. Херсонщина після підриву росіянами Каховської ГЕС. Фото: lievschreiber/Instagram

На затоплених внаслідок теракту росіян на Каховській ГЕС територіях можуть виникнути хвороби, пов’язані з обмеженим доступом до чистої води, зокрема і холера. Про це інформує пресслужба МОЗ. Спричинити випадки холери може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами, відтак – і забруднення колодязів.

Однак у постраждалих від підтоплення та прилеглих до них районах здійснюється посилений епідеміологічний нагляд, наголосили у відомстві. Також збільшено запас всіх необхідних ліків.

“Соцмережами ширяться повідомлення про страшну епідемію холери. Не поширюйте неперевірену інформацію — так ви підіграєте ворогу. Слідкуйте за інформацією виключно з  офіційних джерел”, — зазначили у МОЗ.

Медики нагадали, що холера поширюється через забруднену воду та їжу. Вона спричиняє сильну діарею, яка може призвести до різкого зневоднення організму. Якщо не розпочати лікування, сильне зневоднення може призвести до шоку, коми та смерті протягом кількох годин.

“У разі появи ознак гострої кишкової інфекції — не чекайте розвитку захворювання — негайно зверніться до лікаря”, — закликають у МОЗ.

Як захиститися від холери

  1. В жодному разі не пийте і не використовуйте сиру воду.
  2. Мийте руки, фрукти та овочі водою, в якості якої впевнені.
  3. За можливості уникайте контакту з брудною водою.
  4. Добре просмажуйте м'ясо та рибу. Не збирайте мертву рибу (або ту, що вмирає) та не їжте її.

Що відомо про затоплення Херсонщини внаслідок підриву Каховської ГЕС та евакуацію людей

Російські війська 6 червня підірвали Каховську ГЕС. В зоні підтоплення опинились 80 населених пунктів. Більшість з них на лівобережжі Херсонщини.

Внаслідок затоплення Олешок на лівому березі Дніпра Херсонщини загинули дев’ятеро людей. Поки неможливо встановити кількість зникли безвісти, російські військові не дають людям можливості евакуюватись.

У Голій Пристані вода зупинилась і впала у деяких місцях на п'ять сантиметрів. Люди евакуюються самотужки. Раніше керівниця Голопристанської МВА Світлана Лінник. повідомила, що у місті затоплені 196 житлових будинків.

У Новій Каховці вода також відступає, вона нижче Дніпровського проспекту. Людей почали пускати перевірити свої домівки. Найгірша ситуація у Корсунці. Звідти самотужки виїхали майже всі жителі. Окупаційна влада евакуацією не займається.