"Коронне блюдо на празник": як створюється гастрономічна спадщина Волині — Смідинська капуста

Ексклюзивно

У селі Смідин Ковельського району гастрономічну культуру області представляє "Смідинська капуста". Місцеві господині готують цю страву в печі за рецептами, котрим десятки років.

Одними з тих, хто зберігає кулінарні традиції краю, є подружжя Козачуків зі Смідина.

Як розповів Суспільному господар Володимир Козачук, аби приготувати давню місцеву страву, спершу слід розпалити піч на бабиній літній кухні. "Це чоловіча робота: накласти дров, підпалити, а далі все дружина робить", — каже волинянин.

Володимир Козачук ладнає піч. Фото: Суспільне Луцьк

Господиня Людмила Козачук говорить: печена капуста — це особлива страва. Зі слів волинянки, готувати капусту в печі навчилася від місцевих господинь 40 років тому, коли приїхала сюди жити. Говорить: відтоді ніде більш такої страви не куштувала.

"Печемо ми зимою і в грубці, і в печі. Страва дуже смачна і коронне блюдо на празник", — зазначила господиня.

Людмила Козачук готує все необхідне до початку роботи на кухні. Фото: Суспільне Луцьк

Коли вогонь у печі вигорів, качани капусти цілими закладають у жар, без посуду та жодних спецій. Після цього, каже Людмила Козачук, страву благословляють молитвою.

"В Смідині отак роблять. Ще й сусіди приносять. І щоб не поплутати капусту, встромлюють в качан записочку. Господи, благослови Святим духом. І закриваємо затулочкою. Завісимо, бо капуста печеться цілу ніч!" — каже волинянка.

Страва готується в печі всю ніч. Фото: Суспільне Луцьк

Капусту із печі господиня дістає лише на ранок. Після того, спечена страва схолола, каже Людмила Козачук, верхні обвуглені листки знімають та викидають.

Капуста з печі в розрізі. Фото: Суспільне Луцьк

"Ріжемо не дрібно, ріжеться як по масло, вона аж просто тріщить, хрящить та капуста", — зазначила волинянка.

Такий вигляд має капуста щойно з печі. Фото: Суспільне Луцьк

До капусти додають сіль та перець, заправляють олією з часником, додають солені огірки, розсіл з них та цибулю і подають до столу.

"Капусту ставили в центрі стола. До неї можуть смакувати варенички або домашніх хлібчик свіжий печений. Так що припрошуємо",

Смідинська печена капуста. Фото: Суспільне Луцьк

Зі слів волинянина Володимира Козачука, печена капуста щоразу смакує по-іншому, проте секрет приготування страви знає лише господиня. Додає, що запорукою вдалої печеної капусти є хороший настрій та добрі гості.

Володимир Козачук смакує готову печену капусту. Фото: Суспільне Луцьк

Два місяці тому "Смідинська капуста" виграла грант від Українського культурного фонду, розповідала керівниця місцевого ЦНАПу Олена Крук, котра є авторкою проєкту під назвою "ЗD-подорож кулінарною спадщиною "Смідинська капуста".

"Загальна сума проєкту — 409 тисяч гривень. Головним результатом цього проєкту — було створення ЗD-подорожі: як саме готують цю Смідинську капусту", — каже посадовиця.

Олена Крук. Фото: Суспільне Луцьк

Отримані гроші витрачають на створення реклами "Смідинській капусті", зокрема формують дегустаційні набори, які безоплатно поштою відправляють тим, хто залишив заявку на сайті громади, говорить одна з реалізаторок проєкту Оксана Петрук.

Оксана Петрук. Фото: Суспільне Луцьк

З її слів, уже відправили понад 150 коробок з усіма інгредієнтами для тих, хто залишав заявки.

Дегустаційні бокси "Смідинської капусти". Фото: Суспільне Луцьк

Як додала Оксана Петрук, їхню "Смідинську капусту" внесли до обласного переліку гастрономічної спадщини, а наступного року планують подати цю страву до національного.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.