Ймовірні ознаки життя: астрономи знайшли на Венері газ, який утворюється в болотах

. wikipedia.org

Науковці зафіксували в атмосфері Венери газ фосфін, який вкрай рідко зустрічається у природних умовах та є маркером при пошуках позаземного життя.

Про це 14 вересня оголосила міжнародна команда вчених під керівництвом професора Університету Кардіффа Джейн Грівз на спеціально скликаній для цього пресконференції, повідомляє BBC.

Стаття про відкриття опублікована в журналі Nature Astronomy. У ній науковці описали свої спостереження за фосфіном на Венері, а також дослідження, які припускають, що молекула може мати й природне небіологічне походження.

Фосфін є безбарвним отруйним газом, який вкрай рідко зустрічається в природних умовах. Молекула фосфіну складається з одного атому фосфору та трьох атомів гідрогену. На Землі його отримують штучним шляхом, також він може утворюватись у результаті ударів блискавок чи вулканічної діяльності, проте у значно меншій кількості, ніж вдалося зафіксувати в атмосфері Венери.

Здебільшого фосфін утворюється в результаті діяльністю мікроорганізмів, які мешкають у шлунково-кишковому тракті деяких тварин та у середовищі, бідному на кисень, наприклад, у болотах.

Спочатку команда професорки Грівз визначила фосфін в атмосфері найближчої до Землі планеті за допомогою телескопу Джеймса Клерка Максвела на Гаваях, після чого переконалась у його присутності за допомогою комплексу радіотелескопів, розташованих у пустелі Атакама у Чилі. Це стало можливим завдяки особливостям поглинання молекулами фосфіну світла, що чітко виокремлює його спектральні лінії у порівнянні з іншими газами.

Як вдалося з’ясувати, газ концентрується у середніх широтах Венери на висоті близько 50-60 кілометрів. При цьому його концентрація невелика – лише 10-20 часток на кожен мільярд атмосферних молекул.

Астрономи рідко розглядають Венеру у ролі планети, на якій потенційно може існувати життя. Її атмосфера насичена сірчаною кислотою, тиск на поверхні перевищує земний у 92 рази, а температура становить близько 467 градусів за Цельсієм.

Доктор Вільям Бейнс з Массачусетського технологічного інституту (MIT) в США, який є біохіміком в команді, вважає, що для того, щоб вижити в присутності сірчаної кислоти, мікроорганізми Венери мали б використовувати якусь невідому, зовсім іншу біохімію, або розвинути свого роду броню. Він досліджував, чи можуть вулкани, блискавки і навіть метеорити грати роль в утворенні фосфіну – й усі хімічні реакції, які він виявились у 10 тисяч разів слабшими, щоб виробляти наявну на Венері кількість фосфіну.

Він припускає, що організми могли б сховатись всередині якоїсь певної захисної оболонки всередині крапель сірчаної кислоти, але каже, що такий захист має бути міцнішим за тефлон та додає, що існування таких організмів було б справжнім парадоксом біохімії.

Що відомо

  • У 1978 році місія NASA "Pioneer 12" досягла Венери і виявила ознаки того, що на поверхні планети колись були океани. Вважається, що Венера була планетою, на якій знаходилася рідка вода протягом 2-3 мільярдів років.
  • Науковці припускають, що на планеті могло існувати життя, яке зникло близько 700 мільйонів років тому через дію парникового ефекту.
  • Венера може допомогти швидше і дешевше літати на Марс, вважають науковці з Університету Джонса Хопкінса.