Протест і поліція: як міський голова Глухова на Сумщині повернувся до роботи

. Суспільне Суми

Поновлений через суд на посаду мера Глухова Мішель Терещенко 25 серпня приїхав до Сум, щоб підвердити свої повноваження як міського голови. Після його повернення до Глухова у міськраді стався конфлікт.

В обласному центрі його мали внести до єдиного реєстру юридичних осіб. Без цього 21 серпня начальниця організаційно-контрольного відділу Тетяна Кащенко відмовилась реєструвати розпорядження про поновлення на посаді секретаря Олени Демішевої згідно з рішенням Сумського окружного суду.

“Ми отримали у четвер рішення суду - і наші опоненти вирішили не зважати на нього. Ну це кримінальне провадження”, - говорить Мішель Терещенко. За його словами, є всі документи для того, щоб внести зміни. “Я не буду балотуватися більше. Однак максимально допомагатиму глухівчанам отримати гідного кандидата, і він є у Глухові, і робити повністю зміни, чистити місто від мафії”, - зазначив він.

Процедура реєстрації зайняла понад чотири години.

Секретарка Глухівської міської ради Олена Демішева, яка приїхала до Сум разом з Мішелем Терещенком, так охарактеризувала події в Глухові: “Зараз самозвана влада в особі Васильєвої Мар’яни скликала нібито сесію. Я не знаю як це назвати, коли заступник міського голови скликала сесію. У законі написано: це має робити міський голова або секретар міської ради”. Розповідає, що винесли на розгляд: “Поновити мене на посаді, скасувати рішення сесії тієї, яким припинили мою посаду, і нібито знімають мене новим рішенням. Ви розумієте: це - не сесія. Я також є депутатом, мене не запрошували”, - зазначила вона.

Коли Мішель Терещенко повернувся до Глухова, біля міськради його чекали прибічники і висловлювали свій протест проти дій нинішнього секретаря міськради Юрія Бурлаки.

Суспільне Суми

“Рішення суду я не відмовлялась виконувати. Якщо ви будете внесені, як керівник органу місцевого самоврядування до єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, ми будемо реєструвати розпорядження”, - говорить начальниця організаційно-контрольного відділу Глухівської міськради Тетяна Кащенко.

Мішель Терещенко розірвав табличку перед входом до кабінету міського голови Глухова з прізвищем Юрія Бурлаки і наказав зламати двері. Після чого зайшов до кабінету мера.

Суспільне Суми

У підсумку обидві сторони конфлікту викликали поліцію. Правоохоронці опитували посадовців. За словами співробітника відділу комунікацій Нацполіції Сумщини Володимира Кузьменка, триває перевірка фактів, заявлених сторонами.

Автори - Ігор Назаренко, Євгенія Токарєва

Що відомо:

  • 20 серпня Сумський окружний адмінсуд виніс рішення про поновлення Мішеля Терещенка на посаді Глухівського міського голови.
  • 25 березня після закриття сесії депутати Глухівської міськради достроково припинили повноваження мера міста Мішеля Терещенка і секретаря ради Олени Демішевої.
  • Навесні 2020 року Мішель Терещенко подав позов проти Глухівської міськради з вимогою поновлення на посаді Глухівського міського голови. Замість нього обов’язки міського голови і секретаря міськради виконував ексмер міста, депутат Глухівської міськради - Юрій Бурлака.
  • 65-річний Мішель Терещенко був обраний Глухівським міським головою у 2015 році. Він народився в Парижі, у Франції, протягом останніх років проживає на території України і є громадянином України. Мішель Терещенко є онуком Михайла Терещенка, українського підприємця і мецената кінця ХІХ - початку ХХ століть.