Хоренко заявив, що дізнався про своє звільнення з посади командувача ССО зі ЗМІ

. Фото: Командування Сил спеціальних операцій ЗС України

Віктор Хоренко заявив, що не знає причин його звільнення з посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Про це генерал-майор повідомив у ефірі ток-шоу "Українська правда".

"Скажу так, дізнався про це із засобів масової інформації. Спілкувався з головнокомандувачем (ЗСУ Валерієм Залужним — Ред.), який також пояснити мені цього не зміг. Главком мав робити відповідне подання, але мені відповів, що такого не робив. Не розумію, що сталося", — сказав Хоренко.

Як зазначив екскомандувач ССО, Залужний викликав його та запитував, чи він в курсі ситуації, й отримав заперечну відповідь.

За словами офіцера, від головнокомандувача ЗСУ почув, що претензій до нього стосовно виконання бойових завдань немає.

На запитання про те, чи намагався зв'язатися з Офісом президента для з'ясування ситуації, генерал-майор підкреслив, що "не має такого доступу".

"Особи, які відповідальні за комунікацію зі Збройними силами, Силами оборони, мені на даний час такої інформації не дали", — розповів Хоренко.

Про те, чи був у нього конфлікт з ОП або ж з кимось із командування, екскомандувач ССО вказав: "Нехай визначені особи дадуть на це відповідь".

Окрім цього, генерал-майор наголосив, що Сили спецоперацій працюють багато де на лінії фронту, планують низку операцій, зокрема на Авдіївському напрямку. Також Хоренко додав, що наразі подальшої своєї долі не знає, але запевнив, що "робитиме все, для перемоги України".

У пресслужбі Сил спецоперацій Суспільному також підтвердили, що про причини зміни керівництва їм не повідомляли.

Раніше у відеозверненні президент Володимир Зеленський поінформував, що Хоренко продовжить виконувати спеціальні завдання у складі Головного управління розвідки Міністерства оборони.

3 листопада глава держави указом №727/2023 звільнив Хоренка з посади командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Хоренко очолював ССО з 25 липня 2022 року. Генерала на посаду призначив Зеленський, звільнивши попереднього командувача Григорія Галагана.

Сили спецоперацій є окремим підрозділом у складі ЗСУ. До нього входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

ССО комплектуються спеціально навченими фахівцями, які проходять навчання у сферах розвідки. Вони виконують складні, небезпечні, а інколи й політично чутливі операції.