На Кіровоградщині відкрили центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства. Як він працюватиме

. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кіровоградській області відкрили центр для дітей, які стали свідками або постраждали від насильства. Його створили за міжнародною моделлю "Барнахус". Центр такого типу перший на Кіровоградщині й сьомий в Україні.

У цьому центрі надаватимуть всю необхідну допомогу у процесі слідства та правосуддя, розповів прокурор Кіровоградської області Ян Стрелюк.

"Офіс Генерального прокурора спільно з Міністерством внутрішніх справ, Міністерством соцполітики та Міністерстом юстиції України підписали спільний проєкт щодо імплементації правосуддя, дружнього до дитини. Це мультидисциплінарний центр. У "Барнахусі" будуть відбуватися всі дії з дитиною: допити й інші слідчі дії із залученням психологів та інших соціальних служб. Це також соціальна реабілітація й робота з психологом".

За словами прокурора, з дитиною працюватимуть так, щоб вона не отримала додаткової травми.

Тут є чотири кімнати. Медична призначена для обстеження дитини представником судово-медичної експертизи.

Медична кімната в центрі "Барнахус" на Кіровоградщині. Фото: Суспільне Кропивницький

У кімнаті для очікування дитина можна випити чаю.

Кімната для очікування. Фото: Суспільне Кропивницький

У третій кімнаті працюватиме психолог.

Кімната для роботи з психологом. Фото: Суспільне Кропивницький

У четвертій кімнаті за допомогою камер відеоспостереження за роботою психолога й поведінкою дитини спостерігатиме мультидисциплінарна команда.

Кімната для відеоспостереження. Фото: Суспільне Кропивницький

З міркувань безпеки адресу центру не називають, сказала заступниця голови облдержадміністрації Катерина Колтунова.

"Це той сервіс, який допоможе максимально наблизити й зробити правосуддя дружнім до дитини, уникнути її повторного травмування, мінімізувати дотичність до системи правосуддя. Тобто дитина не йтиме до судової зали. І це про те, що ми прямуємо до європейських цінностей в наданні послуг для наших людей, зокрема, дітей".

Центр відкрили за підтримки фонду ЮНІСЕФ, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, благодійного фонду "Українська фундація громадського здоров'я".