Ексмер Харкова Михайло Добкін заявив про участь у виборах мера Києва

. Владислав Мусієнко/ukrafoto.com

Колишній мер Харкова і ексголова Харківської облдержадміністрації, народний депутат IV та III скликань Михайло Добкін висловив намір балотуватися в мери Києва.

Про це Добкін заявив в ефірі двох українських телеканалів 16 червня.

На телеканалі "НАШ" Добкін сказав, що розглядає можливість участі у виборах мера столиці. На ТРК "Україна" розповів, що вагався, в якому місті балотуватися, щоб "не зрадити" харків'ян, але зрештою визначився.

"Я придивлявся, я думав: правильно, неправильно. По-перше, в мене є історія з Харковом... Зважуючи усі "за" та "проти", я перш за все хотів зрозуміти, як до цього поставляться харків'яни, тому що вони мені дали путівку у велике життя. Вони мене і в Раду обирали, і в ради місцевих органів, і в мери. І потім підтримували усі 4 роки головою обладміністрації", — сказав Добкін.

"Але зрештою я зупинився на тому, що якби я пішов, наприклад, балотуватися мером Дніпропетровська чи Запоріжжя чи Львова, то це, звичайно, було б харків'ян якоюсь зрадою. Але ж Київ... Він при всій повазі до киян, він тільки киянам не належить. Він належить усім мешканцям нашої країни", — додав він.

Порівнюючи себе з нинішнім мером столиці Віталієм Кличком, Добкін назвав себе господарником.

Спілкуватися із кореспондентом Суспільного з приводу участі у виборах Добкін відмовився.

Що відомо

  • З 2006 по 2010 рік Михайло Добкін обіймав посаду мера Харкова. З 2010 по 2014 — голови Харківської облдержадміністрації.
  • З 2014 року був депутатом Верховної Ради. У 2017 році його позбавили депутатської недоторканності у справі за підозрою у махінаціях з землею. Розгляд справи по суті відкладали більше десятків разів. Засідання переносять через неявку підозрюваних, їх захисників тощо. Сам Добкін вважає справу сфабрикованою.
  • Добкін був членом "Партії регіонів" та "Опозиційного блоку", у 2018 році заявив про створення партії "Християнські соціалісти". На позачергових парламентських виборах 2019 року балотувався за списками "Опозиційного блоку" — політична сила набрала 3,03% голосів виборців і до Ради не пройшла.

Авторка: Юлія Давидова