Україна попросила Білорусь видати "вагнерівців", які воювали на Донбасі

Офiцiйно
. pixabay

Україна направила до Білорусі запити про видачу 28 затриманих під Мінськом бойовиків російської приватної військової компанії "Вагнера".

Офіс Генпрокурора відправив запит до Генпрокуратури Білорусі, йдеться на сайті ОГПУ.

Усім 28 особам, серед яких дев'ять українців, повідомили про підозру в участі у терористичній організації.

Слідство встановило, що вони брали активну участь в бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

Правоохоронці Білорусі затримали під Мінськом 32 бойовиків іноземної приватної військової компанії "Вагнера" в ніч на 29 липня. Їх підозрюють у намірах дестабілізувати ситуацію на тлі президентських виборів. Відомо, що після прибуття до Мінська напередодні виборів президента, "вагнерівці" заселилися в один з готелів і мали виселитися 25 липня, але покинули готель 27 липня і переїхали в один із санаторіїв Мінського району.

За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою й одноманітним одягом у стилі мілітарі. МЗС Білорусі викликало послів РФ та України з приводу цього затримання.

Що відомо

  • Затриманих у Білорусі російських найманців приватної військової компанії "Вагнера" підозрюють у підготовці теракту, проти них порушили кримінальну справу.
  • Служба безпеки України та Офіс президента заявили, ініціюватимуть екстрадицію затриманих у Білорусі членів російської приватної військової компанії "Вагнера".
  • Президент Білорусі Олександр Лукашенко покликав генпрокурорку Ірину Венедіктову до Білорусі через "вагнерівців". Вона до Білорусі ще не їздила, проте поговорила з генпрокурором.
  • Офіс генпрокурора звернувся до Білорусі із запитами про тимчасовий арешт "вагнерівців".