізниками щодо необхідної кількості контейнерів для формування перших караванів.

"Українські експортери та перевізники знову стикаються із блокуванням пунктів пропуску на західному кордоні. Альтернативний логістичний маршрут з України в ЄС - річкові перевезення Дунаєм", — зазначили в міністерстві.

За даними відомства, Українське Дунайське пароплавство має 25 одиниць самохідного флоту та ще 20 перебувають в резерві, а також понад 200 барж.

Що відомо про блокування польсько-українського кордону

6 листопада, близько 14:00 за українським часом, польські перевізники почали блокувати рух вантажівок у пунктах пропуску "Краківець-Корчова", "Ягодин-Дорогуськ" та "Рава-Руська-Гребенне".

Асоціація "Укравтопром" із посиланням на Міжнародну транспортну асоціацію України зазначила, що причина страйків — надмірна конкуренція після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та країнами ЄС.

23 листопада до страйків на кордоні долучилися польські фермери, які протестують на пункті пропуску "Шегині — Медика".

Польські перевізники 11 грудня припинили страйк на пункті пропуску "Ягодин — Дорогуськ". Митниця запрацювала у звичному режимі, пропуск вантажівок відновили в обидва боки.

Того ж дня перед пунктом пропуску польська вантажівка знову заблокувала рух. Після попередження від польських правоохоронців фуру прибрали.

З 15:00 години 18 грудня польські перевізники знову заблокували рух вантажівок на міжнародному пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ".

З 6 січня у Польщі відновили рух вантажівок дорогою до прикордонного пункту пропуску "Медика – Шегині".

9 лютого польські фермери розпочали страйк на пунктах пропуску "Медика-Шегині", "Гребенне-Рава-Руська" та "Дорогуськ-Ягодин". 10 лютого пункт пропуску "Медика-Шегині" — розблокували.

12 лютого польські фермери відновили блокування пункту пропуску "Медика-Шегині", а також заблокували пункти пропуску "Долгобичув-Угринів" та "Зосін-Устилуг".

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області