Єрмак поговорив телефоном із радником з питань нацбезпеки Індії. Про що йшлося

. Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. Фото: ОПУ

За дорученням Володимира Зеленського керівник Офісу президента України Андрій Єрмак провів телефонну розмову з радником з питань національної безпеки Індії Аджитом Кумаром Довалом.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента України.

Зокрема, під час розмови Єрмак пояснив Довалу позицію України щодо відновлення сталого й справедливого миру на основі поваги до Статуту ООН і міжнародного права, базуючись на українській "формулі миру".

Також керівник ОПУ наголосив, що Україна інтенсифікує роботу з імплементації "формули миру" та підготовки до проведення цього року Глобального саміту миру. Він зазначив, що українська сторона активно працює над залученням якомога ширшого кола лідерів провідних країн Глобального Півдня.

Андрій Єрмак та радник з питань національної безпеки Індії домовилися продовжувати конструктивний діалог, зокрема у контексті цьогорічного головування Індії у "Групі двадцяти" (G20).

Що передбачає українська "формула миру"

11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) "формулу миру" для подолання російської загрози. Вона зокрема передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також формула передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

"Формула миру" включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Наприкінці грудня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не вестиме переговори на основі "формули миру" Зеленського.