У Львові вкладники будівельної компанії звинувачують забудовника у шахрайстві

. Будівництво багатоквартирного будинку. Фото: Суспільне Львів

У Львові забудовник на півтора року затримує введення в експлуатацію новобудови. Покупці квартир, які є інвесторами у будівництво, кажуть, що платили готівкою. Однак у фірмі-забудовнику змінилося керівництво. Тож людям відповідають, що виявили нестачу грошей і не можуть наразі завершити будову. Про це Суспільному розповіли покупці квартир.

Львів’янин Юрій Мацюк у 2020 році вирішив придбати квартиру в новобудові. Він вклав у будівництво суму, еквівалентну 20 тисячам доларів США. Здати будинок в експлуатацію мали наприкінці 2021 року. Однак досі він недобудований, каже Юрій. І без власних помешкань опинилося майже 400 інвесторів.

"Забудовником ЖК "Етно-дім" є компанія "Рубікон груп". Я так розумію, що в них зараз стався конфлікт між старим керівництвом і новим. Був відсторонений попередній директор і зараз нове керівництво. Попередній директор забрав велику частину документів з будівництва. І, як говорить нове керівництво, вивів якусь частину грошей звідти", — каже покупець квартири Юрій Мацюк.

Покупець квартири Юрій Мацюк. Фото: Суспільне Львів

Галина та Артур Дороші також вклали гроші у будівництво квартири. Розраховувалися готівкою — так їм було вигідніше, зважаючи на курс долара.

"У всіх власників, які оплачували готівкою, виникає непорозуміння з забудовником. Ми віддавали готівку, але вони не хочуть визнавати ці оплати. Вважають, що ці оплати, які вносились готівкою, що вони не надходили на рахунок", — говорить покупчиня квартири Галина Дорош.

Галина та Артур Дороші. Фото: Суспільне Львів

Зі слів Юрія Мацюка, у фірми-забудовника змінилося керівництво. Він запевняє, що всі квитанції про перерахування грошей у всіх покупців є.

"Нове керівництво говорить, що вони зараз будуть шукати, де ті гроші. Але в них є проблема з тим, що близько 80% власників квартир платили тут готівкою. Відповідно, вони говорять, що вони не знають, де на даний момент є ці гроші і чи вони надходили на рахунки. Вони нам дали квитанцію про оплату і також дали довідку про те, що гроші в повному обсязі надійшли на рахунок "Рубікон груп", — каже Юрій Мацюк.

Юрій Мацюк додав, що забудовник мав звести кілька багатоповерхівок у селі Горішній біля Львова. Деякі з них вже збудовані. Інші — на етапі котловану. Роботи наразі не проводять. Представниця дирекції будівельної компанії Інна Гищук говорить, що всі оплати покупців дійсні, однак важко передбачити, коли будівництво відновлять.

"Засновники прийняли рішення про зміну керівника. Але попереднім керівником і надалі не передаються документи, проєктно-кошторисні документації, акти виконаних робіт. Нам важко щось сказати і спрогнозувати з приводу будівництву, бо ми навіть не маємо, що будувати: проєкт, і що вже збудовано, це акти виконаних робіт. Написані заяви в правоохоронні органи про перешкоджання господарській діяльності на колишнього керівника. Чекаємо розгляду справи", — говорить представниця дирекції компанії "Бік"Рубікон груп" Інна Гищук.

Представниця дирекції компанії "Бік"Рубікон груп" Інна Гищук. Фото: Суспільне Львів

За словами адвокатки Лілії Баюш, при купівлі квартири у незбудованому будинку для покупця завжди більші ризики.

"Дуже часто, коли людина купує майнові права, вона вже думає, що вона придбала майно. А насправді потім кілька років чекає, щоб здали в експлуатацію цей будинок. Якщо на початку забудовник мав право брати гроші в готівковій формі, то, звичайно, і надав довідку, то це належний підтверджуючий документ, що ви сплатили усі необхідні платежі. І з цього моменту, якщо ми говоримо про даний випадок, і є договір купівлі-продажу майнових прав, то ви фактично з моменту сплати 100% є власником майнових прав. Єдине що залишається — чекати здачу будинку в експлуатацію", — каже адвокатка Лілія Баюш.

Наразі люди, які вклали гроші у будівництво, створили ініціативну групу і обдумують подальші дії, як відстояти свої права.