Як орендувати житло квартиранту з твариною: експертка ринку нерухомості дала поради

. Фото: Суспільне Рівне

Для квартирантів з домашньою твариною в Україні доступні в середньому 22% наявних на цьому ринку пропозицій. Ці дані з "UAnimals" в етері телемарафону "Суспільне. Спротив" озвучила керівниця міжнародного відділу зоозахисної організації Ольга Чевганюк. Досліджувати, скільки людей готові здавати житло власникам тварин, почали з початку повномасштабного вторгнення.

Експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак дала поради, як орендувати квартиру, якщо є "маленький кіт чи велика собака".

Чому орендодавці проти

"Це упередження, яке, на жаль, підтверджує статистика. 75% власників нерухомості, які готові здавати її в оренду, категорично проти домашніх улюбленців. Дехто з цієї статистики готовий зробити виняток для невеличких тварин, а для більших, наприклад, собак — ні. І на жодні домовленості, скажімо, не пристають. Я вважаю стереотипним мисленням, що чотирилапі обов'язково нанесуть шкоду ремонту. Вихована тварина поводиться добре й не завдає шкоди.

Шерсть, яка залишається в квартирі й може зумовити алергію в наступних орендарів — насправді вторинна причина. Люди приховують свій страх залишитися з погризеними меблями, які ніхто не компенсує. Бо хороший власник житла обов'язково робить клінінг після попередніх орендарів. І це прибирає будь-яку шерсть".

Фото: Суспільне Рівне

Як нівелювати страх "погризених меблів"

"По-перше, одразу проговорити, що у вас є тварина, якої породи і наскільки велика. А також заявити про готовність збільшити депозит за квартиру щонайменше на 20-30%, а краще — помножити на два. Шанси отримати житло збільшаться, а цей депозит ви потім повернете, коли будете виїжджати з цієї квартири. Якщо вона, звісно, не буде пошкоджена.

Другий момент — обов'язково і себе, і власника нерухомості убезпечте і пропишіть всі умови в договорі оренди. Зокрема, хто несе відповідальність за те, що маленький кіт або великий пес пошкодить диван. Перед заїздом слід провести ревізію спільно з власником і брокером".

До речі, в соцмережах є дуже багато груп, через які пропонують людям шукати або пропонувати нерухомість. І там є власники нерухомості, які так і пишуть, що готові здавати житло людям з тваринами".

Фото: Суспільне Рівне

Як тварина квартиранта впливає на ціну

"Як правило, власники нерухомості, які до цього були проти тварин, але готові йти на поступки, піднімають орендну платню. Це в межах від 30 до 60% — все залежить від квартири і ремонту в ній.

Але зазначу, що з початку повномасштабної війни внутрішня міграція з тваринами висока і в цих умовах українці вже звикають до того, що чотирилапий друг — це твій супутник по життю. Сподіваюся, що надалі буде легше винаймати житло з тваринами".

Фото: Суспільне Рівне

Суспільне Рівне в Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook