На Буковині утворять три райони — Рада проголосувала за новий адміністративний поділ

Верховна Рада проголосувала за проект постанови про утворення та ліквідацію районів. Проект підтримали 238 народних депутатів. Згідно з ним, у Чернівецькій області утворять три райони — Чернівецький, Вижницький та Дністровський.

Найбільшим буде Чернівецький район. Його пропонують утворити з Чернівців, сіл та міст Герцаївського, Заставнівського, Хотинського, Сторожинецького та Глибоцького районів. Також планують додати частину Кіцманського та Новоселицького району. Центром будуть Чернівці.

До Вижницького району мають увійти Вижницький та Путильський райони з центром у Вижниці. Також до нього увійдуть села Кіцманського району.

Дністровський район утворять з Сокирянського та Кельменецького районів, а також частини Хотинського та Новоселицького. Центром будуть Кельменці.

Адміністративний поділ Чернівецької області.

Проект постанови мають підписати голова Верховної Ради та президент. Після цього він стане чинним. Як за новий адміністративний поділ проголосували народні депутати, обрані в одномандатних виборчих округах Чернівецької області:

На Буковині утворять три райони — Рада проголосувала за новий адміністративний поділ.

Що відомо

  • Облдержадміністрація пропонувала утворити чотири райони в Чернівецькій області. В Мінрегіоні спочатку відкинули цю пропозицію та запропонували поділ на три райони.
  • Мінрегіон вирішив розглянути можливість створити на Буковині окремий гірський район з центром у Вижниці.
  • Одразу два звернення направили з Буковини до Кабміну через новий адміністративний поділ. Глибоцька та Волоківська громади звернулись, бо хочуть увійти до складу Чернівецького, а не Сторожинецького району. А жителі Путильщини та Вижниччини — об’єднатися в окремий гірський район.
  • 12 червня Кабмін затвердив адміністративний план Чернівецької області. Згідно з ним, в області буде три райони: Сторожинецький, Хотинський та Чернівецький.
  • 1 липня профільний комітет Верховної Ради затвердив проект адміністративного поділу з правками. Відтак, в Чернівецькій області планують створити три райони — Чернівецький, Вижницький та Дністровський.
  • Жителі Хотина перекривали дорогу в Атаках понад два тижні. Люди протестували через адміністративний поділ області, який затвердив профільний комітет Верховної Ради. За ним, центром Дністровського району буде селище Кельменці, а не Хотин. У перший день акції протесту — 1 липня — утворилася черга з машин довжиною в понад три кілометри, через що далекобійники намагалися прорватись крізь мітингувальників. Після цього у поліції відкрили два кримінальні провадження.